Bărbați de 10

După ce va fi ieșit de sub “aripa” maestrului Gheorghe Zamfir, talentatul JUNG JONG SOO îi va învăța pe coreeni să cânte la nai

Incântat de colaborarea pe care a avut-o cu echipa “Femei de 10, Bărbați de 10”, ambasadorul Coreei de Sud la București, Excelența Sa, domnul Kim Yong Ho ne-a invitat la un lunch, la reședința sa din Strada Primăverii. O frumoasă zi de toamnă a ajutat evenimentul, petrecut în grădina reședinței, să fie unul perfect : gazdele – de nota
10, tratația – delicioasă, ambianța – mirifică. Pentru a-și impresiona oaspeții și profitând și de faptul că la întalnire participa și maestrul Nicolae Voiculeț, Excelența-Sa a gândit și o mică surpriză : la un moment dat, pe o scenă improvizată a ”urcat” un artist coreean. A dus tacticos la gură…un nai romanesc și s-a pus pe cântat. Nemaipomenit de frumos. Melodiile tradiționale romanești, înlănțuite cu cele coreene au îmbrăcat într-o atmosferă de poveste întâlnirea noastră prietenească. L-am aplaudat cu toții pe tânărul naist, iar a doua zi…m-am trezit cu o cerere de prietenie pe Facebook. Și uite așa l-am cunoscut pe Jung Jong Soo, primul absolvent de nai al unei universități coreene – Universitatea de Muzică Sejong.
Nutrind sentimente deosebite față de Coreea și Coreeni încă de când am petrecut o săptămână fabuloasă la Seoul, n-am vrut ca prietenia noastră virtuală să se rezume la  “acceptul” pe care i l-am dat instantaneu. Și, reținând de la întâlnirea din Primăverii, că tinerelul cu față blândă și talent nemăsurat se descurcă bine în limba română ( veți vedea de ce), i-am propus un interviu. “Da”-ul a venit instantaneu.

 I-am studiat atentă CV-ul, am formulat un set de întrebări, i le-am trimis și, în două zile au sosit răspunsurile, însoțite de o gingașă mărturisire : “M-a ajutat prietena mea, să răspund!”

Va invit să-l cunoașteți așadar pe JUNG JONG SOO !

Marina Almășan : – Spune-mi, Jong Soo, numele tău are vreo semnficație, în limba coreeană?

Jung Jong Soo : – Numele meu coreean este Jung Jong Soo. Numele de familie, Jung, înseamnă „țară”. Prenumele este Jong Soo. Jong înseamnă „sunetul clopotelor” și Soo „să ai o viață lungă”. Semnificația numelui este să am o viață lungă și să fiu o persoană bună cu o influență pozitivă pentru țara mea.

 

Marina Almășan : – Tiiii, ce alegere frumoasă au făcut părinții tăi! Îți doresc să te ridici la înălțimea numelui pe care-l porți! Dar cel de  “Ioan”, pe care-l porți în România, cine l-a ales? De ce anume “Ioan”? 


Jung Jong Soo : – Numele de „Ioan” mi l-a ales profesorul meu de nai din Coreea,  după discipolul lui Iisus, iar numele meu seamănă puțin cu numele englezesc John, adică românescul Ioan.

Marina Almășan : – Și acum, dragă Ioan, să ne spui când și de ce ai venit în Romania?

 

Jung Jong Soo : – Am venit în România în septembrie 2018, pentru a studia naiul la Universitatea Națională de Muzică București. Am mai vizitat România înainte să mă mut aici de două ori, prima dată în februarie 2017 și apoi în ianuarie 2018.

Marina Almășan : – Și ce știai ceva despre țara noastră, înainte de a ajunge aici?

Jung Jong Soo : – Da. Auzisem de Hagi, Dracula, Nadia Comăneci și bineînțeles de Gheorghe Zamfir. Știam că România este țara naiului, de aceea am ales să vin să studiez aici.

Marina Almășan : – Ai făcut cea mai bună alegere! Și care sunt lucrurile care te-au impresionat cel mai mult aici, in Romania?

Jung Jong Soo : – M-au impresionat foarte mult cultura și tradițiile voastre, în special nunta. O nuntă în Coreea durează maximum două ore, doar ceremonia și o masă. Noi nu dansăm, nu avem petrecere. Îmi plac foarte mult dansurile tradiționale românești, horele și sârbele și nu înțeleg cum de aveți atât de multă energie să dansați o noapte întreagă! După o singură horă eu sunt foarte obosit!

Marina Almășan : – Hahaha! Folosește așadar prilejul șederii tale aici, pentru a te antrena! Spune-mi,   seamăna coreenii cu românii? Prin ce se deosebesc?

Jung Jong Soo : – Istoria acestor două țări seamănă destul de mult. Ambele țări au trecut prin niște vremuri grele și suntem separați de frații nostri: România și Moldova – Coreea de Nord și Coreea de Sud. Mentalitatea este foarte diferită. Coreenii muncesc foarte mult, chiar și sâmbăta și duminica pentru a strânge bani. Este foarte scumpă viața în Coreea și de multe ori nu reușim să petrecem timp familia și cei dragi din cauza serviciului. Românii în schimb pun preț mai mult pe familie și pe timpul lor liber.

Marina Almășan : – Așa e, la muncă nu prea se înghesuie! 😁 Cum ai ajuns să cânți la nai? Profesorii tăi din Seoul au fost coreeni?

 

Jung Jong Soo : – Am început lecțiile de nai la biserică, acolo unde am auzit naiul pentru prima dată și m-am îndrăgostit de sunetul lui. Profesorul meu este coreean, numele lui este Hong Kwang Il și a fost atât de pasionat de nai, încât a căutat prin alte țări cărți și manuale cu metode de nai pentru a învăța să cânte și a deschis o școală de muzică pentru nai și ocarină. Mulți coreeni au venit la școală să învețe să cânte nai.

 

Marina Almășan : – Deci, aviz tuturor românilor : nu suntem deloc singurii “mânuitori” ai acestui instrument fermecat! Ce vei face după ce termini studiile la București? Te gândești să revii în Coreea?

Jung Jong Soo : – După ce voi termina masterul mă voi întoarce în Coreea și îmi doresc să deschid o secție de nai la Universitate. Vreau să fac sunetul naiului cunoscut în Coreea. Este instrumentul cu cel mai frumos sunet din lume. De asemenea, vreau să întâlnesc mulți naiști din toată lumea și să încerc să dezvolt legăturile culturale între România și Coreea.

Marina Almășan : – Ce frumoase planuri ai! Vorbește-mi acum despre tara ta. Ce iubesti cel mai mult la ea?

Jung Jong Soo : – Coreea e o țară mică, dar puternică. O țară care a luptat mult pentru libertate. Acum este o țară

modernă, într-o continuă dezvoltare. Cu toate astea, cel mai important lucru în Coreea este mâncarea. Când ne întâlnim cu prietenii nu-i întrebăm ca în România „ce faci?”, îi întrebăm dacă au mâncat. Coreea a trecut printr-o mare foamete și chiar și acum, mulți tineri coreeni studiază pentru dezvoltarea alimentelor coreene și promovează mâncărurile tradiționale în toată lumea.

Ceea ce iubesc cel mai mult la țara mea este că totul este la îndemână și deschis non-stop. Chiar dacă este mijlocul nopții și ai poftă de pui prăjit, poți merge la restaurant și comanda vine în 5 minute. Totul este foarte rapid! Bine, în afară de traficul din Seoul!

Marina Almășan : – Să știi că și eu ți-am vizitat țara și am fost plăcut impresionată de tot ceea ce am văzut acolo! Ție ce-ți lipsește cel mai mult din Coreea?

 

Jung Jong Soo : -Cel mai mult îmi lipsește familia. Am venit în România singur și din cauza pandemiei nu am mai plecat în Coreea un an și câteva luni. Abia aștept să îmi îmbrățișez părinții din nou!

 

Marina Almășan : – Cred că și lor le este cumplit de dor de tine. Sper să se bucure, când le vei trimite acest interviu! Spune-mi, Jong Soo, cateva cuvinte despre repertoriul tău. Ce-ți place să cânți?

 

Jung Jong Soo : – Cânt piese din mai multe genuri muzicale: clasică, pop, muzică tradițională coreeană, gospel. Acum învăț mai multe piese din muzica tradițională românească. Este o provocare pentru mine,  pentru ca melodiile au un tempo foarte rapid, dar îmi place foarte mult și piesele sunt foarte interesante.

 

Marina Almășan : – Am o mare curiozitate : cum ai ajuns să fii elevul lui Gh.Zamfir și ce ai învățat de la el?

Jung Jong Soo : – De când am început să studiez naiul, visul meu a fost să-l întâlnesc pe Maestrul Zamfir. În

fiecare seara, înainte să merg la culcare mă uitam pe youtube la videoclipurile dumnealui. În anul 2018, Ionuț Preda, care are un atelier de naiuri, m-a ajutat să-mi îndeplinesc visul și astfel l-am întâlnit pe maestru. Când maestrul m-a auzit cântând la nai, mi-a spus că am și transmit emoție și a acceptat să îi fiu student. Nu pot explica asta, dar numai când intru în camera de studiu și îl aud cântând, vibrația sunetului naiului intră în corpul meu și pot să simt emoțiile lui.

De la maestru am învățat foarte multe. Am învățat că toate vin de la Dumnezeu, și cât de importantă este iubirea și credința. Am învățat să iubesc aproapele, animalele, natura, lumea și cum să transmit mai bine emoția ca să ajungă la oameni prin sunetul naiului.

 

Marina Almășan : – Te vei putea lăuda mereu că ai avut cel mai bun profesor! Care sunt planurile tale de viitor?

Jung Jong Soo : – Vreau să devin un naist faimos în Coreea, să am concerte în multe țări și să am relații bune cu mulți oameni importanți. Cum am spus și mai devreme, îmi doresc să devin profesor universitar, să le arăt tinerilor cât de frumos este acest instrument și la rândul meu să formezi alți specialiști în nai. Sper că voi reuși ca pe viitor și țara mea să aibă mulți studenți la nai, așa cum are România.

Marina Almășan : – Să mai vorbim despre șederea ta aici : nu te-a cucerit nicio fată din România?😁 Cum ți se par fetele de la noi? Ce au deosebit față de tinerele coreene?

Jung Jong Soo : – Da, prietena mea este româncă. Suntem împreună din 2019. Ne-am cunoscut la lecțiile de

ocarină pe care le țin la o biserică în București. Sunt foarte norocos că am întâlnit-o și îi sunt foarte recunoscător pentru că mereu m-a ajutat când am avut nevoie. Datorită ei, am avut ocazia să înțeleg mai bine cultura românească, să învăț mai bine limba și să mă acomodez mai ușor aici.
Româncele sunt foarte bune la suflet și deștepte. Cred că româncele au cei mai frumoși ochi din lume. Ceea ce le deosebește foarte mult de coreence e independența și puterea de care dau dovadă. În Coreea dacă o fată are de cărat ceva greu, renunță și cere ajutorul imediat. Româncele apreciază ajutorul, dar din câte am observat, preferă să își ducă singure sarcinile până la capăt.

Marina Almășan : – Ce fin observator ești! Îți doresc să fii fericit, alături de prietena ta , să uiți de toate necazurile când o privești în ochii aceia frumoși de care vorbeai și să ai, în general, o viață frumoasă, fie ca se va derula aici, fie acolo, departe, în țara ta. În încheiere, ca să te asculte și cititoarele noastre cântând, o să te rog să ne dai un link cu o melodie interpretată de tine.

Jung Jong Soo : –  O să vă las două link-uri. Primul este de la Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și tradiții din București”, unde am avut ocazia să cânt pe aceeași scenă cu Maestrul și îi mulțumesc foarte mult pentru încrederea pe care mi-a acordat-o să cânt cu el:

 

În cel de al doilea am cântat împreună cu prietenul meu Han Rockyu (chitară), un alt coreean care locuiește în România piesa „Annie’s song” de John Denver: