Femei de 10

Cum să ai grijă de banii tăi?

Chiar dacă ne aflăm la mijlocul unei luni a cadourilor şi implicit a cheltuielilor, vă sugerez dragele mele câteva idei prudente pentru a avea grijă de banii voştri, pentru că primul pas spre a fi o femeie independentă şi puternică este modul în care ne gestionăm banii. Banii se câştigă greu aşa că ai mare grijă cum îi gestionezi.

1. În primul rând ar trebui să îţi adaptezi modul de viaţă la venituri. Nu poţi câştiga 1000 de lei şi să cheltui 2000 de lei, doar dacă ai un descoperit de cont permanent, ceea ce nu este recomandabil, acesta având costul cel mai mare dintre toate împrumuturile. Toate cheltuielile ar trebui raportate la venituri. Nu cumpăra produse de lux dacă nu îţi permiţi.

2. Evită să te îndatorezi. Datoriile la bancă sunt principalul duşman al salariului. Dacă nu ai încotro şi totuşi te îndatorezi, vorbiind aici despre achiziţionarea unei locuinţe de exemplu, ai mare grijă la rata dobânzii şi încearcă să faci împrumutul pe o perioadă cât mai scurtă, astfel încât ‘costul’ banilor să fie cât mai mic.
O dată ce datoria a fost creată, încearcă să faci o prioritate din a ţi-o plăti. Astfel vei scapă de un mare stres.
În nici un caz nu se recomandă să ne îndatorăm pentru consumul curent. Încearcă să adaptezi cheltuielile la venituri. Nu se recomandă deasemenea, să ne îndatorăm la bancă pentru a achiziţiona un autoturism a cărui valoare scade oricum foarte mult în timp. Reţine că un autotursim nu este o investiţie.

3. Economiseşte constant, chiar dacă este vorba despre o sumă mică. Asta îţi va da o mare linişte. Constituie un fond de urgenţă pentru ‘zilele negre’. Acesta îţi va putea oferi suma necesară pentru a trăi 6-12 luni. Fă un calcul şi află cât îţi trebuie pentru cheltuielile de bază în fiecare lună, înmulţeşte această sumă cu şase, de exemplu, şi află în acest fel, cât ar trebui să ai pentru fondul de urgenţă. Acesta ar trebui folosit doar în caz de urgenţă majoră, nu pentru cheltuieli pe produse de lux.

 

Sursă foto: way2self.in.ua