Mimi, croissant-uri și berete Timp liber

Găina bătrână face (nu numai) ciorba bună !

 

Luna trecută, în Normandia, regiune din nordul Franței renumită pentru turmele sale de vaci și nenumăratele varietăți de brânză, un eveniment animalier al cărui victimă nu e o vacă ci o galinacee, a reținut atenția presei și a publicului curios.
Un fermier de 59 de ani a fost surprins de fiica sa cea mică în grajd, în plină partidă de sex cu o găină. Mezina s-a destăinuit surorii sale mai mari, care la rândul ei l-a denunțat pe făptaș mamei. Cele trei s-au pus la pândă cu un smartphone și l-au filmat pe obsedat în plină acțiune.
A urmat darea în judecată a delincventului și un proces public, în cadrul căruia vinovatul a fost condamnat la 3 luni de inchisoare și plata a 1000 euros de despăgubiri…soției ! În plus, cele șase găini ale fermierului, împreună cu capra, i-au fost confiscate și încredințate unei asociații de protecție a animalelor.
E de menționat că în plus de cele trei femei reclamante, pârâtul a făcut față la încă două femei : procurăreasa și judecătoarea, ceea ce poate explica severitatea condamnării.
Dar avocatul său s-a zbătut mult ca să-i îndulcească soarta.
Victima neputând fi citată ca martor, el a contestat acuzația de cruzime la adresa animalelor, și a negat suferințele presupuse ale orătaniei, afirmând că găina era bătrană, și ca atare a ouat sute și sute de ouă la viața ei, de dimensiuni comparabile cu cele ale …instrumentului fărădelegii, care nu a fost nici el prezentat instanței pentru verificare.
Pe de altă parte avocatul a amintit că în Europa există țări la fel de civilizate ca Franța în care zoofilia nu e urmărită penal, printre care și România.
Se pare că argumentele au fost și ele… percutante, căci deși procurăreasa a cerut punerea făptașului după gratii, judecătoarea s-a mulțumit să i-o suspende (pedeapsa).
Putem face tot felul de speculații privitoare la gradul de răspândire a zoofiliei, luând ca bază proverbele și zicătorile.
Oare celebra frază « să moară și capra vecinului » nu e datorată invidiei țăranului care și-a pierdut ibovnica și e gelos pe vecin care continuă s-o…onoreze pe a lui ?
Și tipul care se duce beat criță în ogradă ca să « dea la rațe » nu se ducea de fapt ca să « se dea la rațe » ?

Cât despre așa zisa « mâță blândă care zgârie rău », poate că ea n-a făcut decât să se apere în fața unei tentative de viol !
Iar cel care aleargă după doi iepuri, în ce scop vrea să-i prindă ?
Și individul care « bate șaua », ce speră să priceapă iapa ?

Las exegeților și lingvistilor sarcina să deslușească misterele ințelepciunii populare…

 

Din Franța, Radu Dem

Credit foto: Homme cheval – www.petinthecity.fr
T shirt – www.spreadshirt .fr
Pisica zgarie – www.histoiresdunet.com
Capra – boboche.free.fr