Bombănelile Marinei Editoriale

De la “precupeața” Monica Pop, la întrebarea:  “a fi sau a nu fi…vaccinați anti-COVID?”

     

       În momentul în care Cristian Tudor Popescu a numit-o, public, pe doctorița Monica Pop, “precupeață la tarabă” – pentru simplul fapt că și-a exprimat, tot public, rezervele față de vaccinul COVID – am devenit brusc mult mai sensibilă la acest subiect. Am citit o  mulțime de “literatură” pe această temă, începând cu ceea ce a spus eminentul medic oftalmolog și trecând și prin argumentele cu care i-a dat peste nas cunoscutul jurnalist . Amândoi sunt “clienți” frecvenți ai mediei romanești,  pentru că au în spate cariere de succes și un dar al vorbirii care nu poate decât să încânte orice moderator dornic de rating. Însă atacul la adresa Monicăi Pop mi s-a părut gratuit. Refuz să cred că C.T.P. s-a dezlanțuit numai de dragul ratingului. Până la urmă, Monica Pop nu a făcut decât să-și exprime îndoielile, iar îndoiala este, se știe,  trăsătura de bază a non-ignoranților. 

Începând cu cei ce au o brumă de carte și până la cei ce se sprijină pe biblioteci întregi, cu toții ne punem întrebări. George Călinescu rezuma acest lucru într-un citat devenit celebru : “Cu cât ştii mai mult, cu atât îţi dai seama că ştii prea puţin” . Numai ignoranții iau tot ce li se spune “de bun”, comoditatea neștiinței lor blocându-le informarea, cunoașterea. Iar de pe urma lor, profită destui. Așa s-au născut dezinformarea, manipularea…Pe spinarea ignoranților. 

    Mă întrebați dacă mă voi vaccina? Desigur. Dar nu “din prima”. Oricum, n-aș avea șanse : nu sunt  nici cadru medical, nici grupă de risc, nici comorbidități nu știu să am. Suspiciunile nu sunt o comorbiditate, oricat de incurabile n-ar fi. Sunt genul de om care măsoară de șapte ori și taie odată. Și chiar și așa, tot se numește că “m-am pripit”, de multe ori în viață…

 Aștept , așadar, la randu-mi, cu nemăsurată nerăbdare, aparitia miraculosului vaccin, care să ne devină scut împotriva nemernicei maladii ce a îngenuncheat întreaga omenire. Îl visez în primul rând pentru părinții mei, apoi pentru copiii mei. Dac-o ajunge pentru toți, mi-l voi injecta și eu, la un moment dat. Însă eu , repet, fac parte din tagma prudenților. Uneori chiar din a celor care au adoptat drept logo, “drobul  de sare”. Și asta pentru că citesc mult. Mi-ar fi plăcut să sar în sus de bucurie, auzind că vaccinul se află la un pas de noi. Să-i deschid necondiționat ușa, să-l poftesc înăuntrul corpului meu, invitându-l să-și facă datoria. Aproape că nu-mi pasă dacă de pe urma lui, prosperă companii, iar milionarii se transforma în miliardari. ( iată doar un semnal, în acest sens : https://www.smartradio.ro/raoult-vaccinul-covid-este-de-domeniul-sf-pentru-moment-bill-gates-castiga-cel-mai-mult-de-pe-urma-anunturilor-crede-profesorul/ ) .   Dacă au făcut treabă bună, dacă vaccinul lor va ridica un zid în fața Doamnei cu coasa și Planeta va fi salvată, cinste lor și îmbogățire fericită! Nu cutez însă să jubilez, deocamdată, atâta timp cât medici renumiți – cei care și-au tocit coatele prin facultăți și au în urmă cariere spectaculoase –  îsi exprimă reținerile. 

Și da, dragă Cristian Tudor Popescu, Monica Pop este într-adevăr oftalmolog, dar asta nu o transformă într-o idioată care trebuie să tacă, vis-a-vis de orice alt subiect care n-are legătură cu ochii! Cei ce au învățat atâția ani medicină și au purtat decenii întregi halatul de medic, știu mai bine decât oricine altcineva să citească și să proceseze o informație cu caracter medical.  Într-un fel arată percepția unui medic ( fie el și oftalmolog) despre leucemie, să zicem,  și în cu totul altfel, a unui absolvent de filologie… 

Controversele  apărute în spațiul public pe tema noului vaccin – și nu numai la noi, vă asigur : Planeta fierbe!  – nu pot să nu sădească măcar o brumă de îndoială, în mintea unor oameni ce se vor a fi riguroși. Sunt destule semne de întrebare, pe care le naște un lucru atât de serios cum este vaccinul anti-COVID, făcut sub presiunea timpului, a cifrelor îngrijorătoare privind contaminarile și decesele și, în opinia unora, chiar și sub presiunea unor interese oculte. Chiar și alegerea vaccinului are, ați văzut, conotații politice. Nu mai are importanța, bunăoară, care din vaccinurile create – al rușilor sau al americanilor, spre exemplu – ar fi mai eficient si mai sigur, politicul este cel ce va dicta limba pe care o va vorbi vaccinul, la intrarea în viețile noastre.
Monica Pop ridică  public niște semne de întrebare ( https://www.facebook.com/100000828483349/posts/3339987936038790/ ). Tot public, Cristian Tudor Popescu o include obraznic în categoria “virușilor bipezi periculoși  care dezinformeaza agresiv”…

Ca ființă ce adun în mine un jurnalist și un simplu cetățean amenințat de contaminare, mi-aș dori o dezbatere națională, cât se poate de profesionistă,  pe tema siguranței și eficienței multașteptatului vaccin. O dezbatere științifică, fără atacuri personale și interese mizere. Deși înțeleg perfect că, în acest moment, doar eficiența vaccinului ar putea fi probată “pe loc”. Siguranța lui… va rămâne la latitudinea următorilor ani, 5, 10, câți or fi, și în care, cu inima cât un purice, noi, supraviețuitorii COVID-ului, vom aștepta să vedem dacă pronosticurile de tipul celor făcute de medicul Monica Pop, se vor adeveri.

 

Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA : VOUCHERE CATENA