Timp liber

Astăzi, despre like

like

Voi începe, ca orice autor care se respectă, cu o definiție din dicționar. Voi folosi de această dată o definiție din dicționarul Merriam-Webster, într-o traducere neautorizată făcută de mine personal și aproximativ.

Așadar, (ca să nu încep cu deci, că nu e recomandabil) prin like, englezii înțeleg următoarele:

  • a te bucura de ceva, a obține plăcere din ceva;
  • a privi ceva într-un sens favorabil;
  • a simți afecțiune pentru cineva; a-ți plăcea să fii cu cineva

Sursa: Merriam-Webster’s Learner’s Dictionary

Desigur, când a fost dată definiția din dicționar nu se inventase Facebook, așa că eu voi încerca să descâlcesc mecanismele care ne fac să apăsăm butonul like (și invențiile similare mai recente de genul ador), dar și stările pe care ni le provoacă primirea acestor reacții.

Să vedem mai întâi de ce dau oamenii like.

elefantiDesigur, fiecare utilizator de facebook are propriile criterii pentru care acordă acest vot – că până la urmă este un vot – unei postări. Dai like pentru că îți place fotografia, pentru că îți place ideea, pentru că îți place persoana care a postat, ți-e simpatică, ți-e prietenă, îți place energia ei, sau dintr-un anumit interes – de afaceri, de prietenie, de dragoste sau sex. Da, un like poate fi uneori interpretat ca o declarație de dragoste. Dai like pentru că ești generos. Unii vor doar să-și facă simțită prezența pe rețeaua de socializare – dau like, deci exist. Alții dau like din complezență – hai să-i dau un like, că și el/ea mi-a dat mie. Sunt de înțeles, însă uneori pot deveni enervanți – de exemplu, tu ai postat ceva ce necesită câteva minute de citit sau vizionat, iar el/ea îți dă like după două secunde după ce-ai postat. E clar că n-a citit, că n-a văzut. Dacă obișnuiești să dai like pe nevăzute, măcar ai răbdare să treacă ceva timp, ca să nu mă prind că l-ai dat așa, de dragul meu. Alții dau like pentru că persoana care a postat este celebră sau cunoscută – de câte ori n-am văzut o grămadă de like -uri la tot felul de inepții postate de diverse vedete sau așa-zise vedete?

Cum te simți când primești un like?

Dar mai ales, cum te simți când primești mai multe?

Psihologii au analizat fenomenul și au ajuns la concluzia că like -ul este un instrument care mărește stima de sine, îți face ziua mai frumoasă și îți creează emoții pozitive. Și, mai ales, e foarte important pentru cei singuri. Cu cât primești mai multe like -uri, cu atât mai puțin simți singurătatea. Până ajungi chiar să simți că nu ești singur. Așadar, like! Dar, ca și alte lucruri plăcute din viață, poate crea dependență. Ca alcoolul, fumatul, drogurile sau sexul.

Știm bine că lipsa like -urilor poate crea depresie, mai ales dacă persoana pe care o dorești în viața ta îți ignoră postările. Ba, mai mult, poate crea și gelozie, dacă like-urile lui se îndreaptă către altcineva.

Și mai e ceva. Fiind atent la ce dă like prietenul tău virtual, îl cunoști mai bine, îl înțelegi mai bine. La fel de important este profilul său – dar despre asta vom vorbi cu altă ocazie.

Oricum, complicate sunt căile Domnului. Dacă El o fi acela ce ne-a împins către viața virtuală pe care o trăim pe rețelele de socializare. Să sperăm că El e, și nu concurența.

Tu de ce dai like?

 

Etichete