Acasă la mine Un sfat de la bunica

Cum să spălați șosetele albe?

 

Ceea ce vă spunem acum e banal, știm : șosetele se spală și manual, și cu ajutorul mașinii de spălat. Dar cum să faci să speli șosetele albe, redându-le acel alb inițial? Vă învățăm noi câteva șmecherii, furate de pe site-ul kakhacker.ru .

Prima metodă:

Șosetele albe se vor spăla foarte ușor dacă înainte de aceasta le veți ține cca două ore într-o soluție de acid boric ( o lingură de acid la un litru de apă caldă). Apoi clătiți-le bine și băgați-le la spălat – cu mâna sau la mașină. Dacă le băgați la mașină, folosiți programul de spălare pentru rufe din bumbac, la temperatura de 40 sau 60 de grade Celsius.

A doua metodă

Lămâia reprezintă un mijloc antic de înălbire. Zeama de lămâie esteimage folosită, se știe, la înlăturarea petelor nu numai de pe șosete, ci de pe diferite țesături din bumbac de culori deschise.
Lămâia joacă rolul unui înălbitor natural, care ajută țesăturile să-și recapete albul inițial, cu mijloace naturale. Iată ce aveți de făcut:
puneți șosetele albe într-un lighean cu apă caldă ( nu fierbinte!) și adăugați câteva picături de lămâie. Lăsați să treacă ceva timp. Apoi spălati șosetele, manual sau la mașină.
dacă înmuierea în “apă de lămâie” nu s-a dovedit a fi eficientă, încercati să stoarceți lămâia chiar pe petele respective și frecați cu mâna locul cu pricina, turnând și puțin detergent sau înălbitor. Puteți pune apoi șosetele în mașina de spălat, alături de alte rufe, albe, firește.
dacă șosetele nu sunt sintetice, înseamnă că ele suportă temperaturi mari. Le puteți pune la fiert, astfel : Puneți un vas cu apă pe foc și puneți în el câteva bucățele de lămâie. Fierbeți-le câteva minute. Apoi puneți în oală șosetele și puțin detergent și fierbeți pe foc mic, cca 10 minute.
Șosetele de lână nu se fierb. Mai bine le spălați într-o apă călduță, stoarceți-le în formă de ghemotoc și uscați-le pe o suprafață orizontală.

imageCând clătiți rufe albe, inclusiv șosete albe, puteți adăuga în mașina de spălat o jumătate de ceșcuță de bicarbonat de sodiu alimentar, iar apoi – încă un sfert – chiar în timpul programului de spălare.
Șosetele albe și, în general, rufele albe trebuie spălate mai des decât cele colorate. Cel puțin, șosetele albe ar trebui spălate după fiecare purtare.

 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.