Bărbați de 10

“Dacă e ceva sub cer, și-i făcut de o mână de om, atunci pot și eu! “ – interviu cu AUGUSTIN MATEI, unul dintre cei mai mari producători de ceasuri de lux din lume

Am început în forță pregătirile pentru noul sezon : la primele înregistrări am avut invitați unul și unul, de 10 toți, așa că nu am rezistat tentației de a vi-l prezenta pe Augustin Matei, cel mai tare producător de ceasuri de lux din România.
La noi nu există “Facultate de ceasuri”, așa că Augustin nu avea cum să-i fie absolvent. Eroul nostru  este fost arhitect peisagist. Profesie artistică, până la urmă. Ea l-a facut să realizeze, la un moment dat,  care este, de fapt, menirea lui pe pământ :  Aceea de a crea ceasuri de lux,  unice in lume.

Până la difuzarea pe , la TVR2, a ediției “Femei de 10, Bărbați de 10”  în care am avut bucuria să stau la taclale cu Augustin Matei, vă propun să-l cunoașteți “în avanpremieră” pe invitatul nostru, prin intermediul interviului de mai jos. 

Marina Almasan : – Spune-mi, Augustin, pentru tine Timpul are, oare, aceeași valoare ca și pentru noi, toți ceilalți? 

Augustin Matei : – Bineinteles! Ca si ceilalti,  si eu pierd timp sau profit de el.

Marina Almășan : – Judecând după cate ai reușit până cum, nu s-ar zice că ești specialist în a pierde timpul! Se spune că “time is money”. Pentru tine chiar așa este, pentru că tu îți câștigi existența împachetând Timpul în superbele-ți ceasuri. Care este cel mai mare preț pe care ți l-a plătit cineva, pentru un ceas de-al tau?

Augustin Matei : – Eu nu imi pun problema banilor sau a clientilor, acestea apar ca o consecinta a ceea ce fac. Eu imi pun probleme de compozitie, solutii tehnice, design etc. 

Tehnic, sau in cifre, un ceas a fost achiziționat cu 10.000€. 

Marina Almasan : – Wow! Nu te întreb câtă muncă s-a ascuns în spatele acestui preț! Aș vrea s-o luăm cronologic : îți mai amintești primul tău ceas? Câți ani aveai, cine și cu ce ocazie ți l-a dăruit? 

Augustin Matei : – Eram clasa I, iar tata mi-a zis ca imi cumpara in ceas, sa imi aleg ce vreau eu. Am ales un ceas clasic mecanic Orex 🙂 

Marina Almasan – Bănuiesc că nu ți-ai dorit dintotdeauna să faci ceasuri. Pentru ce meserie te-ai pregatit, de fapt? 

Augustin Matei : – Ha! Cum e viata asta..m-am pregatit sa fiu pictor de biserici si in paralel arhitect de grădini. Apoi am activat 10 ani ca designer de gradini cu tot cu execuție. Adica am fost un om de santier. Dar inainte am “mesterit” si pe la biserici.

Marina Almasan : – ….și cum ai virat-o către ceasuri? 

Augustin Matei – Un accident,  il numesc eu. Am descoperit întâmplator pe net cum o casa mare de bijuterii fac cesuri de dama cu cadranele pictate. Atunci mi-am zis : ”daca e ceva sub cer si e facut de mana de om, atunci pot si eu”. Asa ca m-am apucat. A durat 4 ani..pană la primul ceas! 

Marina Almășan : – …și de atunci, a curs Timpul, dar au curs și ceasurile! Descrie-mi câteva din cele mai spectaculoase ceasuri ce-ți poartă semnătura. 

Augustin Matei : – Din punctul meu de vedere, cele mai spectaculoase sunt cele unde se poate citii povestea mai clar. Imi place Apollo 11, Bătălia de la Trafalgar etc

Marina Almășan : – Îmi dezvălui și câteva nume de “clienți celebri”? 

Augustin Matei : – Papa Francisc, Casa Regala a Romaniei, Presedintele…😊 (atat pot sa spun), Samuel L. Jackson, Michael Keaton, Jean Claude van Damme, Tudor Gheorghe, Nicu Alifantis, Comandantul Bricului Mircea, Maggie Q si cred ca mai sunt..

Marina Almășan : – M-ai lăsat “mască”! Nu mă mai atinge niciun coronavirus! 😁 Spune-mi, Augustin, câte ceasuri ai în urma ta? Și încă ceva : te desparți greu de “copiii” tăi? (Banuiesc că fiecare ceas este un fel de copil al tău!)

Augustin Matei : – Sincer..multe, dar nu le-am numărat niciodata. Mă despart greu uneori, alteori cu bucurie.

Marina Almășan : – Și, după ceasurile de mână, ce va mai urma? 

Augustin Matei : – Ceasuri de birou/masă, apoi ceasuri de stradă. Deja sunt in proces, am demarat.

Marina Almășan : – Vrei să ajungi “Number one” în lume, bag seama! Se poate vorbi de un “trend” in materie de ceasuri? Ce ceasuri purtăm anul viitor? 

Augustin Matei : – Nu stiu. Purtam ce ne place 😊

Marina Almășan : – …Am răsuflat ușurată, să știi! Spune-mi, ce “semnale” poate transmite un ceas, cu privire la stăpânul lui? 

Augustin Matei : – Ha! Mai multe: de la statut financiar, la stare de spirit sau genul de activitate pe care il are, educatie, sau statut spiritual –  in cazul ceasurilor Augustin.


Marina Almășan : – Cine este acest “Augustin Matei”, atunci când iese din Universul Ceasurilor sale? 

Augustin Matei : – Nu exista un Augustin care iese din pasiunea pentru ceasuri. Dar un iz de hobby ar fi motocicleta, pescuitul si filmele bune. Sunt căsătorit, am o fetita de 9 ani foarte smechera. Ea spune mereu ca eu ii dau cele mai bune idei pentru ceasuri.

Marina Almășan : – Dacă tot am adus vorba, știu că mariajul tău are o poveste spectaculoasă în spate. Ne-o poți dezvălui? 

Augustin Matei : – Da, atipic. Intr-un sat uitat de lume, cu 20 localnici si 5 case in total, eu pictam la sevalet intr-o curte părăsită. Actuala sotie si cu fiica ei atunci in varsta de 5 ani, am picat cu roata masinii intr-un sant. Mama a venit sa imi ceara  ajutorul, dar eu nu am sarit imediat. Asta pentru ca cea mica a venit la mine sa vada ce pictez. Asa ca i-am dat pensula si am pus-o sa picteze pe tabloul meu. Izabela (mama) se tot învârtea, ba pe langa masina, Ba pe langa noi, mai ales ca se lasa seara. Iar de acolo iesi pe timp de ploaie doar tras de tanc!  Noi –  nimic, eu si Ingrid (fiica ei) ne distram de zor, povestindu-mi tot despre ea si mama ei. (tatal ei fiind “acolo sus” 😞
In final i-am scos masina din sanț, iar dupa o vreme i-am trimis ceva foto cu fetita cand picta. Apoi…m-am mutat din Bucuresti in Pucioasa,  dupa ele. Ne-am căsătorit,  iar acum pot spune, ca am fost adoptat (asa ma tachinează fiica-mea)

Marina Almășan : – Parcă am văzut un film! Sunt curioasă, cum  arată ceasul pe care i l-ai făcut soției tale? Zi-ne două vorbe despre el, despre momentul în care i l-ai oferit.

Augustin Matei : – Ceasul sotiei..de fapt l-am creeat pt mine, pentru a avea ceva in atelier : un ceas inspirat din Monet. Atat de mult i-a placut ca mi-a zis: “daca mi-l dai mie, 2 saptamani scapi de spalat vase” 😊

Marina Almășan : – Bun negociator, soția ta! 😁 Ce alta personalitate de pe glob ți-ar plăcea să-ți poarte ceasul?  

Augustin Pop : – Ca si impact media…Putin!  (ajung eu si acolo! ). 

Nu cred ca ar fi cineva la care mi-as dori să ajungă ceasurile mele si la care sa nu reusesc sa ajung, într-o zi!

Marina Almășan : – O dovadă, in plus, a ambiției și tenacității! In final, zi-mi o cugetare preferată sau un
proverb, legat de …”obiectul tău de activitate” !

Augustin Pop : – Cea mai dragă îmi este o cugetare a mea,  care zice asa: “Ceasul este o îngăduire a divinității parca sa atingem o reflexie a sa…si anume Timpul.” Și încă un gând : “Un drum de 1000 de pasi, incepe tot cu un singur pas” . Și acesta mi-e drag, pentru ca tot ceea ce am realizat în viața, am pornit de la zero barat. Fara studii, fara legături, fara nimic!

Marina Almășan : – Felicitări și îți mulțumesc! Sunt încântată că am stat de vorbă! 

Publicitate