Vremuri grele! De parcă coronavirusul nu era suficient, ne mai terorizează și țânțarii! 😁 Până să scăpăm de ei prin metode naturale ( prin venirea frigului adică!) trebuie să luptă cu ei, cu diferite arme. Prima solutie la care ne gandim este sa apelam la produse mai putin sanatoase, ce se gasesc din plin prin magazine și nu întotdeauna la prețuri prietenoase. Dar există si alternative naturale, foarte
O primă observație : tantarii sunt atrasi de mirosul nostru, in special de mirosul de transpiratie, atat de pe corp cat si de pe picioare. De aceea, o prima solutie este sa ne spalam cat mai des posibil in perioada calda, pentru ca transpiratia sa nu devina o invitatie la adresa tantarilor, plus ca aceasta sporeste aciditatea corpului. Folositi un sapun mentolat, deoarece acesta scade aciditatea pielii si de asemenea mascheaza mirosul uman.
Pentru a evita ca tantarii sa atenteze asupra pielii dumneavoastra puteti aplica pe piele o solutie de apa in care ati picurat cateva picaturi de ulei esential de menta, eucalipt, cimbru sau cedru.
De asemenea, puteti sa va preparati propria solutie din 6 picaturi ulei de citronella, 3 picaturi ulei de eucalipt, 3 picaturi ulei de menta, 3 picaturi ulei de lavanda si 100 ml apa plata. Uleiul esential de citronella are un miros placut dar puternic, si nu este suportat de tantari. Puneti solutia intr-un recipient cu pulverizator si utilizati-o ori de cate ori este nevoie, mai ales seara sau inainte de a pleca de acasa.
Iata ce plante trebuie să tineți in casă, pentru a pune țânțarii pe fuga:
Muscatele, acele plante frumos colorate, pe langa aspectul estectic, actioneaza ca un scut impotriva tantarilor.
Daca doriti protectie dubla impotriva tantarilor, apelati cu incredere la busuioc. Astfel, veti avea o planta proaspata, aromata si delicioasa in bucatarie dar si o arma rapida impotriva tantarilor.
Cu totii stim ca lavanda are un miros placut, cu efect linistitor. Dar stiati ca este un inamic al tantarilor? Aceasta planta trebuie tinuta la fereastra, in soare si va deveni un scut impotriva tantarilor.
Majoritatea mustelor, insectelor nu suporta mirosul de menta, asa ca un ghiveci de menta in casa este solutia ideala impotriva tantarilor. In plus, daca ati fost intepat, frecati zona cu o frunza de menta si senzatia de mancarime va fi diminuata.
De asemenea, si iarba matei este extrem de eficienta in lupa impotriva tantarilor. Cercetarile au descoperit ca iarba matei este de 10 ori mai eficienta decat orice produs existent pe piata. In plus, daca aveti pisici in casa, acestea vor fi foarte fericite sa o aiba in preajma .
Rozmarinul este adesea folosit la bucatarie pentru a aroma fripturile de miel sau alte preparate din carne sau peste. Tineti planta in bucatarie sau in gradina si nu numai ca va indeparta tantarii dar va atrage si o multime de fluturi frumosi in gradina.
Tot in casa puteti incerca lampile odorizante. Adaugati in apa cateva picaturi de ulei esential de levantica, eucalipt, lamaie, citronella.
Exista si bratari impregnate cu uleiuri esentiale, care formeaza o bariera aromata anti tantari. Puteti sa le agatati de carutul copilului sau la rucsac.
Ce facem, dacă suntem totusi înțepați de țânțari?
Are loc o reactie inflamatorie, pielea se umfla si apare o senzatie de mancarime si usturime.
Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa spalati zona cu apa rece si sapun. Ulterior se pune gheata pe muscatura. Gheata ingusteaza vasele de sange si astfel ajung mai putine substante inflamatorii in locul respectiv.
Un alt remediu este sa aplicati pe zona afectata otet de mere sau otet aromat. Mancarimea se va diminua si zona nu se va mai inflama.
De asemenea, puteti aplica pe muscatura o solutie din bicarbonat cu apa. Acelasi efect il are si zeama de lamaie.
Uleiul esential de eucalipt sau menta va calma inflamatia si va racori locul afectat. Nu le aplicati direct pe piele pentru ca sunt iritante. Puteti masa locul de trei ori pe zi, cu un amestec format din doua picaturi de ulei esential amestecate intr-o lingura de floarea soarelui, migdale sau jojoba.
Pentru personele cu pielea mai sensibila sau pentru cei care acuza simptome suparatoare se recomanda cataplasme cu frunze de varza cruda, patlagina sau busuioc. Zrobiti frunzele inainte pentru a se elibera substantele active din planta.
Toate remediile de mai sus sunt eficiente si daca suntem intepati de alte tipuri de insecte, mai putin cele cauzate de viespi, deoarece veninul acestora poate crea a reactie mai violenta.
Comentează