Femei de 10

“De câte ori ieșim din “Tunel”, mai învățăm câte ceva” – DANA DRAGOMIR, “regina naiului” din Suedia, ne povestește despre întâlnirea coronavirusului cu țara sa “de adopție”

Regina Naiului, în Suedia. Așa a fost supranumită românca Dana Dragomir, devenită vedetă internatională grație talentului său divin. Am avut onoarea s-o cunosc, în această iarnă, cand am călătorit la Stockholm și am rămas încantată! Mai mult , Dana ne-a oferit un super-interviu pentru revista noastră ( https://femeide10.ro/pandana-combinatia-perfecta-intre-zeul-pan-si-talentata-dana-dragomir-artista-care-a-fermecat-planeta-cu-naiul-sau/ ) . Și iar, mai mult decat atât, era cât pe-aci ca Dana să ne devină special guest star la emisiunea “Femei de 10, Bărbați de 10, chiar acum, la început de nou sezon, însă coronavirusul ne-a dat peste cap toate planurile. Aflată recent la București, odată cu precipitarea lucrurilor Dana a fost nevoită să se întoarcă în țara sa de adopție ( unde se află fiica și sotul său ) , iar eu am fost nevoită …să înghit în sec și sa sper că dorința Danei de a ne fi oaspete se va păstra pentru vremurile “mai bune”.
Zilele trecute am vorbit cu Dana despre subiectul care frământă , in această perioadă, întreaga planetă. Dialogul nostru conține multe informații interesante, așa că vă invit să-l urmăriți mai jos. Până la capăt!…căci la capăt, Dana Dragomir vă va cânta o melodie divină!

Marina Almășan : – Dana, dacă ar fi să ieși pe scenă, în fața unui public imens, din toate țările lumii, ce melodie ai simți nevoia să le cânți, care să exprime cel mai bine starea de acum a Planetei?

Dana Dragomir : – Prima melodie pe care aș alege-o este Ave Maria (Franz Schubert)

Marina Almășan : – Inspirată alegere! Pentru mulți, credința a rămas ultimul colac de salvare…Spune-ne , Dana, concret, unde ești acum? cu cine? Descrie-ne locul în care te afli.

Dana Dragomir : – De o săptămână mă aflu împreuna cu familia la casa de la țară. Este un loc cu multă pădure și lacuri absolut departe de orașe
Evident, nu suntem singuri aici, sunt mai multe case pe teritoriul acestei mari proprieatăti private care in suedeza se numește ‘Gård’, adică fermă. Avem două comunități la 15 km de noi, in direcții opuse, de unde ne putem aproviziona, deci practic nu ducem lipsa de nimic.
Mai mult, aici putem face promenade zilnic, ieșim cu cățelul și putem merge la pescuit fără a ne intîlni cu cineva, decît foarte rar.

Marina Almășan : – Ma bucur ca ați reușit să vă creați micuța voastră “insulă de izolare”. Dar care este situația în Suedia? Cât de grav e afectată de coronavirus?

Dana Dragomir : – Suedia încă nu a cunoscut ‘vîrful’ pandemiei, însă așteaptă, din păcate o dezlănțuire in citeva săptămîni. Pînă astăzi avem 2840 de cazuri înregistrate și 70 de morți

Marina Almășan : – Offf….Dumnezeu să-i ierte! Imi amintesc cu nostalgie de frumosul și liniștitul Stockholm. S-a schimbat orașul, în ultimele zile? Care e atmosfera pe străzi?

Dana Dragomir : – In ceea ce privește orașul Stockholm, personal nu am nici cea mai mică idee, pentru ca eu între perioada 4 Martie și 14 Martie am fost la București , iar pe 16 Martie am venit aici, la țară cu familia. Este însă , fără îndoială cea mai infectată regiune. Asta pentru că in ultima saptamana din februarie s-au intors de la schi, din Italia, foarte mulți suedezi. Așa s-a declanșat epidemia in Suedia..
Pot însă sa spun ce îmi povestesc prietenii ca orașul nu este încă pustiu, însă frecvența oamenilor in locurile publice este scăzută
Restaurantele nu sunt încă închise, însă foarte puțină lume le frecventează (foarte multe restaurante eliberează mâncare la domiciliu)
Bănuiesc ca și magazinele de îmbrăcăminte sunt mai mult sau mai puțin goale
În schimb, muzeele, sălile de concerte, opera, teatrele sunt închise
In afara de grădinița și școlile primare, toate celelalte scoli și universități sunt închise și se lucrează de la distanță.
Metrourile, autobuzele și trenurile funcționează, inclusiv zborurile domestice

Marina Almășan : – Încă…La noi principala companie aeriană a anuntat recent anularea tuturor curselor interne. Cum reacționează suedezii? Sunt speriați?

Dana Dragomir : – Suedezii au fost și vor fi întotdeauna un popor moderat in toate acțiunile lor. Un popor care a fost educat sa își pondereze reacțiile și simțămintele
Cu siguranța, ca orice om, și suedezii intra in panica in fața iminentului dezastru, însă aici nu este nici o urma de isterie colectivă sau deznădejde. Nu încă cel puțin, repet nu suntem încă în mijlocul crizei. Cum se spune : “On the tip of the Iceberg”

Marina Almăsan : – Ce măsuri au luat autoritățile? Este populația disciplinată? Poartă măsti, mănuși de cauciuc?

Dana Dragomir : – Autoritățile suedeze iau toate măsurile umane posibile ca, in cazul unui scenariu similar Italiei, sa salveze cît mai multe vieți.
Armata construiește spitale ambulante in orașele cheie,populația este înștiințată și îndrumata cu tot ce are de îndeplinit și cu tot ce poate fi ajutată. În primul rînd se îndruma populația sa evite orice fel de adunare socială, se facilitează peste tot, unde este posibil, munca la domiciliu și mai presus, se protejează cel mai mult persoanele de peste 70 de ani. Asta s-a menționat de la început! ‘Trebuie sa protejam persoanele peste 70 de ani și cele in zona de risc’!
Cei fără probleme medicale și sub 59 de ani sunt sfătuiți sa stea acasă și sa se izoleze, în cazul în care apar simptome.
In ceea ce privește măști… nu! Aproape, chiar nimeni nu poarta mască! Eu cel puțin nu am văzut, in puținele mele ieșiri in oraș.
Mănuși poarta cei care lucrează in comerț, in magazinele alimentare. Astăzi însă am fost sa mă aprovizionez intru-n mic orășel la 15 km de noi (Gnesta se numește) și nimeni nu purta mănuși sau măști. Nici la farmacii nici la alimentare.
Dar toate farmaciile și-au epuizat întreg stocul de maști. Nu exista măști de vinzare de vreo chiar 3 săptămîni. Țin minte ca ai mei mi-au spus sa aduc din România pt ca aici nu mai erau.
Testările, din păcate, nu pot fi incă făcute pentru populație. Se lucrează însă non-stop pentru a produce kituri care să ajungă pentru cadrele medicale.

Marina Almășan : – Nu te întreb dacă ai găsit, căci si la noi mâștile au fost primul articol care a dispărut de pe piață.. Dar, in general, cum se stă la capitolul “aprovizionare”? A mai dispărut ceva, de prin magazine?

Dana Dragomir : – La capitolul aprovizionare: există absolut tot in magazine, cu mici excepții:
Într-un loc poate sa fie penurie de orez, in alta parte de paste făinoase, etc
Evident și aici am văzut de repetate ori la televizor, săptămîna trecută, isteria hîrtiei igienice!!!
A trecut acum…😬😁

Marina Almășan : – Dacă tot ai pomenit de televizor, cum arată programele televiziunii suedez ? Se vorbește despre coronavirus? În ce termeni?

Dana Dragomir : – Acum, pentru ca suntem la țara și nu avem ‘satelit” și cablu de televiziune, ne uitam numai la programele suedeze și, da, totul se învîrte in jurul pandemiei covid 19. In fiecare zi la ora 14 este o conferința de presa pe canalul 2 (SVT) unde populația primește informațiile de ultima ora. Aici vin toate cadrele implicate: ex. Ministrul sănătății, epimediologii de stat, autoritățile de sănătate publică plus cei care sunt responsabili in situațiile de criză. Evident, ca peste tot, mulți oameni își pierd s-au și-au pierdut serviciile, micile companii dau falimente, este un efect de domino, dezlănțuit de criza unde guvernul trebuie sa vina și sa ajute și sa liniștească populația

Marina Almășan : – Și care sunt mesajele cele mai frecvente, transmise populației de către autorități, în aceste zile?

Dana Dragomir : Aici vreau să subliniez că este pentru prima oară când primului ministru s-a adresat public populației , pe 22 Martie. Iar mesajele transmise populației sunt : este o situație unica, fiercare individ trebuie sa respecte oridinele autorităților, trebuie sa contribuie! Suntem la începutul unei situații excepționale si suntem conștienți ca o sa escaladeze mult mai mult! Însă noi, guvernul și voi, cetățenii trebuie sa facem tot ce ne sta in putere ca sa supraviețuim.

Marina Almășan : – Tu, personal, Cum îți petreci această “detenție”? Mai ai evenimente? Ce faci ca să treacă timpul mai ușor?

Dana Dragomir : – Eu personal sunt ocupată, avînd grijă de ai mei. Avind o familie, este o binecuvintare! Soțul meu are angoase și se îmbolnăvește fizic din cauza grijii pentru ce o sa se întîmpla ‘in curând’. E adevărat că el este cel care plătește toate facturile!😁
Eu gindesc absolut NUMAI in prezent! Deci cum o sa decurgă din punct de vedere economic intr-o luna sau doua… I SERIOUSLY DONT GIVE A DAMN!
Nu mă înțelege greșit, datorită acestei crize uriașe am și eu enorm de pierdut, însă mă gindesc ca sunt oameni care au mai mult de pierdut decît mine sau care au mult mai puțin ca mine!
Alaltăieri am fost la pescuit. Eu și cățelul. Sufla vintul atît de tare și de rece incit, văzîndu-l pe cățel cum tremura (deși era îmbrăcat) mi-am zis ca arunc numai de citeva ori și plec acasă.
Am aruncat o data și in timp ce mulinam mi-am dat seama ca m-am agățat. Am tras in dreapta, am mai ridicat puțin, iar am tras…guess what?! o știuca!! Cind s-a zbătut dintr-o data deasupra apei, mi-am sat seama ca nu am cum s-o scot… mi-ar fi rupt undița (s-a mai intimplat!) drept pentru care am lăsat-o sa se liniștească și am tras-o ușor pe malul lacului. Nu mi-a venit sa cred ca am tras-o pe stînci, fără halău.
Știuca aia, biata de ea (plină de icre, apropo!), in nenorocirea ei , m-a făcut fericită!💗

Marina Almășan : – Mda..In aceste momente trebuie să ne găsim fiecare ceva, de care să ne “agățăml, ceva care să ne ofere iluzia normalitații..Spune-mi, Dana, la ce te gândești, cand mai ai totuși, presupun, și momente de panică? De unde-ți iei curajul, speranța?

Dana Dragomir : – Când mai am momente de panică, mă gândesc că nu sunt singură! Ca încă îi am pe ai mei! Familia, prietenii! Ca dacă nu as mai putea cînta, am capabilitatea sa fac și altceva. La Dumnezeu mă rog sa îmi de-a putere sa trec peste tot (nu mă refer strict la momentele actuale) și sa ramân ‘sane’.

Marina Almășan : – Are, oare, și părțile sale bune toată această nebunie? Unii zic că lumea va deveni mai responsabilă. Si că această “încremenire” a Planetei ne ajută să ne cunoaștem mai bine, să ințelegem lucrurile care contează cu adevărat. Tu ce părere ai?

Dana Dragomir : – Nimic nu este bun intr-o catastrofă. Nu exista o parte buna! Însă de cîte ori trecem din ‘Tunel’ (așa numesc eu perioadele critice din viață) mai învățăm câte ceva. Ieșim, ne scuturam și mergem mai departe. Uneori rămânem cu răni, cicatrice incurabile însă de cele mai multe ori uităm. Din fericire! Cele mai mari binecuvintari pe care Dumnezeu le-a lăsat sufletului sunt iubirea, Iertarea și uitarea!

Marina Almășan : – Care este cea mai mare dorința a ta, în aceste clipe?

Dana Dragomir : – Dorința mea acum… sa se încălzească, sa avem cam 20 de grade și sa fie soare! Nu mai vreau friiiiig!

Marina Almășan : – Mulțumim, Dana! Va veni și căldura! Deocamdată…să plece coronavirusul! Si acum…cante-ne melodia aceea divină!

Publicitate