Mimi, croissant-uri și berete Timp liber

Chanel N°5 – secretele celebrului parfum

 

Întrebată odată de un jurnalist cu ce se îmbracă noaptea când se duce la culcare, Marilyn Monroe a răspuns : « cu câteva picături de Chanel N°5 ».
Dacă vă interesează cum se fabrică acest parfum mitic, vă spun – poate încercați să-l (re)produceți în ograda dvs !
Se culeg cinci flori : jasmin, trandafir, iris, mușcată și tuberoză. Dacă dispuneți, ca Chanel, de propriile tarlale, de preferință lângă Grasse, în sudul Franței, e și mai bine. Pentru ca florile să fie robuste, se lasă câmpurile în repaus câte un an între fiecare recoltă. Se culeg florile cu grijă (și exclusiv cu mâna). Pentru ca aroma să nu se risipească în cursul transportului, instalația de extragere a sucului se plasează la fața locului, în mijlocul câmpului. Se adaugă peste flori alcool și ceară vegetală, se injectează aburi fierbinți și se amestecă bine. Ceea ce se obține se numește « concreta ». Aceasta se pune într-un mixer unde se agită energic, se îngheață la – 15 °C ca să se închege ceara, după care se distilează lent timp de trei zile pentru a se elimina tot alcoolul. Elixirul rămas se numește « absolut ».
Se pune acest lichid concentrat și ultra mirositor în containere sigilate și se trimite în producție. Chanel fabrică parfumul la Compiègne, în nordul Parisului, dar dvs puteți încerca să-l faceți unde doriți, în baie sau în bucătărie. E simplu : se adaugă doar apă și alcool, apoi se introduce în flacon.
Dvs nu trebuie să vă chinuiți, ca Chanel, să creați un nou ambalaj (care va fi lansat în septembrie). O echipă de treizeci de persoane lucrează de zor, de cinci ani, pentru a pune la punct flaconul, învelișul din carton ondulat, cutia, pelicula sigiliului, fundulița și hârtia-cristal ce înconjoară parfumul. Nici una dintre culori nu figurează în catalogul Pantone. Toate sunt create exclusiv pentru Chanel. Și toate aceste elemente sunt noi, cu excepția lichidului din interior. Și în ceea ce-l priveste, vă mai spun un secret : în afară de cele cinci flori mentionate, rețeta conține alte câteva ingrediente, pe care nici preparatorii nu le cunosc. Singurul deținător al formulei, transmisă conspirativ din generație în generație este Olivier Polge, « nasul » firmei Chanel.
Dar sunt sigur că și fără aceste mici informații suplimentare, femeile de 10 nu se vor descuraja si vor putea obține un parfum de nota 10.
În definitiv, cu toate eforturile depuse, Chanel n-a depășit încă nota N° 5 !

Din Franța, Radu Dem

Credit foto Chanel

Olivier Polge – www.lepoint.fr
Extragere – www.editionsdelamartiniere.fr
Marilyn- www.inside.chanel.com
Culegere – www.lefigaro.fr
Câmp – www.ruedesrosiers.fr
Parfum – www.wonderandblossom.com

 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.