Acasă la mine Necuvântătoare

Ai animal de companie? Iată ce beneficii iți aduce! 

 

…și ne referim la beneficii și pentru trup,  și pentru minte, indiferent dacă ne raportăm la câini, pisici sau alte animale de companie mai puțin convenționale.

1. Vei fi mereu bine dispusă

Specialiștii au ajuns la concluzia că o oră petrecută alături de un câine declanșează eliberarea unor substanțe chimice din creier ce sunt conectate cu sentimentul de fericire. Mai mult, acest proces chimic are loc și în corpul câinilor.

La fel și în cazul pisicilor, care contribuie la depășirea depresiilor prin combaterea sentimentului de singurătate. 

2. Te vei elibera de stres

Dupa doar 5 minute petrecute în prezența unui câine, ți se va  reduce nivelului de cortisol, cunoscut ca hormonul stresului. Efectele sunt la fel de pronunțate și dacă le transferăm în contextul muncii. Indivizii ce își aduc câinii la muncă prezintă un nivel al stresului mult mai redus decât cei care nu fac acest lucru.

3. Îți vei îmbunătăți condiția fizică

O persoană ce are un câine de companie are o condiție fizică mai bună decât una fără un astfel de animal ; în plus, ieșitul la plimbare alături de câine este strâs conectat de realizarea unor interacțiuni sociale, precum începerea unei conversații cu o persoană necunoscută. Șansa de a intra în contact cu aceste persoane în lipsa unui animal de companie scad considerabil.

4. Are de câștigat și inima!

Poate părea de necrezut, dar mângâierea unui animal sau urmărirea unui pește ce se plimbă într-un acvariu pot reduce pulsul și tensiunea arterială. Iubitorii de animale pot prezenta nivele mai mici de colesterol și trigliceride. De asemenea, petrecerea timpului în preajma animalelor de companie contribuie la reducerea durerii fizice.

5. Ați auzit de terapia asistată de animale?

Acest concept modern se refera la  interacțiune pozitivă între om și animal, cu scopul îmbunătățirii vieții și a facilitării procesului de recuperare a persoanelor ce au nevoie de îngrijire medicală, fie ea fizică sau psihică. Psihologul aduce în atenția pacientului diverse aspecte din interacțiunea pacientului cu animalul de companie. Se realizează cu scopul de auto-înțelegere a pacientului. Terapia cu animale nu este neapărat un tratament, ci se utilizează ca un adjuvant. Terapia asistată de animale se poate integra cu succes atât în terapiile individuale, cât și de grup. Se poate realiza în familie, spitale, instituții medicale etc. De cele mai multe ori, se utilizează în tratamente pentru anxietate, probleme de relaționare, ADHD, tulburări afective sau probleme de comportament.

Așadar, e-adevărat, a avea grijă de un animal de companie presupune ceva eforturi și ceva cheltuieli, dar ele  se plătesc  înzecit prin aceste beneficii pe care micile viețuitoare vi le vor oferi în schimb! 

Sursa foto: digi-animalworld.tv

Publicitate