Femei de 10

Cristina Bălan: „ O femeie de nota 10 este cea care nu caută să fie de 10.”

„Fără muzică, viața ar fi o greșeală”, spunea filosoful Friederich Nitchze. Și așa este, fiindcă prin muzică poți exprima ceea ce prin cuvinte nu ai avea cum. La începutul anilor 2000, o nouă trupă se impunea pe piața muzicală din România: Impact. „Săpun”, „Te iubesc” sau „Babe” sunt doar câteva dintre piesele care au consacrat formaţia. Anii au trecut, iar cei doi membri ai trupei, Rareș și Cristina Bălan, au hotărât să-și vadă fiecare de drumul lor, rămânând însă prieteni.Viața nu este roz. Potecile ei sunt pline de trandafiri, dar și de spini. Indiferent de situație, trebuie să pășim încrezători. Acesta a fost și destinul Cristinei care, însă, nu a renunțat la pasiunea ei: muzica. Deși a trecut prin momente dificile aflând că micuții ei au Sindromul Down, și-a găsit puterea să lupte pentru cele două comori ale sale. După o absență de doi ani de pe piața muzicală, artista a imagerevenit în forță. Se spune că „bănățenii sunt fruncea”, iar Cristina reprezintă un exemplu în acest sens fiindcă a demonstrat că e cea mai bună, că e… Vocea României. Prin muncă, dăruire și ambiție, a devenit câștigătoarea sezonului V al celebrului concurs muzical. Principala motivare au fost îngerașii ei, care îi sunt lumina ochiilor. Cu doi copii adorabili, un soț iubitor și o carieră de succes, artista se poate considera o femeie împlinită. Pentru mama, femeia și artista Cristina Bălan nu poate există o altă notă în afară de 10. Dacă în iarnă a devenit Vocea României, acum primește din partea noastră titlul de… femeiede10.

Alina Anghel:. La ce vârstă ai început să cânți? Povestește-ne despre începuturile carierei tale.
Cristina Bălan: Am început să cânt la 16-17 ani, în Timișoara. Cântam pe unde se putea, baluri de boboci, festivaluri în oraș, restaurante, baruri. Chiar și pe coridoarele liceului de muzică, împreună cu colegii mei.
A.A. : Talentul l-ai moștenit sau este un dar?

C.B. :Consider că talentul este un dar fiindcă nu am muzicieni în familie.
A.A. : Ce au zis părinții tăi, când le-ai spus că vrei să faci o carieră din muzică?

C.B. : Părinții mei au tot auzit de la diverși profesori, vecini, cunoștințe, că am talent și sunt convinsă că înțeleseseră demult că acesta este drumul meu. Nu a trebuit să le spun, a venit firesc. Eram la un liceu de muzică fiind clar că muzica e drumul meu, într-un fel sau altul.
A.A. : Ai făcut parte din trupa Impact. De ce v-ați despărțit?

C.B. :Rareș a ales să plece și ăsta a fost sfârșitul. I-am înțeles și respectat opțiunea.
A.A. : Mai păstrezi legatura cu Rareș?

C. B. .Bineînțeles că păstrăm legatura. Ne-am văzut în noiembrie, ultima oară. El revine în țară periodic și de fiecare dată ne întâlnim, povestim și cântăm. Marea mea surpriză a fost când l-am vazut cu chitara în spate și am aflat că a fost autodidact. Iar când l-am și auzit cântând, a fost o revelație. Nu-l știam în ipostaza asta. Sunt mândra de el. Este mult mai aproape de muzică acum, decât atunci când activa în Impact.
A.A. : Ai câștigat sezonul V al concursului Vocea României. Tu erai deja cunoscută. Acest lucru a însemnat o presiune mai mare pentru tine?

imageC. B. :Sigur că presiunea a fost uriașă, tocmai pentru că unii mă cunoșteau din Impact. Apoi se tot vehicula termenul de „profesionist”. Da, sunt profesionist și regulamentul permite participarea oricui, în limitele de vârstă. Dar, termenul de profesionist nu înseamnă că am cântat mai mult decât oricare dintre concurenți. Mulți dintre ei cântă de ani de zile în croaziere, baruri etc. Zilnic, saptamanal. Eu ajunsesem la Vocea României după ce nu mai cântasem deloc vreo doi ani. Dar, deloc. Știe cineva ce înseamnă o pauză vocală totală? Oare un pianist care n-a mai atins claviatura de doi ani poate cânta ca unul care studiază constant?
A.A. : Cum a fost acea experiență?

C.B.: Experiența Vocea Romaniei a înseamnat revigorarea mea, per total. Mi-a redat pofta de cântat. M-a scos din depresie. Mi-a dat o doză bună de încredere. Păi dacă eu, care eram convinsă că nu am șanse la trofeu, am câștigat, înseamnă că ceea ce pare greu sau imposibil nu este neapărat așa.
A.A. : Ce ai simțit în momentul în care te-au anunțat câștigătoarea concursului?

C.B. :Am simțit că trăiesc visul.
A.A. : Ai doi gemeni care suferă de sindromul Down. Cât de greu este pentru o mama să știe că fiii ei au acest sindrom?
C.B. : Copiii mei nu suferă. Ne luptăm pe viață și pe moarte să schimbăm această percepție a suferindului de Down.
Băieții noștri se dezvoltă frumos, armonios și suferința nu este parte din viata lor. De ce ar suferi? Fiindcă sunt iubiti, respectați, îngrijiți? Sunt copii fericiți, activi, extrem de curioși și de prezenți, isteți, sănătoși.
Ei nu suferă de Sindromul Down. Ei au Sindromul Down. Este o mare diferență între boală și o anomalie genetică. Dar, oamenii nu pot disocia aceste două noțiuni. Pentru ei, ești diferit, ești bolnav. Suferi. Totul trebuie sa fie o suferință, să trezească mila. E în ADN-ul nostru, se pare. Dar, nu și al lor.

A.A. : Cum ai depășit acele momente? De unde ai găsit forța să fii puternică?image
C.B.: Vă spun cu toată sinceritatea că n-aș fi avut ce depăși dacă informațiile despre acest sindrom ar fi fost complete și nu prezentate doar posibilele aspecte negative.
Gemenii noștri s-au născut sănătoși, fără vreo problemă specifică acestui sindrom. Fiind prematuri, ne-am confruntat cu hipotonia, dar am recuperat prin kinetoterapie.
Puterea o am de la copiii mei. Ei sunt cei care ne transmit, zilnic, că sunt fericiți și împliniți și asta e tot ce mă interesează. Etichetele și ștampilele celor din jur sunt reflecția propriilor temeri și angoase, suferințe și frustrări.

A.A. : Se spune că mamele de băieți sunt binecuvântate. Cum e să fii mamă de băieți? Care e relația cu cei mici?

C.B. : Nu știu diferența între a fi mamă de băiat sau de fată. Chestia asta cred că își are rădăcina în timpuri biblice, când nașterea unui băiat era o sărbătoare, iar cea a unei fete o supărare. Noi ne doream și ne dorim, încă, și o fetiță.
Relația mea cu picii este una extrem de caldă. Ne pupăm și ne îmbrățișăm de zeci de ori într-o zi. Fiind copii alăptați până de curând, simt că avem o legătură profundă. Ei înțeleg tot ce le spunem, mă și uimesc cât de multe știu, la vârsta lor (2,10 ani). Și da, mă simt binecuvântată pentru acești doi copii absolut minunați, întâmplător băieți.

A.A. . : Te-ai gândit ca împreună cu soțul tău să deschideți o asociație pentru copiii care au Sindromul Down?

C.B.: Da, ne gândim și chiar facem.
A.A. : Ce sfaturi le-ai da părintilor ai căror copii au acest sindrom?
C.B. . Le-aș spune să nu sufere. Să gasească frumusețea cromozomului în plus, fiindcă ea chiar există. Să învețe de la copiii lor.

imageA.A. : Cum îți petreci timpul liber? Ce îți place să faci?
C.B. : Ador să citesc, să pictez, să mă joc cu copiii, să petrec timp în natură, cu tălpile goale.
A.A. : Soțul tău ți-a fost alături în permanență. Dacă ar fi să-l descrii în câteva cuvinte, care ar fi acelea?

C.B. : Cald, sensibil, altruist, dedicat, pasional, artist, loial, frumos.
A.A. : Din punctul tău de vedere, ce calități ar trebui să aibă un bărbat ca să fie de 10?

C.B. : Să iubească o femeie de 9.
A.A. : Când eram mici visam ca viitorul nostru soț să fie Făt-Frumos. Anii au trecut, iar poveștile au rămas în copilărie. Există Feți –Frumoși și-n realitate? Dacă da, cum sunt acei Feți-Frumoși?
C.B. : Eu visam să am un bărbat înalt și brunet, romantic și atent. Îl am.
A.A.: Nichita Stănescu spunea:”Suntem ceea ce iubim”. Cum comentezi acest lucru?
C.B. : Îl aprob. Nu e alcoolic cel care iubeste alcoolul?
A.A. . Ești un exemplu pentru femeile și mamele din România. Din punctul tau de vedere, ce calități ar trebui să aibă o femeie ca să fie de 10?
C.B. : O femeie de nota 10 este cea care nu caută să fie de 10. Să fie reală, autentică.
A.A. : La finalul interviului, te rog să le trasmiți un mesaj cititoarelor noastre.

C.B.: Eu aș ruga femeile să-și îmbrățișeze feminitatea, toate acele mici lucruri care ne fac sa fim femei. Să nu ne pierdem în superficialitate, în trucuri, uitând însăși esența noastră, moliciunea emoțională.

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.