Femei de 10

In viață nimic nu este întâmplător!” – interviu cu RAMONA GHEȚĂU, medicul din scaunul rulant

 

Interviul de mai jos va fi unul foarte scurt. Odată pentru că intervievata nu este scriitor de profesie, este un om precis și nu e obișnuită cu răspunsurile stufoase. Apoi pentru că…nu îi este atat de lesne să scrie. Una din mâini n-o ajută și, în general, nu-i deloc usor să scrii, dintr-un scaun rulant. Iar , Ramona locuind la Brașov, acest interviu s-a întâmplat la distanță, prin corespondența noastră electronică.  

Însa am convingerea că povestea Ramonei Ghețău trebuie cunoscută. Pentru că ceea ce i s-a întâmplat, cu peste 5 ani în urmă, tânărului medic de familie, le poate servi ca exemplu tuturor celor care, într-un moment de cumpănă a vieții, consideră că aceasta nu mai trebuie trăită. Poate că și Ramona a fost străbătută de acest gând, în 2015 cand, la doar 40 de ani,  un accident vascular cerebral i-a frânt viața în doua, împărțind-o în “viața de dinainte” și “viața de după”. 

A gasit însă forța de a trece peste asta, de a ieși din prăpastie și de a o porni pe alt drum. Blogul său de “călătorii în scaun rulant” a devenit deja celebru, iar aplecarea către pictură i-a deschis Ramonei un al univers. 

Sunt sigură că , după parcurgerea rândurilor de mai jos, vă veți dori să cunoașteți mai în amănunt povestea Ramonei. 

De aceea vă voi destăinui faptul că sâmbătă ea va fi invitata emisiunii “Femei de 10, Bărbați de 10”. Cu siguranță, va fi unul dintre cele mai emoționante subiecte ale sezonului actual.

Marina Almășan : – Care este, așadar,  povestea Ramonei Ghețău “ÎNIANTE DE..”? 

Ramona Ghețău : – Înainte de accidentul vascular , Ramona Ghețău era o persoana activa și  muncea foarte mult. Eram chiar o persoană agitata, alergam între cabinet , banca ANAF, și casa .

Marina Almășan : – Care-ți erau visele , pe atunci?

Ramona Ghețau : – Prea multe vise nu aveam, reușisem in sfârșit să-mi fac cabinet medical in Brașov după 14 ani. Am inceput sa mă gândesc să am copii. Era visul meu cel mai mare. Acum, după 6 ani, îmi dau seama că viața de acum e mai bună, acum mă bucur de fiecare moment.

Marina Almășan : – Cu riscul de a-ti trezi amintiri dureroase, ne poți evoca hotarul dintre cele două lumi? Cum ai traversat prima perioadă de după accident? 

Ramona Ghețău : – M-am trezit la realitate in spital la ATI. Alături de mine a fost soțul meu, socrii,mama și colegii.  Fiind medic,  colegii mei au găsit o salvare care să mă ducă la București. Soțul meu s-a internat împreună cu mine in spital. Cred că lui i-a fost mai greu decât mie .
Am stat în spital 2 luni până când am început să fac câțiva pași. Greul a început atunci când am ajuns acasă. Prima perioadă de după accident a fost destul de grea, dar cu susținerea soțului meu am reușit să trec peste șocul că nu mai mergi și nu mai ești independent. Nu am avut nevoie să-mi plâng de milă . Scopul meu a devenit :  sa imi revin cât mai repede.

Marina Almășan : – Descrie-ne acest “restart”. Cum este etapa “DE DUPĂ”,  a vieții tale? 

Ramona Ghețău : – Deși o să vă pară poate ciudat răspunsul meu, dar viața mea de după accident este… mult mai buna.  Am înțeles că în viața te poți bucura de multe lucruri, de la o rază de soare, la o plimbare in parc. Acum pot spune că sunt fericită. Nu am avut timp să îmi plâng de milă nu de alta, dar făceam recuperare de 3 ori pe săptămână , 2 zile mergeam la cabinet, așa că timpul a trecut repede. Cel mai greu a fost sa accept că trebuie să mă pensionez- aveam 43 de ani ; cam devreme.

Marina Almășan : – Cu siguranță, răspunsul tău – “ viața mea de după accident este mult mai fericită” –  îi va surprinde pe cititorii noștru și abia aștept emisiunea de sâmbătă, să aflăm nuanțele acestui răspuns. Spune-mi, Ramona, ce te-a ajutat să ajungi în acest punct, în care spui că ești fericita? 

Ramona Ghețău : – Am ajuns in punctul acesta din cauza optimismului  meu și cu ajutorul  credinței în Dumnezeu.

Marina Almășan : – Se pare că sunt cele două elemente fără de care nimeni nu reușește să-și depășească cumpenele…Să revenim la tine,  cea de-acum. Blogul tău, “Călătorii în scaun rulant”, a devenit foarte cunoscut. Care sunt concluziile unui calator prin lume, in scaun rulant? 

Ramona Ghețău : –  Blogul meu-calatorii in scaun rulant l-am făcut după o excursie in Suceava unde am constatat că nu există nicio rampa așa că am mers pe strada.

    Ca si călător în scaun rulant am învățat să ne adaptăm- vacantele noastre durata in medie 3-4 zile,incercam sa mergem cu mașina maxim 300 km pe zi, altfel obosesc. Am început să căutăm cazare adaptata pentru persoane cu dizabilități.

Marina Almășan : – Din nou voi lăsa loc detaliilor pe care ni le vei da în emisiune. Și tot legat de emisiunea de sâmbătă : am convenit să organizăm, in platoul de filmare, o mică expoziție cu lucrările tale. Ce anume îți oferă faptul că pictezi? Care sunt temele predilecte ale picturilor tale? 

Ramona Ghețău : – Faptul că pictez îmi dă independenta.Am luat-o că pe o meserie.Pentru mine nu e un hobby,a început să fie o pasiune. Îmi place mult să pictez peisaje, in zilele când sunt obosita pictez flori.

Marina Almășan : – ..iar faptul că ești pasionată de călătorii, îți furnizează, sunt sigură, destule subiecte e inspirație. Am o curiozitate : sfaturi medicale ți se mai cer? Până la urmă, ești medic! 

Ramona Ghețău : – Da, încă mi se mai cer sfaturi medicale, pe care le dau cu mare plăcere. Am pacienți care mă sună de fiecare dată când au probleme.

Marina Almășan : – Hai să încheiem cu ceva mobilizator, pentru oameni care străbat cumpene asemeni celei pe care, la rându-ți, ai avut-o! 

Ramona Ghețău : – Am înțeles că Dumnezeu ne da cat putem să ducem.Sa ne bucuram de viață așa cum e.. Iar deviza mea este : “Să  nu spui niciodată NU POT!”