Ea și El La psiholog

Drobul de sare. Gândirea catastrofală.

Știm cu toții povestea cu drobul de sare. O tânără mamă plânge și se vaită că drobul de sare de pe horn va cădea și-i va omorî copilașul, care dormea în copaie sub horn. O mostră de gândire catastrofală din vremuri de demult.

Ce este gândirea catastrofală?

Gândirea catastrofală este o distorsiune cognitivă care împinge oamenii să tragă cea mai rea concluzie posibilă, de obicei fără să aibă informații suficiente sau motive obiective. Atunci când o situație este supărătoare, dar nu neapărat catastrofală, persoanele cu o astfel de gândire se simt în miezul unei crize.

Asociația Americană de Psihologie spune că o persoană dezvoltă gândire catastrofală atunci când se gândește că se va întâmpla cel mai rău posibil rezultat într-o anumită situație, eventual din cauza unei alegeri pe care însăși persoana a făcut-o.

De fapt, persoanele cu astfel de gândire amplifică dezamăgirile și frustrările până li se par niște catastrofe.

Revenind la povestea cu drobul de sare, toți știm cum începe și o cităm adeseori, dar nu mulți știu cum continuă.

În poveste, mama tinerei sare în sprijinul ei, în sensul că se alătură plânsetelor și văicărerilor ei. Tatăl bebelușului expus pericolului din cauza drobului de sare vine acasă de la muncă și… ce credeți că face? Se enervează și pleacă în lumea largă, jurându-și că nu mai revine decât dacă întâlnește în cale oameni mai proști decât nevastă-sa și soacră-sa. Povestea se cheamă Prostia omenească, este scrisă de Ion Creangă și publicată pentru prima dată în anul 1874.

Dar să mergem mai departe.

Cauze și consecințe ale gândirii catastrofale

Gândirea catastrofală nu este o tulburare a sănătății mintale, dar poate fi un simptom al unei astfel de tulburări, cum ar fi anxietatea, depresia, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), tulburarea de stres post-traumatic. Totodată, poate fi asociată cu dureri cronice sau cu oboseala. Este posibil ca aceste tulburări să amplifice riscul de a dezvolta o astfel de gândire negativă.

Gândirea catastrofală indică o stimă de sine scăzută și o imagine de sine negativă.

Cum te opui gândirii catastrofale

Iată ce poți face pentru a-ți controla gândurile și a nu ajunge la gândire catastrofală:

  • Notează-ți într-un jurnal ce gânduri catastrofale ai și încearcă să înțelegi ce anume le declanșează
  • Practică meditații mindfulness
  • Focusează-te pe soluții, nu pe probleme
  • Învață să accepți incertitudinea
  • Vorbește cu cineva apropiat
  • Adoptă un stil de viață sănătos, cu multă mișcare fizică, plimbări în natură, activități care îți fac plăcere și o dietă corectă
  • Creează strategii de rezolvare a problemelor
  • Dacă te-ai surprins ca ai o gândirea catastrofală, apelează la un psiholog sau psihoterapeut care te va învăța să gestionezi această tendință.

La Clinica de psihologie Renia din București găsești psihoterapeuți specializați cu ajutorul cărora vei învăța să-ți controlezi gândurile și emoțiile.

Revenim la poveste, să vedem și cum se termină. Bărbatul cutreieră lumea și vede multă prostie omenească, ba chiar mai dă și câte-un sfat pe ici-pe colo, deși acasă n-a făcut-o. Dar a văzut că se poate și mai rău și într-un final s-a întors acasă. Nimeni n-a dat jos drobul de sare de pe horn, nici n-a mutat copilul într-o zonă ferită de pericol.

Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea-așa. O poveste care ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns. Exact cum este și gândirea catastrofală.

Publicitate