Ea și El

De ce se tem femeile de singurătate?

Încă din copilărie, ne confruntăm cu o mulțime de frici. Teama de a-ți pierde părintele sau persoana care te îngrijește, teama de singurătate, teama de întuneric sunt emoții normale în copilărie, când depindem de alții ca să supraviețuim.

Părinții nu știu întotdeauna cum să ne ferească de aceste frici. De aceea, mulți dintre noi ajungem să suferim de unele temeri chiar și la vârsta adultă. Uneori, le transformăm în adevărate drame sau chiar fobii și trebuie să apelăm la sprijin specializat. Fetele și băieții sunt educați diferit să-și înfrunte emoțiile. Băieților li se atrage atenția că trebuie să fie curajoși, să înfrunte pericolele, să nu-și manifeste emoțiile. “Băieții nu plâng niciodată”- li se spune de mici. Fetele au voie să plângă, pot să se teamă, pot să își manifeste emoțiile. Nu e nimic rușinos. Părinții își manifestă rolul protector și astfel fetița își șterge lacrimile și merge mai departe. Până la următoarea dramă, desigur.

Când ajung la vârsta adultă, fetele transferă rolul de protector pe care îl îndeplinea părintele asupra partenerului de cuplu. De aceea, orice amenințare de rupere a relației devine o adevărată tragedie, făcându-le pe femei să suporte cu anii relațiile abuzive, toxice, care nu le aduc satisfacții adevărate. Devin dependente de partenerul abuziv și de propria lor dramă. Căutând siguranța, uită că de fapt au nevoie de împlinire și bucurie.

Frica de singurătate le împiedică să vadă dincolo de ea. Și totuși… ce e dincolo de singurătate? Ei, bine, dincolo de singurătate ești tu, cea adevărată. Când rămâi singură cu tine însăți ești așa cum ești în realitate. Renunți la măștile sociale. Ajungi să te cunoști pe tine însăți și să te accepți așa cum ești. Ajungi să te iubești. Iar iubirea de sine te transformă într-o ființă armonioasă și împlinită, care poate dărui și mai ales poate atrage iubirea adevărată. Și e posibil să descoperi că, dincolo de singurătate, e libertate.

Ca să reușești să treci peste frica de singurătate, dar și peste alte frici sau fobii, poți apela la specialiștii Clinicii Renia din București, care acordă consultații fizic, cât și online.

Rubrică susținută de

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate