TVR, dragostea mea!

Cum învață urmașii lui Tutankamon? 

 

Acu’ vreo 14 ani, pe când dorul de colindat începuse să nu-mi dea pace, am pus pe picioare, pentru TVR, un serial în premieră.  Se numea “Planeta în jeanși” și-și propunea sa prezinte viața adolescenților din diferite colturi de lume. Țin minte că, la început, președintele de atunci al TVR, regizorul Tudor Giurgiu, strâmbase din nas, nefiind convins de impactul “găselniței” mele. Mai apoi însă, când au început să vină cifrele de audiență, a tăcut. Cu atât mai mult  cu cât reușisem să-mi “autofinanțez” emisiunea, astfel încât călătoriile echipei TVR prin lume nu costau niciun leu instituția.

Formatul a fost pus pe hârtie, călătoriile – antamate ( cu sprijinul Ambasadelor la Bucuresti ale țărilor respective) , sponsorii – găsiți, genericul – făcut. Pe muzica lui Victor Socaciu, ANDRA și-a imprimat vocea, fapt care oferea, de la începutul emisiunii, o garanție a unui lucru deosebit. ( https://youtu.be/p7XOyKhgNF8) 

Și…au început călătoriile. Au fost realizate, dacă-mi amintesc bine, cam 10 astfel de ediții, prin cele mai diverse colțuri de lume și culturi. Marea mea placere – eu însămi mamă de adolescentă, pe atunci – era să descopăr puntele comune dar și diferențele specifice,  ale adolescenților din țările cutreierate. Filmele mele nu erau deloc plicticoase : ele propuneau la început o carte de vizită a tării respective , apoi dialoguri spumoase cu localnici și personalitati, fragmente muzicale cu hiturile adolescenților respectivi și multe alte lucruri inedite.  Serialul a fost primit foarte bine de telespectatorii TVR1, dar, ca orice minune care nu durează decât 3 zile 🥴, nu a avut o viață prea lungă. Ne făcuserăm prea mulți dușmani, pe care îi scoteau din minți atât rezultatul mult neasteptat de bun al acestui proiect, dar și faptul că o echipă întreagă a găsit resurse “să se plimbe prin lume” (asta continuă, din păcate,  să fie percepția celor care stau pe loc, despre cei ca mine!). 

Am decupat, din episodul “Adolescenții din Egipt” un mic fragment, despre cum stau lucrurile intr-una din școlile “de cartier” din Cairo, aleasă absolut la întâmplare. 

Vizionare plăcută, dragii mei! 

 

Publicitate