Copii și tineri

Despre tați și refacerea vieții

Motto: Copilul ajunge pentru părinții săi, după educația pe care o capătă: răsplată sau pedeapsă.
Jean Jacques Rousseau

​Mă întreb ce se schimbă în mintea unor femei când ”fostul” se recăsătorește, iubindu-și furibund ”noua” soție, și pe de cealaltă parte, fiind și un tată exemplar, iubindu-și la nebunie copiii (da, există și astfel de tați, și chiar mulți, dar nu sunt mediatizați, căci e mai atractiv din punct de vedere mediatic un tată iresponsabil), iar fosta soție decide că este cazul să pună bețe-n roate relației minunate tată-copil, copil care locuiește cu ea. Dintr-o dată, totul se schimbă! Până și mintea copilului o ia razna și refuză să își păstreze relația cu tatăl său, într-o stare de normalitate, care până mai deunăzi, înainte de ”noua” căsătorie, era perfectă!
​Copiii nu se nasc capabili de ură, asta s-o știți! Copiii capătă sentimente negative, odată ce le sunt insuflate zi de zi, și aici, din experiența mea de avocat, familia extinsă joacă un rol esențial. De la bunici în sus, toată lumea începe să înnebunească bietul copil și să-l facă să gândească negativ față de tatăl său, pentru inacceptabila ”greșeală” de a se recăsători, eventual fără să ceară binecuvântarea fostei soții! Dintr-un tată iubitor și iubit, devii deodată un tată nemernic pentru că ai îndrăznit să-ți refaci viața! Dacă și noua ”achiziție” este o femeie și mamă minunată, care îți iubește copiii din cealaltă căsătorie, e și mai rău! În mintea fostei și foștilor socrii devii dușmanul nr. 1, nici Bin Laden nu era atât de urât și urmărit cum devii tu și noua ta ”achiziție”! Nu te mai spală nici apele Brahmaputrei de toate relele pe care nici tu nu știi că le-ai făcut, dar fosta ta și familia ei știu mai bine decât tine!
​Dragele mele ”foste”, dragii mei ”foști socrii”, dragă ”fostă familie extinsă”, dragi ”foști prieteni” încetați! Habar nu aveți cât rău puteți provoca unui biet copil nevinovat și cum puteți să-i distrugeți viitorul! Distrugeți un suflet pentru orgolii meschine și inacceptabile într-o asemenea relație! Dacă aveți norocul să aveți un ”fost soț” care să fie un tată extraordinar, lăsați-l în pace să aibă grijă de copil, colaborați cu acesta pentru binele și psihicul normal al copilului vostru. Nu câștigați nimic dacă denigrați tatăl în fața copilului, din contră îi veți destabiliza psihicul și veți crește un adult dezechilibrat, care va avea în viitor același comportament ca al vostru: mizerabil! În plus, ar trebui să vă bucure faptul că există preocupare și doi oameni, două familii care se dezvoltă în armonie, pot oferi copilului o viață mai bună și liniștită, o educație și dezvoltare propice unui viitor adult stăpân și încrezător în propriile lui forțe!
​Cuvinte de gen ”p-aia o iubește mai mult”, ”s-a însurat, gata, nu-și mai iubește copiii, face alții”, ”a uitat de tine ca și copil, d-aia s-a însurat”, ”să nu te duci p-acolo că te otrăvește nemernica aia” și câte alte prostii, trebuie să dispară din cuvintele și mai ales gândurile, concepțiile voastre! Singura persoană care suferă iremediabil, pe lângă tată, este propriul vostru copil, a cărui viață o distrugeți total. Nu tatăl, ci tocmai tu, mama, ești vinovată pentru eșecul propriului tău copil, dacă reacționezi așa!
De câte ori veți devia de la drumul normalității, să luați aminte la celebrele cuvinte ale marelui Jung:” Dacă există ceva ce dorim să schimbăm la copilul nostru, ar trebui să ne uităm mai întâi la noi înșine dacă nu există ceva ce ar trebui schimbat la noi.”
​Fiți exemplu demn de urmat în viețile copiilor voștri. Nu îi puneți în situația în care să vă judece cândva, pentru că s-ar putea să aibă tot dreptul. Îmi amintesc cu plăcere un citat al scriitoarei americane Joyce Maynard, foarte apreciată de Salinger, a cărui iubită a și fost, care scria: ” Copiii nu sunt singurii care cresc. Și părinții cresc. Tot așa cum noi ne privim copiii, să vedem ce fac cu viețile lor, tot așa ne privesc și ei pe noi, să vadă ce facem noi cu ale noastre. Nu le pot spune copiilor mei să ajungă până la stele. Tot ce pot face este ca eu să mă-ntind spre ele!”

 

Surse foto: aif.ru, violet-lady.ru, useek.com, permama.ru

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.