banner marshal garden
Călătorii Timp liber

Cracovia de poveste. Episodul 11: Emoții, în buricul târgului

cracovia

O superbă trăsură de epocă, trasă de doi cai albi cu picățele, ne trece prin față. Instinctiv, si eu, și Dana, o fotografiem. Ea, profesionist, cu aparatul care i-a ocupat jumate din bagaj, eu – cu telefonul mobil, cel bun la toate.

cracovia poloniaDe fapt, întreaga atmosferă din locul în care ne aflăm, ne îmbie să facem poze nencetat. Și nu riscăm să dea peste noi nicio mașină (poate doar o caleașcă trasă de armăsari!) , pentru că e zonă pietonală în jur : acel “centru istoric” al orașului, pe care, personal, îl iubesc atât de mult, indiferent de  țara în care mă aflu… 

cracoviaCum spun cracovienii: Piața Centrală reprezintă centrul Universului. Și nu numai vârsta, dimensiunea și densitatea clădirilor istorice fac ca  această piață să fie atât de… “unică” și de extraordinară, cât mai ales această combinație spectaculoasă de prezent și viitor, această miraculoasă împletire dintre lumea legendelor și cea a realitații. Rynek Glowny – cum sună numele său în limba poloneză – este cea mai mare piață medievală din Europa, pătratul ce o îmbracă având laturile de 200 de metri. În anul 2015, Lonely Planet a plasat pe locul întâi, în clasamentul său, vestita piață cracoviană. Ea este, astăzi, locul principal pentru organizarea diferitelor evenimente: târguri și concerte în aer liber, piața devenind martorul celor mai importante momente din viața orașului. Salba de căsuțe de lemn , încă nelocuite, aflate acum mijlocul pieței, ne avertizează că se apropie sărbătorile de iarnă și că, foarte curând, acest spațiu va deveni , probabil, cel mai aglomerat punct al Orașului, datorită Pieței de Crăciun, care, iată, a inceput să prindă contur..

cracoviaÎi dăm ocol Pieței Centrale și imortalizăm întreaga sa întindere, vânând-o din diferite unghiuri: începem , firește, cu impunătoarea basilică Sf.Maria, unde, în prima zi, am făcut poze cu simpaticul trompetist ce dă, de 24 de ori pe zi, ora exactă, cu trompeta sa “istorică”. Față-n față cu biserica se află impunătoarea Hală a Postăvarilor, centrul comercial principal al orașului de odinioară, despre care v-am vorbit, cu câteva episoade în urmă, astăzi fiind unul din sediile principale ale Muzeului Național din Cracovia. Iată și micuța biserică a Sfântului Adalbert, locul ce adună importante descoperiri arheologice, apoi turnul acesta solitar – singurul rămas din vechea Primărie a orașului (demolată în secolul al XIX-lea) și reprezentând unul din simbolurile Cracoviei. Îl fotografiem și pe Adam Mickiewicz, poetul național al Poloniei, care privește gânditor de pe soclul său, către  locul favorit de întâlnire al locuitorilor orașului. De la Biserica Sf.Maria spre stânga începe pietonala Florianska, străjuită de magazine pe stânga și pe dreapta sa și curgând “pietruit” spre vestita Poartă lui Florian, ce se vede în zare, amintindu-ne că, demult de tot, prin 1307, acolo se afla intrarea principală în frumoasa Cracovie.

Dar nu ne vom depărta de Piața Centrală, pentru că mai avem de fotografiat niște porumbei, pe care generozitatea turiștilor îi ține sătui, în peisaj, după care, privind în jur către salba de restaurante, cafenele și cofetării,  ne luăm… un covrig tradițional și ne pierdem în mulțimea de tarabe cu suveniruri…

cracovia

 

cracovia
cracovia

cracovia

cracovia

cracovia

cracovia

 

cracovia

cracovia

cracoviacracovia

cracovia

 

Foto: Dana Grigore

Serial realizat cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București si WYDZIAŁ PROMOCJI I TURYSTYKI KRAKOV

Mulțumiri pentru spijin Companiei LOT

 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Femei de 10 pe Facebook