Bombănelile Marinei Editoriale

Drapelul – sutien

 

Astăzi, dacă nu ni se dă totul peste cap și reușim să respectăm desfășurătorul emisiunii, vom atinge , într-o manieră absolut originală, ideea de patriotism. Alo! Alooo! Nu strâmbați din nas, nu va fi o ediție „educativă” și plicticoasă, nu vă vom ține teorii și prelegeri, nu vă vom face morală. Pur și simplu, pornind de la cunoscuta melodie bășcalioasă ” Patria”, pe care autorul său – inspiratul folkist Daniel Iancu – o va intrerpreta chiar în emisiune, vom încerca să vedem dacă mai sunt românii patrioți.
Inițial, am vrut să facem, pentru ediția de astăzi, un experiment : să realizăm, în atelierul de Croitorie al TVR, o pereche de izmene sacrificând un steag tricolor și apoi, cu ele – izmenele – în mână, să luăm „pulsul străzii”. Apoi ni s-a făcut milă de Costin, care sigur s-ar fi întors în redacție, dacă nu bătut măr, măcar ocărât de marea majoritate a trecătorilor „accesați”.
Mi-a venit brusc în minte călătoria pe care am făcut-o, cu un an în urmă, la New York. Tin minte că scrisesem, atunci, următoarele rânduri:

DRAPELUL – SUTIEN !

Nicăieri, în niciun colț de lume n-am văzut să fluture peste tot, în fiecare locșor, drapelul țării respective ca aici, în America! Binecunoscutul steag american, care naște fiori și emoții de diferite tipuri locuitorilor planetei, este atât de prezent în New York , încât pot afirma că personajele principale ale metropolei americane , identificate de mine, sunt : zgârie-norii, obiectivele turistice, mașinile, localnicii , turiștii și…drapelul american!
Dovedind un patriotism pentru care nu contenesc să-i invidiez, americanii sunt foarte mândri de drapelul lor. Îl regăsești peste tot, în diferite mărimi și texturi, și nu doar cu ocazia Zilei Naționale. Clădirile impozante de pe străzile New York-ului arborează generos drapele uriașe, care flutură neobosit, indicând direcția vântului, și la propriu, și la figurat. La scară mult mai mică, steagul american se vinde mai peste tot și-l găsești înfipt prin mai toate locurile : prin balcoanele oamenilor, pe mașini, pe ghidonul bicicletelor cu care new-yorkezii se mișcă de colo-colo, fentând traficul năucitor, apoi răspândite pe pajiștea cimitirelor, marcând lespezile sub care zac, probabil, marii patrioți ai neamului. Îl regăsești pe ambalajul hot-dog-ilor pe care ți-i poți cumpăra la fiecare colț de stradă, pe umbrele și sacoșe, pe tricourile și șepcile trecătorilor, pe cravate, papioane, șosete și chiar chiloți, ca să nu mai vorbesc de marea de suveniruri din magazinele specializate, care te așteaptă să cumperi, sub o formă sau alta, steagul american și să-l duci apoi în țara ta, promovându-l la scară planetară!
Cu ceva seri în urmă, în Times Square, în timp ce nu mă puteam sătura de spectacolul nocturn al acestei piețe-simbol pentru orașul New York, o americancă frumușică și extrem de golașă mi-a propus să facem o poză împreună. Era târziu în noapte, eram năucă de oboseală și de la forfota din jur și am acceptat cu plăcere, fără să fi avut răgazul să-mi studiez companioana de fotografie. Culmea e că nici vigilentul meu fiu nu a fost mai breaz! Abia acasă, studiind amândoi instantaneul, am realizat că domnișoara nu purta nici măcar sutien, pieptul fiindu-i acoperit de un „body-painting” extrem de inspirat: evident, drapelul american!
Mi-am propus să exersez și eu, acasă, această idee de body painting, ușor adaptata : doar pe zona obrazului și doar cu ocazia Zilei Naționale , drept care… deja mi-am procurat chiar de aici, din SUA, acuarele roșii, galbene și albastre!
P.S. Au trecut de atunci, prin viața mea, două Zile Naționale. Nu mi-am pus planul în aplicație. Nu de alta, dar dată fiind plasarea în calendar a respectivei zile, riscam să-mi înghețe vopseaua de chip. Cu zâmbet cu tot!

Publicitate