Nutriție

Ce alimente NU trebuie să țineți în frigider

 

Frigiderul este, să recunoaștem, salvarea omului modern. Gătești în avans și scapi de statul la nesfârșit în fața aragazului : scoți mâncarea din frigider, o încălzești și..prânzu-i gata! Mai mult decât atât, ne-am obișnuit să ținem la rece tot felul de alimente, în ideea de a le păstra mai mult. Începând de la afumături și ulei, până la dulceață și legume.

Aparent, totul are o logică : temperaturile scăzute ar trebui să prelungească viața oricărui produs alimentar, numai că în realitate frigiderul nu este recomandat chiar pentru toate produsele alimentare.

Așadar, ce produse NU trebuie păstrate în frigider și de ce?
Nu are rost să păstrați în frigider conservele produsele afumate și dulcețurile. Nu fac decât să ocupe aiurea spațiul, care oricum vă este mereu insuficient. Legumele tari ( cartofii, morcovii, ceapa, pătrunjelul) trebuie păstrate în folie sau într-o cutie de plastic, însă nicidecum în frigider! Deși pare ciudat, dar aici ele se vor strica mult mai repede.

Roșiile,vinetele,castraveții,dovleceii și alte legume cu conținut mare de apă nu trebuie nici ele depozitate în frigider. Se vor acoperi curând de pete negre și vor începe să putrezească. Dacă vreți ca vinetele să se păstreze cât mai mult timp și nu aveți timp să le conservați, tăiați-le pur și simplu în rondele și uscați-le. Păstrați-le apoi înșirate pe o ață. Iarna veți putea prepara din ele un excelent ragu din legume.
Pepenele galben și dovleacul, ținute în frigider, nu vor avea niciodată un gust mai bun. Dacă este vorba de un pepene galben tăiat deja felii, mai bine aruncați-l, altminteri va emana vapori de etilenă. În general, pepenele galben și dovleacul, dacă au coaja intactă, fără pete și lovituri, pot rezista bine-mersi toată iarna, puse pe dulap, păstrându-și atât aspectul „comercial”, cât și gustul. La fel și merele, perele, strugurii.
Tineți minte : nu e voie să țineți fructele tropicale în frigider, oricât de mult nu v-ați dori să mâncați o mandarină rece, căci își pierd total proprietățile ba chiar devin nocive. La temperaturi scăzute, fructele tropicale putrezesc sau dezvoltă elemente toxice. Mutați rapid toate citricele în dulap! Nici rodiile „nu se simt bine” în frigider. Este de preferat sa le înfășurați în câteva straturi de hârtie și să le păstrați intr-un loc uscat,,la temperatura camerei. Fructele necoapte ajung , în aceste condiții, să se și coacă.

Renunțați sa mai depozitați în frigider ciocolata și bomboanele. La temperaturi scăzute, suprafața lor apare un condens. Acesta se usucă în timp și pe suprafața ciocolatei rămân cristale mici de zahăr, ca și cum ciocolata „ar încărunți”. Poate fi consumată în continuare, însă nu mai este nici aspectuoasă, nici gustoasă. Dacă bomboanele și ciocolata sunt ambalate, condensul respectiv se poate chiar transforma în mucegai.

Nu e bine să țineți în frigider nici uleiul de măsline, își va pierde gustul.
Mierea ținută la rece rămâne fără proprietățile sale miraculoase.

În concluzie, e momentul să faceți un inventar al frigiderului dvs! Cu siguranță se impun niște schimbări.

image

Surse foto: kuhnya-kukami.ru, ufonews.su

Etichete

Publicitate