Copii și tineri Nu mai sunt copil!

Scrisoarea unui adolescent către părinții săi

Adolescența este o perioadă complicată. Dacă pe de o parte tinerii cer cu tărie spațiu, libertate și independență, în adâncul sufletului sunt aceeiași copii avizi după atenție și afecțiune. Dovada, o reprezintă scrisoarea de mai jos pe care un adolescent a transmis-o părinților săi.
Dragă mama și tata.
Vă rog să rămâneți aproape de mine.
Nu pot gândi clar acum pentru că o parte esențială a cortexului meu frontal lipsește. Este o parte destul de importantă și care se pare că are legătură cu gândirea logică și rațională. Vedeți voi, această parte a creierului nu va fi complet dezvoltată pănă pe la 25 de ani. Iar din punctul în care mă aflu eu acum, pare un drum destul de lung până la acest 25.
Dar iată ce vreau eu să vă spun…
Mintea mea nu este pe deplin dezvoltată dar asta nu înseamnă că nu sunt deștept. Asta o demonstrează și notele obținute la testările recente. Asta nu mă scutește însă de etapele de dezvoltare prin care trecem cu toții. Judecata și inteligența sunt două noțiuni total diferite. Același lucru care mă ajută să am mintea extrem de flexibilă, creativă și să absoarbă tot ca un burete, mă face să fiu și impulsiv. Asta nu înseamnă necugetat sau neglijent ci mai degrabă impulsiv, mult mai impulsiv decât voi fi mai târziu.
Atunci când mă priviți ca și cum aș avea 10 capete, după ce am făcut ceva “stupid” sau nu am reușit să fac ceva “deștept”, nu mă ajutați deloc cu această atitudine.
Voi adulții, raspundeți cu cortexul prefontal (partea responsabilă cu rațiunea), însă eu acționez mai mult cu amigdala, ??? zona limbică care reprezintă aria emoțională a creierului.  Atunci când mă întrebați ”La ce ți-a fost mintea?” răspunsul este că eu nu funcționez ca voi. Mă puteți judeca, sau puteți judeca Mama natură, dar în orice caz, așa stau lucrurile.
În acest moment al vieții mele, știu că mă iubiți dar prietenii sunt totul pentru mine. Vă rog să înțelegeți lucrul acesta. Acum, aleg prietenii, dar nu vă lasați păcăliți, sunt atent și la voi. Mai mult decât vă imaginați.
Vă rog să fiți alături de mine. Vă dau câteva ponturi despre ce puteți face pentru mine:
1. Modelul adult.
Văd toate lucrurile pe care le faceți și aud tot ce spuneți. Poate nu ascult dar cu siguranță vă aud. Par indiferent la sfaturile voastre, ca și cum aș purta o vestă impermeabilă la sugestiile voastre dar ele ajung la mine. Promit. Dacă veți continua așa, voi urma sugestiile voastre, chiar dacă voi ocoli mai mult până voi ajunge la destinație.
2. Lăsați-mă să descopăr singur cum stau lucrurile.
Dacă mă lasați să descopăr singur consecințele faptelor mele, voi învăța din ele. Acordați-mi puțină incredere și spațiu ca să descopăr pe cont propriu cum stau lucrurile. Cu cât fac mai multe lucruri, cu atât mai mult îmi voi dezvolta încrederea și reziliența.
3. Vorbiți-mi despre voi.
Vreau să îmi spuneți lucruri cât mai nebunești despre voi la vârsta mea și ce ați învățat din ele. Apoi, acordați-mi spațiu, să fac și eu același lucru.
4. Ajutați-mă cu perspectiva.
Reamintiți-mi imaginea de ansamblu. Îmi voi da ochii peste cap și voi scoate tot felul de sunete. Vă voi spune în cel mai nepotrivit mod că nu aveți cum să înțelegeți prin ce trec. Dar mesajul vostru ajunge la mine. Chiar ajunge. Îmi este greu să văd altceva decât lucrurile superficiale de care sunt înconjurat și interesat. Ajutați-mă să pot face selecția și să mă concentrez pe ceea este cu adevărat important pe termen lung. Amintiți-mi că aceasta este doar o etapă din viața mea care va trece.
5. Aveți grijă de siguranța mea.
Amintiți-mi de faptul că alcoolul și condusul nu se combină. Continuați să-mi spuneți că mă veți scăpa de orice situație periculoasă, fără furie, fără prelegeri, fără întrebări. Și de asemenea, repetați-mi la infinit că sunteți acolo, să mă ascultați, ori de câte ori am nevoie.
6. Fiți blânzi.
Voi învăța ce înseamnă bunătatea de la voi. Dacă veți fi blânzi și înțelegători cu mine, într-o zi vă voi copia comportamentul. Nu mă jigniți, nu mă ironizați și vă rog, nu fiți cruzi cu mine. Știu că am sentimentul că le știu pe toate, dar și voi găndeați la fel, probabil, la vîrsta mea.
7. Manifestați interes pentru lucrurile care îmi plac.
Câteodată, voi alege să vă împărtășesc despre lucrurile care mă interesează. Mi-ar fi de mare ajutor dacă mi-ați arăta interes, dacă mi-ați valida și încuraja pasiunile. Sau măcar să vă prefaceți interesați.
Într-o bună zi, când perioada adolescenței se va termina, veți descoperi un tânăr încrezător în forțele proprii, puternic, capabil, un adult de nădejde în locul adolescentului obraznic. Până atunci, puneți-vă centura de siguranță, pregătiți-vă pentru o călătorie interesantă și… vă rog, fiți alături de mine.
Cu drag,
Adolescentul vostru
Sursa: Helene Wingens, www.grownandflown.com

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.