Paul Ananie este, fără doar și poate, una dintre cele mai charismatice prezențe din folclorul romanesc. Deși este cert reprezentant al generației tinere, are un CV mai mult decât cuprinzător : sute de spectacole și emisiuni de televiziune la care a participat, numeroase albume pe piață, implocarea, ca prezentator, în diferite evenimente, activitate științifică in domeniul etnografiei si folclorului. Este și realizator și prezentator de emisiuni de televiziune, în domeniul folclorului. Așadar, un tânăr plurivalent, ceea ce a făcut echipa emisiunii “RIVALII” să-l aleagă ca protagonist al uneia din ediții, investindu-l intr-o “funcție” deloc ușoară : să fie “rival” al minunatei Sofia Vicoveanca. Ce a urmat, veți vedea sâmbătă , la ora 15, la TVR2, intr-o spumoasă ediție a “Rivalilor”. Un lucru e cert : prima precizare pe care a ținut să ne-o facă Paul – atunci când l-am întrebat cum se pune accentul , in numele său, “Ananie” – a fost : “La fel ca la “Veselie” . “Ananie” rimează cu “veselie”!
Până una alta, câteva din mărturisirile lui Paul înainte de emisiune, făcute colegei noastre, Elena Cristescu :
Elena Cristescu : – Hai să ne amintim, Paul, câte ceva din copilaria ta, chiar dacă ea nu este atât de “îndepărtată”, precum cea a “rivalei” tale, doamna Sofia Vicoveanca,😁
Paul Ananie : – Eu eram “minutul si trăznaia” când eram mic. Mi-am spart fruntea de 3 ori (îmi place sa zic ca eu sunt Harry Potter din Maramu, pentru ca am exact o cicatrice pe frunte ca si el! Nu e chiar in forma de fulger dar e pe-acolo 😆).
Apoi… mi-am fracturat mâna stângă (am 3 operații, în acest sens! ), obrazul mi l-am zgâriat într-un geam, etc.
Îmi aduc aminte ca mergeam la “Urgențe” destul de des , iar odată m-a întrebat o doamnă : “Pai, mai Paul, dacă tu, de la vârsta asta tot îți spargi capul, rupi mâinile, etc, ce o sa te faci când o sa fii mare? Și eu i-am răspuns simplu: Prinț! 🤴”
Elena Cristescu : – Avansând puțin, către perioada școlii : ce amintiri ai din viața de elev? Sper că nu la fel de dramatice!
Paul Ananie : – Nu tocmai, însă mai mult as putea sa va spun despre materiile pe care le-am urât 😅. Matematica și fizica… niciodată n-am putut sa iau media 10 la materiile astea două . La toate aveam 10, mai puțin la acestea . Și, culmea, n-am suportat matematica niciodată dar am ajuns la Profil de matematica-informatica, pentru că m-am lăsat ghidat de mentalitatea de turmă 😅! Am și o amintire din perioada școlii, pe care , iată, timpul nu a șters-o! Profesoara de română nu ne dădea voie să greșim la gramatică. Dacă aveai o ortogramă scrisă greșit, nu conta că era test sau teză, îți scădea un punct întreg. Și-i mulțumesc pentru asta!
Elena Cristescu : – Cine te- orientat spre cariera actuală, Paul?
Paul Ananie : Părinții și o întâmplare mai… ciudată din copilărie.
Eu am început cu muzica ușoară, că așa era moda… deși mergeam la Ansamblul din sat, dansam și cântam, făceam de toate 😅. Dar am început cu muzica ușoară. Am participat la un festival national de muzica ușoară, în Baia Mare – “Ursulețul de aur”, unde am cântat , după care am plecat acasă, pentru ca noi – eu și ai mei – eram bucuroși doar pentru ca am participat, cine s-ar fi gândit la premiu? Am mers acasă preț de 65 de km și a sunat telefonul fix (nu erau mobile pe atunci😂): domnule Ananie, treceti înapoi ca băiatul a luat premiu. LUASEM O MENȚIUNE!
Poate pentru unii nu înseamnă mare lucru dar pentru mine, care atunci începeam pe acel drum era ceva… wow!
După aceea, părinții au decis sa mă ducă la festivalul “Mamaia Copiilor”.
Am trecut toate cele 3 preselecții pana sa ajung la cea din București dar… la Preselecția de dinainte de București, un domn din juriu i-a spus tatălui meu : domnule… băiatul e talentat dar dacă mergeți cu mâna goală… mergeți degeaba.
Tata, saracul… a rămas uimit și a zis: “pai domnule… eu ce sa dau? De unde bani de aruncat pe așa ceva?” Totuși… a avut încredere și a zis: “hai la București!”. Am mers la București, unde din 200+ de concurenți au intrat 40 in concurs iar eu am fost nr.41😅. Imediat sub lista. Atunci tata s-a hotărât că eu o sa iau calea folclorului, ca nu avea cum sa mă susțină (mai ales financiar) in acel domeniu. Și…nu cred ca a făcut o alegere gresita 😄!
Elena Cristescu : – Nicidecum! O să-ți pun acum o întrebare care sigur se află printre curiozitățile celor mai tineri telespectatori ai noștri : cand ai “experimentat” prima iubire, cea despre care se spune că nu se uită niciodată!
Paul Ananie : -Ooo, a fost o adevarata poveste de dragoste! In clasele 1-4 ne băteam pe holuri și EA imi contorsiona degetele, ca făcea karate. Apoi, in clasele 5-6 a fost dragoste mare, pana ulterior am decis: ne căsătorim! Facem nunta la școala, punem colegii sa fie nași, preot, primar, tot ce trebuie. Am invitat chiar și clasele vecine la nuntă. …Când a venit pauza mare și urma marele eveniment, nu stiu cum s-a împânzit vestea așa tare, încât pe hol nu mai aveai loc sa treci. Era plin! A venit jumătate de liceu 😅. Partea cea mai amuzanta a fost ca din senin m-am trezit cu mama și Mătușa mea la scoala ! Ele erau foarte debusolate și mă tot întrebau : “Paul da’ ce e cu îngrămădeala asta aici?”
Eu.. ce sa mai zic?! Le-am spus direct: “Pai… e nunta mea”.
S-au distrat copios, însă nu aceeași părere a avut-o dirigintele nostru și nici tatăl fetei!😂😂 Ulterior, culmea, chiar i-am cântat la nuntă fetei cu pricina. Și încă suntem foarte buni prieteni!
Elena Cristescu : – Iți mai amintești ce cadou ai primit la majorat? In zilele noastre, “la oraș”, cel puțin pe la “casele mari”, s-a instituit o modă : când împlinesc 18 ani tinerii primesc de la părinți câte o mașină…
Paul Ananie : – Nici gand de așa ceva, în cazul meu. Eu am primit…Un câine! Un Bichon maltez pe nume “Seven”. A fost numit așa pentru ca a fost al 7lea câine din toți cei pe care i-a fătat cățelușa respectivă și singurul supraviețuitor. Amuzant a fost momentul când a venit veterinarul sa ii facă carnetul de sănătate și a nimerit-o doar pe bunica acasă. A întrebat-o: “ …și? Cum îl cheamă?”
Bunica, in mari dubii i-a spus: “- No… șapte in engleza! “
Și a început veterinarul: “- uan (one), ciu (two), tri, for, faiv, six, sevăn… “ Bunica a exclamat : : “- AIESTA! (Acesta) Sevăn!”
Si uite așa, pe cățelul meu, in carnetul de sănătate îl cheamă SEVĂN. Cu “Ă”. 😁
Elena Cristescu : – Mulțumim și…succes în confruntarea de sâmbătă!
Paul Ananie – Așa să fie!
Il veți pudea aplauda pe Paul Ananie sâmbăta aceasta, pe 15 octombrie, la TVR2, in cadrul emisiunii “RIVALII, cu Marina Almășan”
Comentează