Nutriție

Oregano, dragostea mea!

 

De mai bine de o sută de ani, oamenii adaugă în mâncărurile lor condimente. Acestea au rolul de a le sublinia și îmbogăți acestora gustul. Le pot face mai dulcege, mai iuți, amărui , mai fragede. Dintre toate condimentele, o figură aparte face OREGANO.

Oregano este o plantă a cărei istorie începe încă dinainte de era noastră. Are și o serie de denumiri populare : sovârf, sovârv, şovârv, arigan, busuioc-de-pădure, busuiocul feciorilor, măghiran sălbatic, poala-Sfintei-Mării, pălăria-cucului. Patria condimentului este zona Mării Mediterane


Varianta uscată a acestei plante deține o serie întreagă de proprietăți miraculoase. Iată câteva dintre ele :
Diferite tipuri de uleiuri care intră în compoziția plantei și care îi dau gustul amărui specific. Acestea au un puternic efect antiseptic și analgezic.
Elementele conținute de oregano contribuie la eliminarea accelerată a toxinelor din organism.
Ceaiul din oregano este recomandat femeilor care au probleme cu ciclul menstrual. El ajută la reglarea acestuia, diminuează durerile și este foarte folositor în menopauză, dar contraindicat femeilor însărcinate. Ea tonifică musculatura uterului, ceea ce poate favoriza avortul.
Oregano are acțiune favorabilă și asupra tractului digestiv, îmbunătățește pofta de mâncare și procesele metabolice.
Cercetările medicale au relevat faptul că folosirea curentă, la gătit, a acestui condiment apără organismul de viruși și infecții.


În afara proprietăților sale curative, oregano are o largă utilizare în arta culinară. Așadar, unde poate fi el folosit?
1 Ceaiul de oregano. Are un efect calmant și are o aromă minunată.

2 In forma sa proaspătă, oregano poate fi adăugat și la sale. Dacă nu-l găsiți în forma proaspătă, puteți amesteca praful de oregano cu alte condimente sau cu uleiul pe care urmează să-l băgați în salată.

3 Oregano se combină perfect cu produsele din carne, cu brânzeturile și cu legumele ( în special cu ciupercile).

4. Italienii folosesc acest condiment la aproape toate mâncărurile : supe, sosuri, plăcinte. Celebra în întreaga lume Pizza ” Margherita” este greu de imaginat fără oregano introdus în aluat.

Oregano se combină perfect cu basilicum, cu piperul alb și cu chimenul. O astfel de combinație de gusturi și arome va face cu adevărat de neuitat mâncarea pe care o pregătiți.

Acum, că v-am spus atâtea lucruri despre oregano, cu siguranță veți începe să-l folosiți și mai des în mâncărurile pe care le pregătiți.

Sursa : brjunetka.ru

Uscatoare rufe