Da, suntem cu toții de acord ca a merge le jos e un lucru extraordinar și totuși…preferăm să ne vârâm dimineața în mașina personală, chiar dacă locuim la 10 minute de serviciu. Și asta pentru că nu toată lumea cunoaște concrte beneficiile mersului pe jos. Așa că ne-am gândit să vă tragem de mânecă și să vi le arătăm noi! Nu degeaba se spune că 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi reprezintă sănătate curată!
Ca să nu mai vorbim că , mergând pe jos, mai ales în condițiile actuale, economisiți banii pentru benzină! 😉
Dar, înainte de a trece la beneficii, trebuie să vă atrgem atenția asupra unor reguli de respectat : ideal este să începem cu un ritm mai lejer, iar treptat acesta să devină mai alert. În momentul în care se simte oboseala, e bine să încetinim mişcarea. Cu timpul, distanţa parcursă se va mări, reacţia organismului va veni de la sine.
Iar acum, iată beneficiile :
- Vom avea o siluetă de invidiat
Fără doar și poate, mersul pe jos este un ingredient important în menţinerea unei siluete demne de admiraţia celor din jur. Studiile au arătat că el poate fi mai eficient decât activităţile de la sala de fitness sau curele de slăbire. Cercetătorii americani au demonstrat, bunăoară, că la fiecare 5 kilometri parcurşi se ard mai mult de 300 de calorii?
Mersul pe jos are efecte benefice și asupra sănătăţii : poate preveni unele boli cronice şi cardiovasculare. În primul rând, mersul de jos are efecte asupra inimii. Contribuie la întărirea forţei de contracţie asupra muşchiului cardiac, iar sângele circulă mai activ. Astfel, 30 de minute de mers pe jos reprezintă o modalitate de a reduce riscul de accidente vasculare. Conform unui studiu realizat de medicii americani, mersul pe jos previne chiar şi diabetul zaharat, deoarece mişcarea contribuie la echilibrarea nivelului de zahăr în sânge. Stimularea sistemului nervos este un alt beneficiu al acestui tip de mişcare care nu este în exclusivitate legată de muşchi. În timpul mersului pe jos se stimulează şi fibrele nervoase senzitive şi motorii.
- Vom fi bine dispuse și scăpăm de depresie!
Se știe că activitatea fizică are şi darul de a înlătura gândurile negre, grijile zilnice şi chiar stările depresive, atât de des întâlnite în vremurile de azi. O simplă plimbare la „ceas de seară” este remediul perfect după o zi grea la birou sau după o discuţie în contradictoriu.
3. Devenim mai creative!
„Journal of Experimental Psychology, Learning, Memory and Cognition”, a publicat recent un studiu potrivit căruia o plimbare de 30 de minute are menirea de a dezvolta creativitatea. Cei care s-au ocupat de acest studiu au aplicat o serie de teste creative şi de gândire unor subiecţi, în timp ce aceştia stăteau aşezaţi, dar şi în timp ce subiecţii se plimbau. Concluzia a fost clară şi fără echivoc: mişcarea a eliberat creierul şi oamenii au fost mai creativi!
4. Mergând pe jos, dobândim energie
Da, noi femeile suntem mai tot timpul oblsite : doar întreaba planetă se sprijină pe umerii noștri! Și atunci primul instinct este să mergem în pat să ne odihnim. Cercetătorii de la Universitatea din Georgia susţin că exerciţiile fizice făcute aşa cum trebuie nu ne vor epuiza. Din contra! În urma unei plimbări de 30 de minute, energia noastră poate creşte cu până la 20%, iar cel al oboselii ar putea scădea chiar şi cu 65%! Datorită ritmului cardiac crescut și al sângelui oxigenat care ajunge mai ușor la rinichi, circulația sângelui va fi mai rapidă. Drept rezultat, organismul va funcționa mai bine.
Prin urmare, mersul pe jos trebuie să devină un obicei, mai ales că nu costă niciun ban! Iar cele câteva zeci de minute alocate ne aduc o mulțime de avantaje!
Sursa foto: mybegom.com
Comentează