Pe 17 aprilie, Jerome Salomon, șeful Direcției generale de sănătate a Franței, a făcut următorul anunț : nivelul cazurilor letale, în rândul celor infectați cu COVID-19, reprezintă 10 % din bolnavii ajunși laTerapie intensivă. În realitate însă, situația este mult mai gravă. Ce puțin așa rezultă din cercetarea întreprinsă de specialiștii REVA. Forma primară a documentului pe care aceștia l-au elaborat la încheierea studiului a intrat în posesia jurnaliștilor de la Le Monde.
Dincolo de denumirea sa “europeană”, REVA este o asociație franceză, finanțată din bugetul Franței. Ea a fost înființată în timpul epidemiei de gripă porcină H1N1, în scopul de a colecta și prelucra informațiile din secțiile de Terapie intensivă. După declanșarea epidemiei de coronavirus, numărul de spitale afiliate la REVA a crescut de la 70 la 200.
În fiecare zi, aceste 200 de secții de Terapei intensivă își trimit datele statistice la REVA. Pentru a-și formula documentul final al analizei, cercetătorii au selectat un număr de 1000 de pacienți, cărora le-au urmărit atent evoluția bolii. Dupa cum subliniază “Le Monde”, această cercetare reprezintă cea mai riguroasă de acest fel din lume, din punct de vedere al duratei sale : o lună de zile.
«N-am văzut niciodată așa ceva”
«Ne apropiem de un nivel al mortalitații care va atinge 30%-40%. Este o cifră imensă!” – a declarat Mathieu Schmidt, specialist in reanimare al Spitalului Pitie-Salpetriere din Paris, coordonator al rețelei REVA. Doctorul subliniază faptul că 30-40% reprezintă un nivel mediu, care ține cont de toți pacienții ajunși la Reanimare. În cazul gripei H1N1, mortalitatea nu depășea 25% nici măcar în rândul cazurilor celor mai grave.
Un alt specialist, de la spitalul Le Kremlin-Bicetre, a declarat că, în orașul său, același indicator al mortalitații variază între 40-60%. În ceea ce privește cifrele arătate de Jerome Salomon, șeful Direcției Generale de Sănătate a Franței ( mortalitatea de 10%) , ele sunt probabil reale, dar se referă la un anumit moment “T”, care nu reflectă ultimele date din teritoriu – explică dr. Antoine Kimmoun, medic de terapie intensivă la Spitalul Universitar Regional din Nancy.
Ministerul Sănătății nu negat rezultatele cercetării, atunci când jurnaliștii de la “Le Monde” le-au cerut opinia.
Medicii implicați în studiu afirmă că acei 10% menționați de oficiali se referă la o etapă de început a epidemiei, când secțiile de terapie intensivă aveau posibilitatea să primească și pacienți aflați în stadii mai puțin grave. De atunci însă situația s-a schimbat radical. Tot mai mulți specialiști contestă procentul declarat de oficialul Direcției Generale de Sănătate.
Cum se explică această mortalitate ridicată?
Mathieu Schmidt consideră că problema nu stă în supraaglomerarea secțiilor de Terapie intensivă : “Am fost, desigur, pe marginea prăpastiei, dar nu ni s-a întâmplat niciodată , cum li s-a întămplat colegilor italieni, să fim nevoiți să intubam pe holurile spitalului”. Specialistul francez presupune că noul coronavirus este mult mai “universal” decât s-a considerat la început și că el generează nu numai pneumonii și insuficiențe respiratorii, dar și insemnate procese inflamatorii la nivel circulator, putând de asemenea afecta serios inclusiv rinichii.
Dacă este așa și ce alte pericole ne pasc din direcția COVID-19, urmează să clarificăm de aici înainte. Cercetătorii au mai subliniat că și ei trebuie să mai studieze datele legate de nivelul de mortalitate. Este nevoie, spun ei, de prelungirea timpului de cercetare, pentru a putea oferi informațiile cele mai pertinente. Poate chiar la un an de zile.
Sursa : rfi.fr
Comentează