Ea și El La psiholog

Cum îți dai seama că ești mințit?

“Dragă mincinosule!” este titlul unei piese de teatru, o comedie. Dar când, în viața reală, te îndrăgostești de un mincinos, este o dramă. S-ar putea să nu-ți dai seama de la început. Chiar dacă uneori bănuiești că te minte, îți spui că toată lumea minte câteodată.

Minciuni nevinovate

Sunt considerate minciuni nevinovate cele ce se referă la fapte lipsite de importanță, care nu rănesc pe nimeni, nu sunt spuse cu intenție rea, au scopul de a liniști pe cineva sau de a evita un necaz. Dar, din păcate, există și altfel de minciuni. Și altfel de mincinoși.

Mincinoșii patologici

Mincinoșii patologici mint frecvent și compulsiv. Minciunile lor n-au motive aparente și nici vreun câștig vizibil. Ei mint tot timpul și se prezintă când în postura de erou, când de victimă. Nu se simt vinovați și nici nu se tem că vor fi prinși cu minciuna. Ei pot relata povești false despre lucruri care li s-ar fi întâmplat sau pot inventa povesti de viata interesante, speciale.

Te-ai îndrăgostit de un mincinos?

Se poate întâmpla să te îndrăgostești de un mincinos. Pentru că, în majoritatea cazurilor, mincinoșii sunt oameni fermecători, fascinanți chiar, sau, oricum, se străduiesc să fie. De-asta și mint, ca să te impresioneze. Poveștile lor sunt dramatice, complicate, colorate și pline de detalii. Mincinoșii sunt povestitori excelenți și chiar actori convingători. Și s-ar putea să-ți dai seama că te minte după ce ești deja atașată emoțional de el sau chiar v-ați și căsătorit și te-ar durea despărțirea mai rău decât minciuna.

Cum îți dai seama că te minte

Nu este simplu să recunoști un mincinos patologic. Uneori ei dau minciunii lor o aparență de adevăr destul de credibilă. Totuși, există niște semne care te fac să înțelegi că ai de-a face cu un mincinos: l-ai surprins mințindu-i și pe alții, povestea lui are mai multe variante, îți răspunde la întrebări cu lux de amănunte sau este evaziv, sau pur și simplu pare vinovat.  Intuiția ta știe și ea că ești mințită, dar îl iubești prea mult ca să o asculți. Îți zici că sunt doar bănuieli. Dacă îl confrunți, neagă tot sau, mai rău, dă vina pe tine. De fapt, asta îți poate da de gândit.

Și totuși, ce se poate face?

În psihologie, această înclinație către minciună se numește mitomanie și este un simptom al unor tulburări de personalitate. Mincinoșii patologici sunt de obicei persoane anxioase sau care au o stimă de sine scăzută. E dificil să convingi un mincinos să se trateze, deoarece acesta nu recunoaște că e mincinos. Dar dacă ai motive să îți salvezi relația, el trebuie abordat cu blândețe, răbdare și tact și făcut să înțeleagă că are o problemă care trebuie soluționată. Clinica de psihologie Renia vă poate ajuta prin specialiștii săi să vă lămuriți problemele precum și sursa acestora.

Din cele de mai sus ar putea reieși că doar bărbații pot fi mincinoși patologici. Asta doar pentru că e publicat într-un site pentru femei. Dar e bine să specificăm că și femeile pot minți, nu doar bărbații.

Minciuna nu te omoară dar te dezamăgește. Pierderea încrederii în omul iubit este însă o problemă dureroasă.

“Te iubesc” nu e niciodată o minciună nevinovată.

 

Publicitate