Femei de 10

“ Dacă există o artă la îndemâna oricui, prin care omul îşi manifestă o abilitate prin care îşi depăşeşte natura, aceasta e arta călătoriei “ – interviu cu Daniela Nedelcu – director general DAL TRAVEL

Admir femeile de 10, indiferent de domeniul de activitate în care acestea strălucesc. Am avut ocazia să cunosc destule astfel de femei și am fost, de fiecare dată, fascinată de modul miraculos in care acestea reușesc să împace armonios toate atribuțiile lor de femei : să fie femei de carieră, să fie soții și mame de nota 10 și să știe să-și trăiască si viața, la cote maxime, fără a neglija niciuna din componentele anterioare. 

Un astfel de om se află în fruntea uneia dintre cele mai cunoscute și perfomante companii de turism din România : Daniela Nedelcu, directorul general al DAL TRAVEL,  a fost de acord să răspundă tirului meu de întrebări. Recitindu-i răspunsurile, am avut sentimentul datoriei împlinite : am reușit , iată, să le mai oferim cititoarelor noastre încă un model viabil, o lecție de reușită!

Marina Almășan : – Este, oare,  obligatoriu ca “mai marele” unei agenții de turism să și fie un călător împătimit, sau e doar … o afacere?

Daniela Nedelcu : – Acum 19 ani când am pornit pe acest drum nu m-am gândit la agenţia mea de turism ca la o afacere. Am înfiinţat Dal Travel cu gândul că o să călătoresc mult, că o să am libertate de mişcare şi timp pentru această pasiune. Şi pentru că a fost şi este vorba de pasiune, a devenit în timp şi o afacere de succes. Prin urmare, este aproape obligatoriu ca cel care conduce o agenţie de turism să iubească călătoriile, să fie un adevărat “devorator de turism”. În caz contrar ar fi ca şi cum unui pilot nu i-ar plăcea să zboare, unui surfer nu i-ar plăcea valurile sau unui pictor culorile şi exemplele pot continua.    

Marina Almășan : – Perfect adevărat! Sunt însă curioasă să vă cunosc viața încă de la începuturi. Ce fel de copil ați fost? Care a fost parcursul dvs în viață, până să deveniți femeie de afaceri?

Daniela Nedelcu : – Am fost un copil ca oricare altul, îmi plăcea să mă joc pe stradă cu fetele şi băieţii din vecini, însă în acelaşi timp eram fascinată de călătorii, hrănindu-mă cu documentarele Teleenciclopediei, oază de educație din acele vremuri, care erau însoțite de una dintre cele mai cunoscute și apreciate voci din România, cea a Marianei Zaharescu. Cărțile în care am descoperit aventurile descrise de Jules Verne sau de Radu Tudoran, călătoriile lui Magellan și ale lui Cristofor Columb, palatele și grădinile descrise de Dumas în romanele sale și câte altele, mă făceau să-mi imaginez acele locuri pe care speram să le văd la un moment dat al vieții mele. Și uite cum soarta, în care cred cu tărie, m-a ajutat să-mi îndeplinesc visele, astfel încât la rândul meu să pot îndeplini visele altor oameni împătimiţi de călătorii. La bază sunt inginer, absolventă a Facultății de Instalații pentru Construcții și printr-un joc al hazardului, în iarna anului 1993 (dintr-un șomaj tehnic), am ajuns să lucrez în turism. Probabil că nimic nu este întâmplător în viață, fapt demonstrat de nenumărate ori și care continuă să mă surprindă.  

Marina Almășan : – M-am bucurat să descopar, în răspunsul dvs, multe din carțile mele preferate! Vă mai amintiți prima dvs călătorie peste hotare? Puteți să rememorați câteva aspecte?

Daniela Nedelcu : – Bineînţeles că-mi amintesc. Prima călătorie peste hotare am făcut-o împreună cu părinţii mei pe când aveam vreo 12 ani. A fost de fapt un periplu cu automobilul tatei (o Volga pe care o ţin minte şi astăzi) prin ţările socialiste, căci în acea perioadă românii nu prea erau lăsaţi să vadă şi “cealaltă faţă a lumii”. Am vizitat întâi Ungaria, unde m-au impresionat în primul rând podurile luminate peste Dunăre, fapt de neimaginat pentru ochii mei de copil obişnuit cu bezna României. A urmat Cehoslovacia, de unde țin minte că părinţii mei au cumpărat din Brno un căţel mare din vestitul porţelan cehesc Bohemia, care există şi astăzi şi de câte ori dau cu ochii de el îmi amintesc de acea excursie şi de părinţii mei care din păcate nu mai sunt lângă mine, dar care sunt convinsă că încă mai veghează asupra mea de acolo de unde sunt, alături de cățelul de porțelan. Am ajuns apoi în Polonia, unde ţin minte că am rămas uimită când am auzit în Gdanskul hanseatic, cântându-se “Sanie cu Zurgalăi” în limba romană?! În final am ajuns în Germania Democrată, unde nu am cum să uit reacţia de revoltă a tatei când am ajuns la Poarta Brandenburg, ce separa în acea perioadă cele două Germanii.

Marina Almășan : – Ce amintiri frumoase! De ce credeți că e important ca lumea să călătorească?

Daniela Nedelcu : – Pentru că nu cred că există o modalitate mai bună de cunoaştere şi de îmbogăţire spirituală. Bogăţiile materiale sunt relative şi nimeni nu le ia cu el “după”…  Fiecare dintre noi este alcătuit din aşteptări, dorinţe, speranţe, năzuinţe, visuri şi fiecare dintre noi încearcă să le realizeze dincolo de rutina cotidiană, de caruselul activităţilor zilnice, de responsabilităţile care trebuie duse la îndeplinire. Este o nevoie umană fundamentală, aceea de a evada din cotidian, iar fiecare deschide porţile cele mai potrivite pentru el însuşi: unii aleg să trăiască transpunându-se în poveştile mai mult sau mai puţin aventuroase, mai mult sau mai puţin romanţate ale personajelor din filme, alţii se cufundă în firul epic al romanelor preferate. Alţii, ghidaţi de proverbul chinezesc „Dacă nu poţi să trăieşti mai mult, trăieşte mai profund”, preferă să îşi potenţeze propria lor poveste prin incursiuni şi explorări care le deschid noi şi noi orizonturi. Ei sunt devoratorii de călătorii, sunt cei care în fiecare an îşi propun să descopere un alt colţ de lume, să mai adauge o piesă la misteriosul şi giganticul puzzle din care este formată omenirea. Prin urmare vă îndemn să călătoriţi, să dărâmaţi bariere şi prejudecăţi, să aveţi curajul să vă urmaţi instinctele, să descoperiţi locuri noi sau să le revedeţi cu alţi ochi, cu alte sentimente, alături de alţi companioni, să intraţi în contact cu o lume diferită de cea în care trăim, să cunoaşteţi popoare diferite cu mentalităţi diferite, cu istorii distincte, să trăiţi experienţe noi, să plecaţi cu mintea deschisă şi să vă lăsaţi încântaţi de „noul” care vi se iveşte în cale. 

Marina Almășan : – Pe mine una,  nu mai trebuie să mă convingeți! Sunt din “tabăra” dumneavoastră:  a  împătimitilor călătoriilor în jurul lumii, Pe dumneavoastră ce v-au învăţat călătoriile? Care sunt cele mai fabuloase locuri în care ați ajuns?

Daniela Nedelcu : – M-au învățat să călătoresc cu mintea deschisă, cu seninătate, cu respect pentru tradiţiile şi modul de viaţă al oamenilor pe care-i întâlnesc, cu răbdare, flexibilitate, toleranță, dar mai ales, aşa cum m-a învăţat un ghid minunat din Iran, fără idei preconcepute sau cu prejudecăţi, dacă vreau să nu apară dezamăgiri. Nu exista călătorie din care nu am avut de învăţat ceva nou şi nu mă refer la locuri sau la destinaţia vizitată ci la experienţa în sine. Referitor la locurile fabuloase în care am ajuns, menționez extraordinara Kamceatka, casa focului şi a gheţii, Insula Paştelui, cu misterele sale încă nedescifrate, Alaska, ţinutul eschimoşilor, Patagonia chiliană şi argentiniană, de la gheţari şi pinguini, până în Țara de Foc, cu plaje sălbatice pe care mişună lei şi elefanţi de mare,  Groenlanda cu calota sa de gheaţă şi pământul care probabil va deveni noul Eldorado, Bhutanul, locul unde fericirea e la ea acasă, unde valoarea bunăstării populației țării este dată de Indicatorul Național al Fericirii, Filipine cu Insulele Palawan incluse în topul celor mai frumoase insule de pe Pământ, Myanmarul, fosta Birmanie, Regatele montane din Rwanda şi Uganda, faimoasa Ayers Rock din Australia, misterioasa Indochină, Parcul Naţional Zhangjiajie unde am revăzut cadre naturale folosite în super-productia cinematografică Avatar, locuri care provoacă imaginaţia oricărui pasionat de călătorii. Şi lista poate continua…

Marina Almășan : – M-ați dat gata! De altfel, bogata ofertă a companiei pe care o conduceți banuiesc că este o reflectare a spiritului dvs iscoditor și a înclinației spre a cunoaște cele mai  neașteptate și îndepărtate unghere ale planetei! Există, oare, un ABC al turistului? Când ar trebui părinții să înceapă să-și plimbe copiii prin lume și care ar fi locurile cu care ar trebui să înceapă?

Daniela Nedelcu : – Nu cred că există un ABC al turistului. Eu cred că trebuie să existe un început “cu dreptul”, deoarece călătoritul este ceva care se experimentează, se învaţă şi se perfecţionează totodată şi nu în sensul de locuri vizitate, ci mai mult ca trăiri. Dacă există o artă la îndemâna oricui, prin care omul îşi manifestă o abilitate, prin care îşi depăşeşte natura, aceasta e arta călătoriei care este, ca oricare artă, cea care îşi creează obiectul, devenind cea mai mare producătoare de amintiri. 

Părinţii pot să-şi ia copiii în călătorii de la vârste fragede, chiar dacă micuţii nu realizează pe unde sunt, dar se vor obişnui astfel cu schimbările de mediu şi o dată cu trecerea timpului, deplasările vor fi considerate fireşti. Pe măsură ce cresc şi încep să conştientizeze, orizontul lor se dezvoltă mai repede prin călătorii şi pot fi educaţi mai uşor. Fie că vorbim de prima întâlnire cu marea, de plimbări montane sau prin păduri, de primul săniuş sau primele lecţii de schi, de primele vizite în muzeele de istorie naturală din întreaga lume, de întâlnirile cu Moş Crăciun din Finlanda sau de expediţiile în parcurile tematice, părinţii nu pot să le ofere copiilor daruri mai minunate decât călătoriile.

Marina Almășan : – Iată niște sfaturi de luat în seamă de către cititoarele noastre! Cum s-a născut femeia de afaceri Daniela Nedelcu?

Daniela Nedelcu : – În anul 2000 am fondat agenţia de turism DAL Travel care reprezintă pentru mine un vis împlinit, o importantă realizare profesională, o agenţie care a crescut în fiecare an şi care va continua să crească conform năzuinţelor mele. În momentul când am acreditat-o IATA, celor care lucrau la companiile aeriene nu le venea să creadă că o persoană care nu provine din mediul turistic se „aventura” în acest domeniu şi peste ani am aflat tot de la ei că puţini au fost aceia care-mi dădeau o şansă. Am învăţat în toată această perioadă cât este de important să crezi în vise, dar şi că la fel de important, poate chiar mai important, este să munceşti cu pasiune, cu determinare şi să te înconjori de oameni dedicaţi meseriei pe care o practică. Toată viaţa am ţintit “mai sus”… spre vârf, dar niciodată nu mi-am dorit să ajung acolo sus, singură! Acesta este unul dintre motivele pentru care adeseori călătoresc alături de turişti, fapt care m-a ajutat să îmbunătăţesc în permanenţă programele turistice care se repetă an de an şi care s-au dovedit în timp de succes. Nu mă pot împiedica să-mi aduc aminte cu nostalgie de începuturi, de primul meu grup, de faptul că după primul meu grup mi-am dat seama că nimic nu te poate pregăti pentru experienţa reală, de entuziasmul cu care am început dezvoltarea minusculului departament de turism extern iniţial, de faptul că primii turişti mi-au rămas fideli, ceea ce însemna că mergeam pe un drum bun, oricât era el de nebătătorit atunci. Şi asta a însemnat mult… Dorinţa de a călători, de a descoperi, de a cunoaşte oameni, locuri şi culturi cât mai diferite, dar şi de a-mi vedea turiştii fericiţi, a devenit raţiunea mea de a fi şi astfel s-a născut dacă vreţi să-mi spuneţi aşa, femeia de afaceri.

Marina Almăsan : – Iată deci o lecție de succes. Nu-i puțin lucru să devii un brand, cunoscut de toată lumea! Prin ce se deosebește DAL TRAVEL de alte companii de turism?

Daniela Nedelcu : – DAL Travel este cunoscută pentru oferta sa în “destinaţii mai puțin bătătorite”, fiind prima agenţie de turism care a organizat circuite de grup în Himalaya, Tibet și Regatul Bhutan, prima agenţie care a dus turiştii români în Arhipelagul Marianelor, în insulele Guam şi Saipan din apropierea Gropii Marianelor, cel mai adânc şi misterios punct al Pământului sau în Insula Paştelui, “buricul pământului”, care adăposteşte una dintre ghicitorile nerezolvate ale istoriei umanităţii. Creăm o mulţime de circuite noi, prin care propunem destinaţii de nerefuzat, prilej de a descoperi zone ale lumii, despre care mulţi doar au citit, de a explora noi orizonturi, de a cunoaşte oamenii şi tradiţiile locale, astfel încât să împărtăşim cu cât mai mulţi pasiunea comună pentru călătorii. NOI FACEM DIFERENŢA! Sub acest slogan, programele şi circuitele turistice ale agenţiei mele pătrund dincolo de imaginea statică a obiectivelor turistice, sunt concepute astfel încât turiştii să intre în atmosfera locurilor, să descopere farmecul ascuns al lucrurilor simple sau sofisticate, să experimenteze şi să înţeleagă moduri de viaţă inedite, primitive sau supercivilizate, depăşind clişee, comodităţi, bariere lingvistice şi prejudecăţi. Turiștii noștrii, care sunt o adevărată provocare pentru noi, ne-au făcut să înțelegem că aşteaptă mult mai mult de la noi decât simple tururi panoramice sau circuite „în fugă”, doar pentru a bifa un oraș sau o țară. Doritori de noi experiențe complete, de mai multe cunoștințe, de mai multe informații, de a afla ceea ce nu este scris nici în cărțile de istorie, nici în Naţional Geographic, nici pe internet, ne-au “obligat” să introducem și o varietate de circuite tematice, punându-ne la încercare neîncetat creativitatea. Misiunea agenţiei mele este ca turiştii să se întoarcă cu experienţe frumoase şi dornici de a porni din nou la drum. Numărul mare de turişti fideli, care au călătorit de nenumărate ori prin DAL Travel, este dovada vie a acestei filozofii, rodul muncii şi satisfacţia că mi-am atins ţelul.

Marina Almășan : – Pentru că numai mâine nu-i poimâine si vacanța de vară se apropie, încet dar sigur, spuneți-mi care sunt cele mai atrăgătoare oferte ale Agenției dvs?

Daniela Nedelcu : – E greu de spus, pentru că toate circuitele marca DAL Travel sunt ca nişte copii pentru mine. Nu există circuit marca DAL Travel pe care să nu-l fi analizat, să nu fi crezut în succesul său. De fiecare dată când DAL Travel propune un nou circuit care promovează noi destinaţii, însoţesc personal grupul de turişti, pentru a mă asigura că totul funcţionează la nivelul calitativ descris de partenerii noştrii, pentru a mă convinge dacă itinerariul nu ar trebui să suporte modificări, pentru a simţi „pulsul” turiştilor mei, ca în final să modific sau nu circuitul, funcţie de experienţa proprie. Am completat constant experiența dobândită cu investigaţii şi cercetări permanente, cu parteneri care au o experienţă îndelungată în zonele de destinaţie, încheiând parteneriate puternice cu unii dintre cei mai importanţi şi renumiţi tour operatori din întreaga lume. Combinaţia experienţei bogate a partenerilor pe plan local, a experienţei personale, cu creativitatea, cu servicii de calitate şi cu multă muncă şi pasiune, s-a dovedit a fi o formulă de succes. Pot însă să menţionez un circuit nou ce se va desfăşura în luna mai, în Malaezia, prilej de a vizita nu numai cosmopolita capitală Kuala Lumpur, dar și ținuturile înalte Cameron Highlands, Insula Borneo, cu celebrele peșteri de la Mulu, Rezervația de urangutani Semenggoh, minunile naturii din Parcul Național Bako, Kota Kinabalu, capitala Sabahului, cu celebrul Parc Național Kota Kinabalu și exoticul arhipelag malaezian Langkawi. Un alt circuit nou se va desfășura în luna noiembrie, într-un extraordinar periplu în Brazilia, o țară “cât un continent”, prilej de a descoperi orașele coloniale neatinse de timp și minunile naturale ale bazinului Amazon, care vor fi explorate într-o minunată croazieră de 5*. Spectacolul de neegalat al naturii ne-a făcut să propunem turiştilor noştri o croazieră în Groenlanda şi Islanda, un circuit de excepţie în Canada de la vest la est, o incursiune terestră în Alaska până la Cercul Polar, care va include vizitarea Parcului Denali şi o croazieră în Alaska, un circuit care include coasta de vest şi cele mai frumoase Parcuri din Statele Unite, un circuit unic în Africa Australă, respectiv în Namibia sau safari în timpul migraţiei animalelor în Kenya şi Tanzania şi relaxare pe plajele exoticului Zanzibar, iar pentru cei îndrăgostiţi de Țara Soarelui Răsare, un periplu care iese din tiparele pur comerciale, în care se va asista la cea mai mare paradă de care alegorice din Japonia, Gion Matsuri, se va putea urca pe Muntele Fuji pentru a saluta răsăritul soarelui într-un ritual vechi de mii de ani şi se va ajunge în Insula Hokkaido, unde vom admira cele mai frumoase parcuri florale din această minunată ţară. Propunem de asemenea o călătorie fascinantă într-o altă lume, ca o întoarcere în timp, în Coreea de Nord, care va continua cu modernul Taiwan sau un periplu în Costa Rica şi în Columbia, ţară care poartă numele exploratorului care a descoperit fără să știe acest loc. 

Marina Almăsan : – Ooo, Doamne, ce bine sună toate! Până la vară mai este ceva vreme. Se apropie însă sărbătorile de Paști. Marcați, în vreun fel acest eveniment?

Daniela Nedelcu : – Sigur că da. Semnificaţia Sărbătorii Pascale este intensă în Georgia, unul dintre primele state în care creştinismul a devenit religie de stat. De aceea, de ani de zile propun turiştilor noştri să ia lumină în Caucaz, în circuitul Georgia – Armenia – Azerbaidjan. Un alt program de succes este o călătorie în inima Africii, în Etiopia creştină, unde pe lângă locurile istorice din nord se vor vizita şi triburile de băştinaşi din Valea Omo. O altă invitaţie este de a petrece Sărbătorile Pascale în patria fadoului, în Portugalia, care are locuri de rugăciune celebre în întreaga lume. O altă propunere este de a explora faimosul Inel de Aur al Rusiei, prilej de a percepe misterul şi magia unei Rusii enigmatice de mult apuse, cu vechile sate ruseşti, adevărate muzee în aer liber, cu catedrale de poveste şi cu vechi biserici în care sunt adăpostite icoane făcătoare de minuni. O altă invitaţie cu prilejul Sărbătorilor de Paște, este de a vizita trei capitale remarcabile: Tallinn, capitala Estoniei, în care aura secolelor XIV şi XV a rămas intactă, Riga, capitala Letoniei, cel mai mare şi mai cosmopolit oraş baltic, care se remarcă prin arhitectura sa în stil Art Nouveau-Jugendstil și Vilnius, capitala Lituaniei, care se remarcă prin arhitectura orașului vechi înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Marina Almășan : – Sunt sigură că cititoarele noastre și-au notat deja cateva din propunerile dvs. Haideți să glosam puțin pe tema planurilor de viitor. Dacă ar fi să vă percep ca pe un “cuceritor de noi lumi”, care sunt următoarele teritorii pe care vreţi să le “cuceriți”?

Daniela Nedelcu : Am un top 3 personal. Îmi doresc să ajung în Papua Noua Guinee, pe care o consider una dintre ultimele frontiere ale pasionaţilor de călătorii, una dintre cele mai diverse regiuni de pe pământ din punct de vedere cultural, ale căror teritorii sunt printre cele mai puţin explorate de pe glob. Apoi, aveam încolţita în minte ideea de a face la un moment dat al vieţii mele o expediţie la Polul Nord cu un spărgător de gheaţă. În luna februarie al acestui an am ajuns în Rusia, la Murmansk, unde am vizitat spărgătorul de gheaţă Lenin, transformat în muzeu, moment în care am simţit că mă apropii de visul meu şi că îl voi transforma curând în realitate. Şi nu în ultimul rând, îmi doresc să “cuceresc” şi Antarctica… 

Marina Almășan : – Acum, după ce am reușit să vă cunosc un pic, nu am nici cea mai mică îndoială că, până la următorul interviu, planurile de mai sus se vor fi transformat în lucruri realizate! Vorbiți-mi puțin despre dumneavoastră: ce fel de om sunteți, ce vă bucură, ce vă întristează, cum vă petreceţi timpul liber, care este deviza dvs în viață?

Daniela Nedelcu : – Mă consider un om împlinit: sunt mamă, bunică şi mă bucur de succes în activitatea mea profesională. Mă bucur de fiecare zi, încă nu simt trecerea anilor, sufletul îmi este încă tânăr, sunt optimistă şi sunt gata oricând să experimentez lucruri noi. Mă bucură faptul că fiica mea îmi calcă pe urme şi că la un moment dat am cui să-i predau ştafeta, mă bucură prezența nepoţelei mele şi toate noile gesturi pe care le descopăr aproape zilnic şi nu în ultimul rând, mă bucură mulţumirea turiştilor mei. Mă întristează fapul că oameni în care am avut încredere m-au dezamăgit, pentru că recunosc, am prea mare încredere în oameni. Timpul liber îl petrec cu familia şi cu prietenii mei, îmi place să joc cărţi, mai ales canastă, îmi place să mă plimb cu maşina pe drumuri forestiere şi să descopăr peisaje virgine. 

Am două devize care mi-au călăuzit viața: “să cred cu tărie în visele mele” și “să nu mă las doborâtă de nimic şi să mă ridic ori de câte ori voi cădea”

Marina Almășan : – În final, vă rog să adresați câteva cuvinte “femeilor de 10” care ne citesc, având în vedere că, într-o familie, femeia este cea care decide, în majoritatea cazurilor, unde va merge familia în concediu!

Daniela Nedelcu : – Doamnelor, nu irosiţi nici o ocazie de a călători, folosiţi orice prilej pentru a vă lărgi orizontul. Alegeţi o ofertă de vacanţă care să bucure copiii şi să le stimuleze încă de mici setea de cunoaştere. Nu uitați nici de partea masculină din viața dumneavoastră și țineți cont când alegeți o destinație și de preferințele lor, pentru că îi cunoașteți, nu-i așa? Lumea este plină de lucruri frumoase, iar o călătorie este unul dintre cele mai bune prilejuri de a o descoperi şi de a o înţelege mai bine. Este poate una dintre cele mai bune modalităţi de a deveni mai buni şi mai toleranţi, de a accepta mai uşor alteritatea şi de a ne schimba pe noi înşine în bine. Poate acesta este secretul celor care în trecut căutau piatra filosofală care să schimbe nisipul în aur, dar şi să producă o transformare spirituală deosebită. Lăsaţi alchimia călătoriilor să fie cea care să vă transforme sufletul într-un material spiritual care vă asigur, este de nenumărate ori mai preţios decât metalul galben! 

Marina Almășan : – …iar dumneavoastră…nu vă lăsați! 😊

 

Publicitate