C(o)ronica judiciară din Franta
Mă întreb care e situația delincvenței în România sub efectul coronavirusului ?
Între timp, vă informez despre cea din Franța, cu fapte și cifre.
Spre bucuria polițiștilor, care sunt ocupați să amendeze recalcitranții ce se sustrag de la sechestrare, o mare parte din delictele obișnuite a scăzut simțitor : de la 50 de arestări pe zi, în medie, în comisariatele pariziene, s-a ajuns la 10 ! S-au rarefiat cu precădere infracțiunile legate de circulația vehiculelor, furturile de buzunare și agresiunile stradale. Normal, oamenii nu mai circulă și…hoții de buzunare au părăsit în masă Franța !
Cresc însă violențele conjugale (ce pot face câinele și pisica închiși în aceeasi cușcă ?), și delictele legate tocmai de…coronavirus !
În plus de agresiunile la care sunt supuși polițiștii ce controlează plimbăreții recalcitranți, s-au înregistrat scene amintind atacurile din filmele de western, cu ambulanțe pline de măști și de gel în rolul diligenței, farmacii devalizate, o fabrică de produse sanitare luată cu asalt. Se fură pe brânci și alimente din restaurantele închise, ba chiar un stoc de hrană destinat săracilor !
Circa 17% din locuitorii Parisului s-au refugiat în casele lor de vacanță, în special în extremul occident francez – plajele și insulele de pe coasta Atlanticului, pentru a le face cadou băștinașilor viruși de care acestia duceau lipsă.
Spărgătorii s-au prins repede, și ca atare un număr neobișnuit de mare de domicilii părăsite au fost vizitate de către răufăcători, care n-au plecat cu mâna goală.
Dar sectorul economic care suferă cel mai mult e traficul de droguri. Cele mai mari « supermarketuri » de droguri, aflate în cartierele deocheate din nordul Parisului sunt sinistrate. Rarii cumpărători sunt ținuti la distanță (minimum un metru) de către vânzători mascați (și nu numai pentru a nu fi recunoscuți). Pe anumite site-uri și apps, precum Snapchat sau WhatsApp apar anunțuri de genul : « Ca urmare a alertei Covid-19 suntem pentru moment închiși », sau : « Azi, nimic disponibil pentru Paris-centru », sau încă : « Faceți comenzi grupate, livrare la domiciliu – minimum 250 euros, depus pe prag ».
Unii consumatori prevăzători au făcut stoc, și se laudă postând poze cu pliculețe de cocaină și canabis, alături de ulei, făină și hârtie igienică !
La București, cum se descurcă traficanții ?
Credit foto :
www.lavoixdunord.fr
www.letelegram.fr
www.ladepeche.fr
Comentează