Ea și El La psiholog

Ce facem cu secretele

Toată lumea are secrete. Deși știm că ar trebui păstrate numai pentru noi, ardem de dorința de a le spune cuiva, pentru a ne elibera. “Dacă vrei să păstrezi un secret, trebuie să-l ascunzi chiar și de tine însuți”, spunea George Orwell în cartea sa 1984.

Ce este un secret

Secretul este o informație care este sau ar trebui să fie ascunsă celorlalți. Sunt probleme personale pe care oamenii le păstrează pentru ei înșiși, de la amintiri dureroase la gafe jenante, la fapte de care ne este rușine sau lucruri care, dacă s-ar cunoaște de către alții, ne-ar putea cauza prejudicii.

Care sunt secretele pe care majoritatea oamenilor se străduiesc să le păstreze? Este vorba de o varietate de fapte și comportamente care dorim să rămână neștiute de către ceilalți cum ar fi minciuni pe care le-am spus la un moment dat, înșelarea încrederii cuiva, diverse adicții, fapte ilegale, infidelitate, rănirea fizică sau emoțională a unor persoane, avorturi sau sarcină, abuz de alcool, droguri sau medicamente, secrete sexuale, viol, experiențe traumatice, orientare sexuală, secrete de familie, iubiri interzise, nemulțumiri profesionale sau financiare, boli cu transmitere sexuală, tulburări mintale, nefericiri personale, eșecuri, trădări, diverse credințe religioase sau politice. Majoritatea acestor fapte sunt considerate păcate de către persoanele religioase care încearcă să se elibereze de ele prin spovedanie și diverse penitențe impuse de practicile religioase.

Cui dezvălui secretele tale

Unele secrete le păstrezi doar pentru tine, altele le împărtășești unei persoane dar le ascunzi de ceilalți. Oamenii doresc să-și împărtășească secretele pentru a scăpa de stres și pentru a reduce suferința emoțională. Povara secretelor duce la disconfort emoțional, afectează sănătatea fizică și mintală, reduce starea de bine. Dar cu cine să împărtășești secretele tale? Cercetările arată că, prin anii ‘60, o persoană avea în medie 3 confidenți. Astăzi, această cifră este sub 1. Deci nu toată lumea are cui să-și dezvăluie secretele pentru a se elibera de povara lor. Deoarece secretele, prin natura lor, sunt private, personale și uneori dureroase, persoana pe care o alegi spre a-i dezvălui un secret trebuie bine aleasă. Poate fi un prieten, o rudă, un coleg sau partenerul tău, nu o cunoștință întâmplătoare. Acea persoană trebuie să fie empatică, să nu te judece, să aibă deschiderea să te asculte, să fie înțelegătoare, de încredere și discretă. Totuși, să ții cont că dacă secretul tău e tulburător, poți provoca confidentului tău un disconfort emoțional care poate să vă afecteze relația.

În asemenea situații e mai bine să vorbești cu un terapeut despre secretele tale care îți afectează stabilitatea emoțională, pentru că terapeutul are deschiderea necesară, empatie, înțelegere, nu te judecă și în plus are experiență profesională și discreție absolută.

La clinica de psihologie Renia din București găsești terapeuți gata să te ajute să te eliberezi de povara secretelor tale.

După cum spunea Buddha, trei lucruri nu pot sta multă vreme ascunse: soarele, luna și adevărul.

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate