Bombănelile Marinei Editoriale

Ce așteaptă, de fapt, bărbații de la noi?

Această întrebare ne-o punem noi, femeile, mai tot timpul. Nu toate. Cele care chiar își doresc armonie conjugală. Cele cărora le pasă să nu fie doar ele fericite, ci și ei, cei ce respiră, alături de ele, aerul conjugal.
Uneori mintea bărbatului pare a fi extrem de întortocheată. Mulți dintre ei nici nu spun la ce se gândesc. Se așteaptă să ghicim noi. Iar dacă nu ghicim, merg mecanic înainte; avem senzația că totul e în regulă, după care, la un moment dat, ne mărturisesc, hodoronc-tronc, că , de fapt , nu au fost niciodată fericiți. Unii își iau câmpii. Alții, rabdă “nefericirea”. Din obișnuință, din comoditate, din teama că pot da peste o nefericire și mai mare.
Nu neapărat datorită oarecarei mele experiențe de viață, dar mai degrabă din cea a unei curiozități native, m-am căznit și eu, ani în șir, să cotrobăi prin mintea bărbaților. A celor ce mi-au trecut prin mână, mie, sau femeilor din preajma mea. Am încercat să-i deslușesc, să-i înțeleg, să mi-i explic. Mi-am formulat concluzii, m-am străduit și mă străduiesc să le și aplic. E bine să aplici ceea ce te învață viața. Firește, dacă nu cumva ai de a face cu nemernici. În cazul lor, știinta e neputincioasă. Nicio concluzie științifică nu funcționează. Ticăloșenia încalcă toate regulile ; degeaba te căznești să-i faci viața frumoasă unui tocălos : nemernicul va rămâne nemernic, iar tu – nefericita care arde pe rugul său. Mă înțelegeți ce vreau să spun?
Zilele trecute am dat peste un studiu interesant, publicat într-o revistă străină. Un celebru scriitor și psiholog argentinian – Bucay Jorge – a încercat să facă lumină în creierul bărbaților, identificând ce anume doresc ei, de fapt, de la noi, femeile. Parte din concluzii s-au suprapus peste ale mele. Cred că v-am făcut curioase, nu?

Bucay Jorge este, cum spuneam, un vestit scriitor și psihoterapeut din Argentina, autorul a numeroase cărți de psihologie. Într-una din ele, Jorge a spus un lucru tare deștept ( sper să nimeresc exact traducerea!) : ” Singura greșeală pe care o facem cu toții, este aceea că suntem convinși că numai de pe turnul nostru se vede tot adevărul. Surdul îi crede nebuni pe toți cei care dansează”.
După care, psihologul argentinian ne-a transmis o listă a așteptărilor lor, ale bărbaților, în ceea ce ne privește pe noi, femeile. Propun să-i dăm crezare : e și psiholog, dar și…bărbat!
Imaginați-vă , așadar, că, într-un acces de sinceritate, partenerii voștri vă transmit următoarele lor dorinți:

Eu vreau să mă asculți, fără să mă judeci.
Eu vreau să spui ce ai de spus, fără să-mi dai sfaturi
Eu vreau să mă ajuți, dar nu să iei decizii în locul meu
Eu vreau să ai încredere în mine, fără să-mi ceri nimic în schimb
Eu vreau să ai grijă de mine, fără să mă umilești
Eu vreau să mă privești cu drag, fără să vrei să obții ceva de la mine
Eu vreau să mă îmbrățișezi, dar fără să mă sugrumi
Eu vreau să mă însuflețești, fără să ți-o cerșesc
Eu vreau să mă susții, fără să răspunzi în locul meu
Eu vreau să mă aperi, fără să minți
Eu vreau sa-mi fii mai apropiată, dar fără să-mi încalci zona de intimitate
Eu vreau să-mi cunoști toate defectele, să te obișnuiești cu ele și să nu încerci să mă schimbi
Eu vreau să fii convinsă că poți conta pe mine. Fără limite.

Ei, sper să vă fim de folos, și eu, dar mai ales Bucay Jorge. Încercați sa vă priviți partenerii prin prisma listei de mai sus. Iar apoi să acționați în consecință. Și veți avea surpriza să constatați că lucrurile parcă vor începe să funcționeze mai bine între voi !