Femei de 10

EMMA RĂDUCANU

 

Se fac sase ani de cand sunt in Franta , dar nu mi-a trebuit mult sa inteleg ca suntem prima comunitate non-franceza care practica medicina in Hexagon.
Cum intalneam un nume cu desinenta ” -escu ” ( ca in piesa lui Tudor Musatescu ) , imi dadeam seama ca e vorba de romani si un fior tainic se aprindea in mine.
Stereotipa adresare cu ” cher confrere ” , de la inceputul epicrizei , devenea calda si familiala.

Acum am sa va vorbesc de o “-anu “.
De fapt , toata lumea vorbeste de ea.
Precum zefirul primaverii ( are numai optsprezece ani ) e pe buzele tuturor.
EMMA RADUCANUUUUUU !!!!

Da , ea este , Campioana incontestabila a sperantelor noastre prea multa vreme desarte , considerate de grecii antici drept cel mai mare rau prin amagirea ce o poarta , dar devenite virtutie crestina in acceptiunea infailibila a Primilor Parinti.
Nascuta in Potcoava de Aur norocoasa din Toronto , acolo unde Lacul Ontario isi alungeste matca in tinutul canadian , va pleca la numai doi ani la Londra , spre a deveni la majorat , vedeta pe care tenisul britanic o astepta de decenii.
Si , evident , s-a rodat acasa : la Nottingham si apoi , pe Wimbledon , invingand o romanca de geniu , pe Sorana Carstea.
Steaua isi cauta zenitul.
L-a obtinut in Ziua in care America trecea de la agonie la extaz , de la Comemorare la Celebrare.

Se mai intampla in ‘ 99 , cand doua adolescente , Serena Williams si Martina Hingis , demonstrau principiul lui Pierre Corneille :
” Valoarea nu asteapta numarul anilor. ”

A invins-o , in semifinala US Open-ului American 2021 , pe Belinda Bencic , elvetiana care a obtinut aurul la Tokyo , iar in finala pe Leilah Fernandez , o canadiana de nouasprezece ani , cu origini filipinze si ecuadoriene.

Tatal roman , Ian , i-a dat posibilitatea sa viziteze de doua ori pe an Romania , tara in care bunica o asteapta ca in orice tara din lume , dar si putin altfel , cu traditiile si bucatele noastre.
De mica , Emma a fost data la toate sporturile : balet , inot , echitatie , golf , ski , motocross , karting, baschet…
A ales tenisul.
…Si o foarte buna ” Scoala de Gramatica ” in care a invatat structura morfo-sintactica a tuturor limbilor , pornind de la radacinile elino-latine.
Mama, Renee , din Shenyang-ul Chinei , i-a zamislit vointa , credinta imperturbabila ca totul se poate , si ca Drumul Marelui Zid poate fi parcurs daca incepi cu un li.
De aceea , deasupra patului , are doua postere care ii leagana visele : Simona Halep si Li Na.
Antrenorul Andrew Richardson a avut astfel de prelucrat cel mai nobil metal al firii.
Micile emotii , transformate in angoase de tumult , o fac fireasca si vulnerabila , draga noua , celor care traim , atat de des , starile ei.

Nu stiu de ce Olimpienii nu au printre ei o Zeitate a Succesului.
Poate fiindca obisnuiti sa dea si sa ia muritorilor harurile , au gandit ca Succesul e sacru , dar cuprins in sfanta sacralitatea umana.

Flushing Meadows.
Campia inundata a New York-ului.
Pe aceasta lunca fertila , terenul dur de tip laykold a inverzit , permitand unei flori gingase sa iasa la lumina.
Culoarea preferata a petalelor : rosu , dublat de un albastru electrizant.
Intr-o astfel de fustita plisata , cu un maieu mulat , cu o codita impletita scolareste , cu ochi migdalati si zambet ca o stralucire de Atlantic , Emma ne-a facut fericiti.
Nu numai pe noi , pe romani.
Nu doar pe britanici , canadieni sau chinezi.
Ci lumea intreaga , micul sat in care am inceput sa ne cunoastem , gratie acestei minuni.
Fiindca nu poate fi definita altfel unicitatea istorica : prima fata provenita din Calificari , castigatoare a US Open-ului , si inca fara set pierdut.
O asteapta green set-ul Melbourn-ului , zgura rosiatica a Roland Garros-ului …adica Marele Chelem …

Interviurile ei sunt emotionante.
Mai ales cele luate la cald , in arena , langa fileu.
Se retrage dupa fiecare fraza , isi sterge discret picaturile de sudoare ale epuizarii , privind spre public , cu un aer de profunda recunostinta , cu un zambet intregitor de context.
Avea dreptate Nichita Stanescu : ” Nu trebuie sa desenezi tot cercul , ci doar arcul lui. ”

Cosmin – Stefan Georgescu, Franta, septembrie 2021

Surse : Arhiva TVR
Wikipedia
Parler de Sport
Franceinfo : Sport
Eurosport

Etichete