Bombănelile Marinei Editoriale

Ilie Năstase și zelul jurnaliștilor mioritici

Nu avem prea mulți ca el. Ba, aș zice că suntem chiar sărăcuți, la acest capitol. Sunt mult mai mulți cei ce ne fac de ocară, decât cei ce ne înfoaie sufletul nostru de români, făcându-ne să ne simtim și noi oleacă importanți…Ca să nu mai vorbim că mulți dintre ei – dintre minunații care ne-au dus si nouă faima prin lume – au ales mai apoi să-și ducă traiul prin depărtări. Pentru că nu am știut să-i prețuim îndeajuns…Nadia respiră aer american, Brâncuși odihnește în parizianul Montparnasse, Eliade a fost naturalizat ca cetățean american și tot peste ocean a și murit, Angela Gheorghiu face vocalize prin lume, și ..câți ca ei. Putini sunt cei care au ales să rămână aici, să se ciocnească de noi, pe străzi și prin supermarketuri, să respire aerul îmbibat de anormalități…Cu mulți dintre ei ne purtăm însă atât de urât ( să știți că și nebăgarea în seamă este un delict la fel de grav) , încât probabil că destui își regretă decizia de a rămâne mioritici..
Pățania recentă a lui Ilie Năstase mi-a lăsat un gust tare amar și mi-a produs o adevărată vânzoleală printre gânduri. Deși nu am niciun grad de rudenie cu respectivul, și nici măcar unul de prietenie, mi s-a strâns sufletul ca într-o menghină, când am văzut repetaatele secvențe de la televizor.
Nu, a nu se înțelege că dezaprob pedepsirea lui. Nicidecum! În fața legii toți suntem egali și niciunele din faptele noastre bune, făcute în Trecut, nu ne scutesc de a fi așa cum trebuie, în Prezent. Aroganța este o haină grea, ce trebuie lăsată fix in tomberonul din curte, înainte de a ieși în lume. Iar ignorarea legii este deja un lucru mult mai grav și nici numele, nici renumele nu-ți pot servi ca umbrelă, pentru a te feri de consecințele faptelor tale..
Am însă o singură obiecție. Și nu pentru a respecta titlul rubricii de față, care-mi dă dreptul să bombăn, legat de orice. Nu pot să nu mă întreb, cu amărăciunea de rigoare, atașată semnului de întrebare: De ce am simțit, oare, nevoia să atașăm un intens circ mediatic, jenantei situații creată de campionul nărăvaș? (Aș zice, parcă bucurându-ne că foiletonul “Pâine și circ” al românilor a dobandit un nou capitol)….A greșit? Să platească! Trebuie arestat? Ok, il arestăm! Trebuie să-l îmbrăcăm în cătușe? O facem și pe asta, dacă așa spune legea. Îl ducem la secție? Perfect de acord. Îl putem îmbrăca și în zeghe, înfometa, culca pe cărbuni încinși, smulge declarațiile cu bâta – dacă așa stă scris în lege. Dar de ce este nevoie să-l culcăm la pământ și mediatic? De ce să arătăm la nesfârșit, în jurnalele de știri, momentul detaliat al arestării, interviurile penibile din stradă, chipul șifonat al campionului nostru, zdruncinat în credința sa tâmpă că lui i se permite orice?…
Chiar dacă Ilie Năstase are demult mintea dusă cu pluta ( dovadă telenovelele sale amoroase din ultimii ani, limbajul grobian și alte atitudini deraiate), nimeni nu-i poate trece cu vederea ceea ce a făcut el pentru sportul românesc, pentru România. Eu, ca român, vreau să-l țin minte pe Ilie Năstase ca pe un mare campion. Nu vreau să-l văd nici dus, în cătușe, la poliție și nici în alte asemenea ipostaze jenante. Așa vreau să îl știe și copiii mei. Da, de acord, vreau să fiu informată, e corect să mi se aducă la cunoștință că omul nostru a băut două beri, că s-a suit la volan și că Poliția si-a făcut datoria. Insă de aici și până la zelul, demn de o cauză mai bună, al jurnalistilor, e cale lungă. Un zel pe care mă căznesc demult să-l înțeleg : oare ne simțim mai bine și devenim mai bogați, dărâmând, cu bună știință si pentru niste amărate puncte de rating, puținele modele în viață, pe care le mai are această țară?

2 comentarii

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Draga Marina, as fi de acord cu tine dacă dl. Năstase și-ar vedea de bubele lui din cap și și-ar asuma fapta, ar suporta consecințele.
    Dar nu, dansul jignește, apare pe la televiziuni cu același aer de golan, face trafic de influenta, amenință și stigmatizeaza autoritățile statului, ale cărui legi le încalcă.
    Circul mediatic singur l-a provocat și întreținut, în loc sa “se dea la fund” pana își lua pedeapsa!

  • URMEAZA NADIA COMANECI SI GICA HAGI . PE COSTICA STEFANESCU L-AU FACUT .ACESTIA AU FOST SI RAMAN AMBASADORII ROMANIEI !

Femei de 10 pe Facebook