În Egiptul antic, ceapa era considerată ca fiin un simbolul vieții eterne. Asta datorită formei sale rotunde și a inelelor concentrice . Leguma miraculoasă le era oferită zeilor, sau era folosită ca monedă de plată pentru a ajunge în rai. În cepe erau plătiți până și lucrătorii care au clădit piramidele.
Pentru noi, românii, această legumă constituie un element important în alimentația. Ea provine din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură. 5.000 de ani este vârsta ei, in trecut fiind cultivată ca plantă medicinală, condiment și ca legumă.
Beneficiile cepei sunt superioare chiar unora dintre superalimentele noastre preferate, cum ar fi rodii, ceai verde și vin roșu.
Iată-le pe principalele dintre acestea :
1) Ceapa scade producția de LDL (colesterol rău) și menține inima sănătoasă
2) Vitamina C împreună cu fitochimicalele prezente în ceapă ajută la construirea imunității.
3) Quercetina din ceapă joacă un rol important în prevenirea cancerului, în special a cancerului de stomac și colorectal.
4) Cromul din ceapă reglează zahărul din sânge.
5) Amestecul de suc de ceapă și miere este eficient ca remediu pentru febră, răceală obișnuită, alergii etc.
6) O bucată mică de ceapă ținută sub nări, in timp ce inhalăm , oprește sau încetinește sângerarea nasului.
7) Folatul (Vitamina B9) din ceapă ajută la reducerea depresiei și ajută la somn și pofta de mâncare.
8) Vitamina C ajută la formarea colagenului care este responsabil pentru sănătatea pielii și a părului.
9 ) ceapa are proprietăți antibacteriene și anti-inflamatorii Atenție! ceapa crudă proaspăt tocată are aceste proprietăți anti-bacteriene, nu ceapa tocată care a fost lăsată să stea o zi sau două. Ceapa elimină bacteriile care pot duce la apariția cariilor dentare și a problemelor gingivale.
Sursa foto : nestlebaby.ru
Comentează