Timp liber

Dulcea știință de a face vânătăi . ….în ringul de box de la TEATRUL EXCELSIOR

 

Prietena mea Eveline Păuna m-a adus la un meci de box. La o lecție despre “Dulcea știință de a face vânătăi”. De fapt, propoziția este un alt fel de a rosti “Knockout” – titlul unei piese semnată de englezoaica Joy Wilkinson. Da, o femeie scrie despre box, un sport în care luptătorii, se știe,  se poartă…  “cu mănusi” unii cu ceilalți, dar chiar și așa, iși procură lovituri nemiloase, uneori letale. În ring de box a fost transformata și scena Teatrului Excelsior. Iar dacă scriitoarea a plasat acțiunea piesei sale în Londra victoriana, tabu-urile și prejudecătile acelor vremuri le regăsim din belșug și astăzi. Nici astăzi bunăoară, deși se flutură peste tot egalitatea intre sexe, lucrurile nu stau chiar așa. De fapt, citind printre rânduri, sau printre jupoanele și danteluțele protagonistelor, regăsim destule hibe ale vremurilor noastre. Deși omenirea a evolat, chipurile, și astăzi există destui oameni săraci,  și astăzi destui bărbați își caftesc cu poftă nevestele, și astăzi există destui tineri care nu-și pot atinge țelurile din cauza lipsei de bani și destule femei care nu reușesc să răzbească decât continuând să practice – mai pe față sau mai voalat – cea mai veche meserie din lume….

      Concret, despre ce este piesa? Cine pe cine face knockout, cine se luptă în ring? În mod surprinzator, 4 femei. 4 femei foarte diferite – una este o asistentă medicală ce se visează doctor, apoi o prostituată care vrea să-și răsucească viața cu fața la soare,  apoi o nevastă înstărită, funcționand însă ca simpla anexă a unui soț tiran, pentru care deseori devine sac de box și, în fine, o muncitoare în mină, fragilă în aparență dar cu interiorul din stâncă. Pe toate patru le leaga mediile opresive de unde vin și poartă în suflet fiecare dorința de libertate, de emancipare, de răsturnare de situație. Și iată soluția : excentricul profesor Charlie Sharp, amărât la rându-i, dar suficient de abil în a le ademeni pe cele patru femei debusolate în ringul luptei cu Destinul, al luptei pentru atingerea idealului fiecăreia, chiar dacă lupta aceasta încetează să fie o simplă metaforă ci se mută într-un  ring de box cât se poate de real. Cele patru femei se văd puse deodată în situația de a se lupta cu sete  între ele, pentru a câștiga în final, în această lume a bărbaților, titlul de Campioana Mondială de Box. În fapt, cele patru luptătoare nu luptă neapărat pentru un titlu, ci pentru a se elibera de corsetul societății. Pentru propria libertate. 

Pentru adepții unei vieți pașnice,  spectacolul Teatrului Excelsionr ar  putea  părea , poate, prea violent, deși imaginea unor femei îmbrăcate în ținutele Angliei victoriene și boxând cu eleganța dar și duritate, este, să recunoaștem, inedită.  Am tras cu coada ochiului și am descoperit în privirile barbaților din sala de spectacol încântarea pe care o oferă niște femei dezlănțuite, care-și cară pumni una alteia, în pofida chipului lor angelic si al ținutelor delicate…

Alături de Oana Predescu, Andreea Hristu, Dana Marineci și Andreea Șovan – interpretele celor patru  pugiliste
– l-am descoperit cu bucurie pe talentatul Mihai Gruia Sandu, colaborator de demult  al Televiziunii Române ( și cândva chiar al emisiunilor mele! ) . L-am regăsit așadar  în rolul charismaticului profesor Charlie Sharp, cel care a propulsat  personajele feminine în lumea boxului. Și n-aș putea să nu-i numesc și pe ceilalți actori excelenți ai Teatrului :  Annemary Ziegler ( cu care de asemenea am avut bucuria de a colabora), Cosmina Dobrotă, Alex Călin, Ovidiu Ușvat și Doru Bem.

O felicit pe regizoarea Sânziana Stoican, sugerându-i ca, intr-o stagiune viitoare, să încerce, poate,  să concentreze acțiunea piesei in doar două ore, in loc de trei. Nu-i vorba de vreo dezamăgire – actorii joacă excelent, regia e impecabilă – ci pur și simplu vremurile grabite ale căror eroi suntem, ne-au dezobișnuit să zăbovim prea mult în același loc, grăbindu-ne în tot ceea ce întreprindem.  

Una peste alta, o experiență interesantă, pe care le-o sugerez cititoarelor noastre, mai cu seamă celor care, nemulțumite fiind de viața lor, întârzie să ia taurul de coarne. Sau mănușile de box din cui.


Publicitate