Călătorii Timp liber

Jurnal de călătorie la Oslo. Episodul 15. Se poartă verde…parfumat!

 

Uraaa! Am găsit primul lucru gratuit din Oslo! Și, mai mult decât atât, este și unul din cele mai frumoase obiective turistice din oraș! 

Doamnelor și domnilor, vă invităm, așadar,  în Grădina Botanică din Oslo! ( aoleu, ce e cu tonul ăsta! Doar nu mă aflu într-o transmisie directă, ci într-un reportaj publicistic!)

Din capul locului vă voi spune ( de fapt, “reaminti”, ca să fiu riguroasă!) că norvegienii sunt mari iubitori de natură. Sunt atât de mândri de natura lor generoasă, încât au grijă de ea… ca de un copil! Este un delict , spre exemplu, să tai crengile unui copac, oricât de uscate n-ar fi ele! Trebuie să le lași să cadă de la sine, iar apoi vor rămâne pe jos, până când timpul le va transforma în hrană pentru țărână. Așa că să nu vă mirați niciodată dacă, pe marginea șoselelor norvegiene, veți vedea crengi uscate, căzute la pământ. Nu e neglijență! Așa trebuie! 

 

Oslo este un oraș verde, prin definiție. Numărându-i parcurile, îl regăsești în lista orașelor celor mai “bine dotate”, din acest punct de vedere. Cotizează la “cantitatea de verde” din oraș și celebra sa Grădină botanică.  

Plasată în zona Toyen, aceasta le oferă vizitatorilor săi o varietate extraordinară de arbori și plante. 

Provenit din limba latină, Arboretum semnifică – potrivit Wikipedia –  o  suprafață notabilă de teren, destinată creșterii și expunerii efective a diferitelor tipuri de arbori, arbuști, liane și alte plante, valoroase din punct de vedere forestier și ornamental și care pot crește într-o zonă dată. Tot în Arboretum, plantele existente și cele nou introduse, sunt întreținute, etichetate meticulos iar apoi studiate de specialiști. Grădina botanică din Oslo este un astfel de Arboretum. Dar nu numai pasionații de botanică sunt clienții grădinii . Ci , așa cum a fost și în cazul nostru, fascinantul teritoriu este bătut cu pasul si de vizitatorii obișnuiți, de cei care vor pur și simplu să-și hrănească privirile cu verde, să se relaxeze admirând diferitele specii de flori, să facă mișcare ( leit-motiv norvegian , cum v-am mai spus)  și să-și spele plămânii cu aerul proaspăt al acei insule de verdeață. 

Etichete minuscule însoțesc fiecare “locatar” vegetal al parcului. Rezultă un catalog imens, pe care dacă-l strigi, ca la școală, vor spune “Prezent!” peste 5500 de plante ! Asta dacă ar avea glas! Este o liniște adâncă însă, pe întregul teritoriu, nefiind spintecată decât de țipetele copiilor împachetați în cărucioarele sofisticate ale prezentului, și pe care părinții le plimbă pe alei, în dorința de a le genera un somn cât mai lung micuților locatari. 

Deși adăpostește peste 1800 de specii, în Grădina Botanica din Oslo nu e haos! Există câteva grădini tematice, organizate de edili după diferite criterii : Grădina Vikingilor, unde afli în ce mediu trăiau și cam cu ce se hrăneau vikingii de odinioară, apoi Grădina parfumată – amenajată în special pentru nevăzători , persoanele cu handicap mintal și pentru cei încremeniți în scaune pe rotile, apoi zonele celebrelor Sculpturi din salcie – 5 la număr  – realizate de faimosul artist britanic Tom Hare. 

Am remarcat și serele. Deși sunt în etate ( au fost construite intre 1868 și 1876), se țin încă bine de tot (!), ba  și-au păstrat chiar și frumusețea intactă. 

Casa Palmierului adăpostește Camera Evoluției, Camera Mediteraneeană și Camera Deșertului. Casa Victoriei a fost construită special pentru uriașul nufăr provenit din Amazonia și care o împarte cu alte nenumărate plante tropicale.

Vin apoi Grădina Sitematica, demonstrănd legăturile “de rudenie” dintre plante, Grădina Bunicuței, adăpostind plante colectate din grădinile de odinioară, a căror aromă le este benefică persoanelor suferinde de demența senilă, ajutâtându-i să-și îmbunătățească memoria.

Grădina de piatră adună, în jurul unei cascade, plante ce cresc pe stâncile muntilor, iar cea de ierburi este locul predilect al persoanelor fascinate de medicina naturistă , sau al gospodinelor ce sunt fane ale mirodeniilor. 

Anul înscris pe “certificatul de naștere” al Grădinii botanice din Oslo este 1814. “Ocrotitirul său legal” său este Muzeul de istorie Naturală al Universității din Oslo, de care aparține, în hârtiile municipalității. 

Una peste alta, am iesit din Grădină cu banii intacți 😁 dar și cu un suvenir pe cinste : o mulțime de fotografii, plus aerul extrem de curat, care ne-a spălat plămânii, timp de două ore. Și parcă și privirea noastră căpătase o ușoară tentă de verde! 😁

Fotografii realizate de Georgeta Nistor

Serial realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei României la Oslo, Ambasadei Regatului Norvegiei la București și Camerei de Comerț si industrie România-Norvegia

 

 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.