Călătorii Timp liber

Prin Copenhaga, călăuziți de Mica Sirenă. Ep.3 Dacă mă nășteam regină, trăiam la Christiansborg! 

 

    Regii, reginele, prinții și prințesele, plus toată colecția de personaje aferente de rang inferior, nu trăiesc doar în poveștile lui Hans Christian Andersen, ci și în realitate. 

    Regatul Danemarcei este o monarhie constituțională, în care monarhul este șeful statului, dar puterile regale se limitează de multă vreme la funcțiuni ceremoniale. Cine este monarhul? De jumătate de secol el poartă numele unei femei. “De 10” , aș completa eu, in spiritul emisiunii mele de la TVR. Regina Margarethe a Danemarcei,  a II-a – cum vine în completare, precizarea istorică ( predecesoarea ei din secolul 14, Regina Margrethe I, a domnit ca regent pentru fiul ei minor, Olaf) –  este unul din acei  “lideri” rari ai planetei,  pe care poporul îi iubește nespus. În cei 50 de ani de când domneşte peste regatul nordic, popularitatea acestei regine s-a aflat într-o continuă creștere, precum aluatul pus la dospit. “Prin târg” umblă o vorbă simpatică :  dacă această femeie n-ar fi fost monarh, cu siguranţă ar fi fost aleasă preşedintele Danemarcei! Presa – cea care , de obicei, nu-și iartă conducătorii – a avut, de această dată,  mai totdeauna numai cuvinte de laudă pentru Majestatea-Sa, caracterizând-o cât se poate de generos;   potrivit jurnaliștilor , Margarethe a II-a este veselă din cale-afară, poartă ţinute cel puţin bizare, ne priveşte de la o înălţime de 1,82 m şi… fumează! Iată, așadar, o  suverană “altfel”, care n-a lăsat datoria pentru coroană să-i schimbe obiceiurile, transformand-o într-un lider scorțos și distant. Dar în pofida acestei caracterizări poate frivole,  Regina Margrethe a Danemarcei are și reputaţia de-a fi cel mai educat monarh european, daneza trecând  prin nu mai puţin de cinci universităţi, iar lucrul acesta s-a văzut în permanență. Să nu uităm că vorbim de prima suverană de sex feminin pe care-a văzut-o acest regat! Prin urmare, ambitia de a fi mai bună decât toţi ceilalţi regi bărbaţi a urmărit-o, zic eu,  în permanență . Ea a fost şcolită mai întâi la Universitatea din Copenhaga, apoi la Cambridge, unde a studiat Arheologia, urmată de Sorbonna, de Universitatea din Aarhus şi de Şcoala de Ştiinţe Economice din Londra.

  


Recent, Regina a suflat în cele 81 de lumanări din tortul aniversar ( Doamne, nici nu vreau să mă gandesc cum o fi arătat acel tort “regal”!) . Dar chiar și la această vârstă, nu-i pasă prea mult de convenţii, spre deosebire de omoloaga sa britanică, Regina Elisabeta. Daneza și-a propus din capul locului  să fie un monarh populist , iar lucrul acesta i se potrivește de minune și-i reușește perfect, spre satisfacția supușilor săi, care se laudă peste tot că au cea mai “cool” regină din lume. Vă vine să credeți că-și scrie singură  propriile discursuri şi că are nişte pasiuni eclectice, cum ar fi pictură, broderii şi textile bisericeşti? Și când te gadești că, în 2006, a promis public că va fuma doar în cadru privat!😄

Foto : Karsten Rehder

     Țin minte, prin anul 2000, cand am săvarșit prima mea călătorie la Copenhaga , alături de echipa de la “Arca Marinei” – emisiunea mea de atunci – cei de la Ambasada României  ne-au facilitat participarea la o conferință de presă organizată de Regină. Ni s-a părut tuturor “Wow!” provocarea , și țin minte că ne-am perpelit cu toții toată ziua de dinainte, caci nimeni nu-și strecurase, de acasă, în bagaje , ținute corespunzătoare unei astfel de ocazii. Bunăoară, Victor , care mă însoțea în toate călătoriile mele, nu avea decât blugi,  tricouri și cateva cămăși sport, aceasta fiind ținuta lui predilectă pentru scenă. Iar în acea călătorie  nici măcar recitaluri nu urma să aibă.  Bref! Întâlnirea de gradul 3 a avut loc, am rămas, țin minte , fascinată de speech-ul relaxat pe care Regina l-a ținut in fața unei săli plină ochi cu jurnaliști din întreaga lume și luminată de niște candelabre cum nu mai văzusem până atunci. Și mai țin minte cum , la îndemnul “Dacă aveți întrebări, Majestatea Sa este gata să răspundă”, am fost primul jurnalist care  a ridicat mâna, după secunde lungi de tăcere a tuturor. Întrebarea mea i-a șocat pe ceilalți ( era adresată în spiritul jucăuș al emisiunilor mele!) , dar a și deschis robinetul către un dialog deschis Regină-presă. Am intrebat-o pe Margrethe a doua dacă acasă, când nu-i vede nimeni, prințul consort ( între timp , din nefericire, Henrik a părăsit această lume) continuă să fie un “supus ascultător”, sau iși manifestă veleitățile de “bărbat în casă”. Regina s-a amuzat copios, m-a întrebat de unde sunt ( și, Doamne, cu câtă mândrie am rostit “Televiziunea Română”! ) , după care , răspunzând, a recunoscut că , odată intrată în “domiciliul conjugal”, lasă funcția la ușă! Henrik, așezat cuminte lângă ea, dădea din cap, mustăcind încantat și aruncându-mi un zambet plin de recunoștință pentru această inspirată “punctare”. Nu-i ușor să trăiești o viață întreagă în chip de “vioara a doua”! 😉 Și mai țin minte că poza de grup, făcută în finalul întâlnirii, a fost generată tot la rugămintea mea și la care Regina a răspuns fără rezerve!

    Dar să ne întoarcem la 2022, în frumoasa lună a lui iunie, când , iată, am revenit cu bucurie ( și cu Elena, de data asta! ) pe tărâmurile daneze. Ziua de 22 iunie, ceva mai răcoroasă decât precedenta ( dimineața începuse cu 12 grade , afișate de ecranul iPhone-ului meu , în timp ce de acasă, ai mei, mi se plângeau, la telefon, de cele 34 din termometre!) , ne-a rostogolit urgent în diferite incinte, în așteptarea temperaturii maxime , pronosticată pentru prânz. Iar prima oprire a zilei a fost una cât se poate de importantă : am vizitat CHRISTIANSBORG. Faimosul Palat. Îmbrăcate sport, pentru că locația nu mai reprezintă demult reședința regală,  deci nu riscam…să dăm nas în nas cu Regina, aceeași de acum 22 de ani, la fel de populară și iubită de danezi!

Palatul Christiansborg este situat pe insulița Slotsholmen în centrul capitalei . Clădirea este impunătoare și , chiar și fără să știi, privind-o, te gândești că sigur te afli  față-n față cu un palat! Astăzi el este sediul Parlamentului danez (Folketing, cum sună acest lucru în limba imposibil nouă de înțeles! ), dar adăpostește totodată și biroul primului ministru și este și sediul Curții Supreme daneze. Câteva părți ale palatului mai sunt folosite și de monarhia daneză : clădirea aceasta impunătoare, cu coloane puternice și cu o solemnitate tăcută,  este  Capela regală.

Regina folosește câteva din spectaculoasele încăperi, care-ți taie răsuflarea cu luxul lor, drept camere pentru recepțiile oficiale de la Palat. Tot aici se află și grajdurile regale. Palatul Christiansborg ar avea o oarecare legătură și cu Guinness Book of World Records , căci este  locul unde – ca nicăieri în lume! – își au sediul laolaltă toate cele trei puteri ale unui stat democratic: puterea legislativă, cea judecătorească și cea executivă. În actele oficiale, Christiansborg este proprietatea statului danez și este condus de Agenția palatelor și proprietăților.

     Să pornim, așadar, pe urmele Regilor danezi. Pentru că suntem norocoase, nu trebuie să cumpărăm bilet la intrare : ne va ajuta city-pass-ul primit de la Organizația “Visit Copenhagen”, pe care am accesat-o, ca jurnaliști, înainte de a porni în călătorie. Dar pass-urile fermecate, care-ți oferă posibilitatea să călătorești gratuit, cu orice mijloc de transport, în oricare colț de oraș și, în plus, să și intri, fără să bagi mâna în buzunar, într-o multime de obiective turistice, pot fi și achiziționate , online, de câtre orice turist, de pe site-ul organizației.

Fluturând , la intrare, cardurile noastre, am pătruns în Palat. În lumea civilizată nu te plimbi printr-un astfel de muzeu ciocnindu-te cu rucsacul de cei din jurul tău : la intrare există o “garderobă” unde fiecare vizitator își lasă, în safe-uri securizate, obiectele personale, contra a 20 de coroane daneze. Moneda introdusă ți-o recuperezi la plecare, iar lucrurile iți sunt în siguranță și nici nu te încurcă în periplul tău. 

Elena este un foarte descurcăreț cititor de hărți , prin urmare cea primită la intrare ( și afișată, de altfel, pe panourile din diverse puncte ale Castelului) nu ne-a pus deloc în încurcătură. În nici trei ore am bifat , cu talent, toate obiectivele recomandate de gazde, executând și pozele de rigoare, care cu siguranță nu vor reuși să redea întocmai emoția întâlnirii unor turiste venite din Estul fost și foarte “comunist”, în această lume a regalității, opulenței, eleganței și detaliilor desprinse parcă din povești.


Dar să lăsăm poveștile și să ne cuvundăm în realitate! Ce anume poți vizita, la Castel? Păi…să le luăm în ordinea pașilor noștri! 

Nu  știu cum arăta Palatul în secolul al 12-lea, când a fost construit pentru prima oară, însă acum calificativul este “amazing!”, cum spun americanii, cei mai buni prieteni ai danezilor. De ce spun : “construit pentru prima oară”? Pentru că , in timp, Christiansborg a ars de două ori, fiind reconstruit din temelii. O istorie remarcabilă, ale cărei ultime pagini , iată, le-am răsfoit și noi , cu privirea. Abia la ultima reconstruire s-a aflat că, pe acest loc se mai aflau de fapt, în negura timpurilor , alte două castele : cel al Copenhagăi și cel al lui Absalon. 

      …Dar iată sălile de recepție, primele pe lista de vizitat.  Sunt deliciul oricărei plimbări prin Palat, grandoarea și opulența lor fiind departe de orice imaginație. Am conchis , cu Elena, că Peleșul nostru ( in fine, al Regelui Mihai!) este mic copil, față de Christiansborg! Închizând ochii ( dar nu prea mult, ca să nu ratezi imaginile unice!) iți poți imagina cu ușurință scenele ca-n filme, în care sălile acestea uriașe sunt populate cu personaje de basm, înveșmântate în tinute elegante – fracuri și rochii lungi, asortate cu bijuterii sclipitoare, in ton cu lumina slobozită din candelabrele ireal de frumoase. Doar că în viața reală, personajele de basm sunt înlocuite de liderii planetei și alți înalți oaspeți, veniți în vizită la Regina Danemarcei.


Iată și faimoasa Sală a Tronului!  Uriașă și ovală, este sala  în care Regina îi primește pe ambasadorii diferitelor țări ale lumii,  și care îi oferă acesteia  accesul la faimosul balcon, de la care monarhii danezi li se adresează mulțimilor adunate, cu diferite ocazii, în curtea Palatului. Cele două tronuri gemene sunt, nu-i așa? locul ideal pentru o fotografie inedită, pe care aparatul Elenei nu o ratează! Desigur, ele nu mai sunt ocupate în prezent de monarhii danezi, dar apropierea de tronuri este în măsură să îți taie răsuflarea și te transportă, pentru o clipă , fie în paginile unei cărți cu povești ale lui Andresen, fie în filmele cu regi și regine, în care cinematografia mondială abundă.


În 1990, când Margrethe a doua a împlinit 50 de ani, lucrul acesta nu a trecut “nemarcat” cum se cuvine. Deși poate, ca orice femeie, și Regina a oftat, în sinea ei, odată cu schimbarea prefixului, bucuria i-a fost readusă pe chip de darul spectaculos , primit din partea comunității oamenilor de afaceri danezi : o serie de 11 tapiserii, ilustrând 1000 de ani de istorie a Danemarcei. Uluitoare culori au adunat artiștii danezi ce au executat ineditul cadou regal! Desenele atât de clare, care îmbracă suprafețe impresionante de pe pereții sălii ce le adăpostește, le sunt explicate în detaliu turiștilor de către ghizii însoțitori.


…Tocmai v-am spus, ceva mai sus, despre înaltele școli de prestigiu, absolvite de Majestatea sa, prin diferite colțuri de lume. Acest detaliu face casă bună cu biblioteca impresionantă pe care o deține Palatul Chiristansborg. Mă îndoiesc că Regina a reușit să parcurgă miile de volume, frumos rânduite în vitrinele până-n tavan,  ce căptușesc pereții bibliotecii, dar colecția de cărți de la Christiansborg este impresionantă!  Și când te gândești că doar 10 la sută din cărțile reginei  – aparținând autorilor danezi și străini – se afla aici, restul fiind găzduite de Palatul Amalienborg! Acu’ să nu credeți că Margrethe le-a adunat pe toate! Debutul colecției are legătură cu numele regelui Frederick V  și cu aniii 1746-1760. De atunci, mii de cărți i s-au adăugat, unele fiind ediții princeps, cum ar fi cele ale basmelor lui Andersen.

     Facem un salt de la cărți, la cai! Grajdurile regale sunt găzduite și ele de Palatul Christiansborg. Caii reginei nechează aici încă de la inceputul secolului al 18-lea, “locuința” lor fiind singurul loc care a rezistat incendiului major din 1794, care a distrus palatul inițial. De altfel, dupa acest incendiu, Familia Regală s-a mutat la Palatul Amaliensborg, aflat la o aruncătură de băț. …Dar pentru că tot vorbeam de grajdurile regale de la Christiansborg, recunoașteți :  nu-i așa că ați face și voi o tură prin oraș, în frumoasa trăsură, îmbrăcată în foiță de aur, care este vedeta unei colecții unice de trăsuri, ce poate fi vizitată la Christiansborg?Iar dacă tot vorbim de cai, să marcăm , printr-o fotografie, zic, și celebra statuie ecvestră a Regelui Christian al IX-lea, care străjuiește intrarea în Palat. Fac o paranteză,  Christian al IX-lea al Danemarcei, a fost, după cum cred că ați intuit, unul din Regii Danemarcei. Perioada sa de domnie s-a întins între noiembrie 1863 și ianuarie 1906. Mărețul monument, ilustrându-l pe faimosul rege călare pe armăsarul său, a fost înălțat după moartea monarhului, sculptorii lucrând nici mai mult nici mai puțin decât 21 de ani, la această măreață statuie.


Iată și cel mai înalt turn din Copenhaga : cei 106 metri ai săi îl aduc acest titlu de glorie . Ne aflăm așadar în Turnul Palatului Christiansborg. Îl puteți vizita și voi  cocoțându-vă GRATIS la înălțimea de la care panorama orașului este sublimă : la 66 de metri, cât le este permis să urce vizitatorilor, care se îmbulzesc să facă poze de la înălțime, încărcându-le apoi repejor pe Facebook!  Să nu vă sperie norii! Așa e vremea la Copenhaga : cerul fioros la un moment dat, va deveni, în clipa imediat următoare , însorit și prietenos! Doamne-Doamne ține cu turiștii! 😉Și pentru că tot am pomenit de Doamne-Doamne, iată și Capela Regală, aflată tot la Christiansborg! Arhitectul său a fost inspirat, se pare, de arhitectura romană . Nu vă miroase a Pantheon?….Dovada cea  mai bună o reprezintă, de fapt, chiar și pentru necunoscători,  remarcabilele coloane care străjuiesc intrarea maiestuoasă. Aici cuvântul “maiestuos” este foarte potrivit : doar aici vine să se roage Majestatea-Sa! Familia regală a folosit această capelă încă din anul 1826. Aici au avut si au loc căsătoriile din cadrul familiei, ceremoniile de botez, precum și evenimentele oficiale.

     Și pentru că nu există eveniment fără o copioasă masă festivă , nici nu vreau să mă gândesc cum arată bucatele alese ce poposesc în farfuriile de porțelan fin ale mesenilor și care iau naștere…unde altundeva, decât într-o astfel de bucătărie, precum cea pe care o parcurgem, însoțite de curiozitatea gospodinelor din noi! Spațiul este, firește, doar unul turistic : demult nu se mai gătește aici, însă e atât de cool să vezi vasele în care prind contur delicatese “regale”, cu nume sofisticate și folosind ingrediente cu siguranță diferite de cele folosite de gospodinele planetei. Intr-un mod ingenios, printr-o mică fereastă, un ecran digital îți dă senzatia că tragi cu ochiul la felul în care bucătăresele Palatului execută meniul stabilit de Regină.
…Pe cei pasionați de istorie îi poftim să viziteze celebrele Ruine de la Christiansborg! Inarmați-va cu curaj! Edilii au îmbrăcat această vizită într-o atmosferă de mister. Iar dacă fotografiile nu sunt foarte reușite…nu trageți in pianist! …pardon, în fotograf! Lumina din spațiul ruinelor este…aproape de întuneric, încercând să se recreeze “negura timpului”. Săpăturile de sub palat au scos la iveală, după cum spuneam, ruinele unor vechi edificii, aflate cândva pe aceste locuri : castelul medieval al episcopului Absalon și, respectiv, castelul din povești al Copenhagăi, demolat îm 1731. Apărând cuvântul “din povești”, cei ce au gândit componenta “comercială” a vizitării ruinelor, au încercat să-i tenteze pe vizitatori ( în special, aripa lor tânără!) strecurând printre ruine personaje de poveste gen moștri, balauri, lilieci, entități cărora “scenaristul” muzeului le-a asociat explicații sub forma unor mici povestioare educative. Spre exemplu : unul din monști este “Invidia umană” : în momentul în care acest “monstru” pune stăpânire pe tine, totul e pierdut. Lupta, așadar, împotriva lui! – sună îndemnul mobilizator, cu care se încheie textul bilingv din preajma personajului supradimensionat, strecurat printre ruine!


Cei mici sunt fermecați de o vizită la ruine, dar poate și mai spectaculoasă va fi,  pentru familiile  ce vizitează Copenhaga “în formulă completă” , incursiunea în lumea războaielor și a armelor de tot felul. Un inedit muzeu al războiului -“War Museum” – se află tot pe teritoriul Christiansborg . Istoria militară a Danemarcăi, ilustrată printr-una a armelor sale, face deliciul celor cărora luptele le stimulează adrenalina. Noi două, pacifiste din fire, am bifat muzeul printr-o plimbare rapidă, mult mai scurtă, mărturisim, decât cea, prin magazinul H&M, brand de asemenea, scandinav, unul dintre puținele afișând prețuri ceva mai prietenoase pentru un bugetar venit dinspre Răsărit!

 

 

Serial realizat cu sprijinul    : VISIT COPENHAGEN și COPENHAGEN CARD