A te culca cu stomacul gol nu mai este, iată, “la modă”. Ba, dimpotrivă, medicii susțin chiar că este cât se poate de nesănătos! A te culca flămând îți influențează în mod negativ somnul , precum și schimbul de nutrienți. Desigur, nici să te culci extrem de sătul nu e corect și mai ales să manânci orice îți trece prin cap. Și atunci unde este echilibrul?!?
Masa dinaintea somnului face parte dintre normele fiziologice
Cea mai bună materializare a faptului că a te culca sătul, înseamnă a te scula vesel și plin de forță, o reprezintă bebelușii. Nu întâmplător, mamele își asigură somnul adânc al odraslelor, pe timp de noapte, hrănindu-le bine la culcare! Iar masa cea mai indicată este grișul cu lapte. El combină proteinele cu carbohidrații.
De unde o fi apărit ideea că “nu e bine să mănânci după 6 seara” sau “nu e bine să mănânci cu două-trei ore înainte de culcare?!? Nu există nicio legătură între așa ceva, și viața sănătoasă. O astfel de recomndare are legătură eventual doar cu dietele drastice de slăbire din secolul trecut, bazate pe o teorie depășită a arderii grăsimilor. Potrivit ei, organismul nostru, “înfometat energetic” , începe să se hrănească din rezervele de grăsimi acumulate. Cu alte cuvinte, chipurile, culcandu-ne flămânzi, noi declanșam în timpul somnului procesul de ardere a grăsimilor. . Cu alte cuvinte, o teorie convenabilă : “dormi și slăbești”. Uneori descoperim chiar că acul cântarului indică o oarecare “slăbire”. Însă in realitate, lucrurile stau cu totul altfel și nu foarte bine. Un om care s-a culcat cu stomacul gol își diminuează puternic metabolismul , depozitele de grăsime devin intangibile, iar lipsa de energie afită, resimtită de organism, este suplinită atentând la țesutul muscular. Așa că, în timpul somnului nu pierdeți, de fapt, grăsime, ci țesut muscular. Mai mult decât atât, imediat ce vă veți așeza la masă, organismul vostru va începe să depoziteze noi rezerve de grăsimi.
Și atunci de ce dieteticienii condamnă, cu atâta fermitate, mâncatul seara? Pentru că ei știu cat de greu ne este să respectăm diferite reguli, dar mai ales să avem măsură în toate. Și atunci e mai simplu să interzici, decât să fixezi limite. Analizați-vă conținutul cinei voastre și veți vedea cât de departe vă situați de ceea ce înseamna o alimentație sănătoasă. Practic nimeni nu e preocupat de conținutul caloric al cinei sale și de dimensiunile acesteia. Ca să nu mai vorbim că, în multe dintre cazuri, cinei i se atașează și un pahar de vin sau chiar de tărie! Sau chiar și un simplu ceai îndulcit. Depășind caloriile admise, cina se transformă, cu adevărat , într-un pericol.
Din acest motiv, nu trebuie decât să urmăm niște reguli simple.
Să calculăm caloriile
O porție sănătoasă, pentru cină, nu trebuie să depășească 250 de calorii.
Să fim atenți la conținut
O masă la ore târzii trebuie să constea într-o combinație de hidrocarburi și proteine . Primele sunt importante pentru o eliberare lentă a energiei ( cea din care se va hrăni organismul nostru pe timp de noapte) , cele din urmă – pentru refacerea celulelor țesutului muscular.
Iată, concret care ar fi cina ideală, care ni se permite
O budincă de ovăz, preparată pe bază de lapte.
Laptele nu trebuie să depășească 2,5 % grăsime. Laptele total degresat nu aduce niciun folos organismului. Laptele obișnuit, în schimb, este o sursă de vitamina A și D și ajută la asimilarea calciului și a proteinelor. Ca să dați savoare budincii de ovăz, puteți adauga o banană sau cateva cireșe.
Un ou fiert, cu o felie de pâine integrală
Un pahar de lapte cald cu niște nuci/alune ( nu multe, pentru că au un conținut caloric ridicat)
O cană de lapte cald cu un biscuit de ovăz
Un cocktail, pe bază de lapte, banane și cireșe. Atenție! Dacă folosiți fructe congelate, e bine să le dezghețați în prealabil, întrucât l culcare nu trebuie să beți nimic rece. Puteți adăuga în cocktail niște fulgi de ovăz sau semințe de in.
O felie de pâine toast din cereale integrale, cu o bucățică de de ton, dar nu în ulei, ci în sos propriu. În loc de ton, puteți folosi carne de crab sau creveți.
De asemenra, la culcare puteți consuma legume – crude sau prelucrate. Le puteți face salată, ragu sau ciorbă de legume. Dacă sunteți supraponderale, optați pentru legumele crude, îndeosebi pentru cele cu conținut scăzut de amidon ( castraveți, roșii , ardei gras, morcovi și verdeață).
Sfatul nostru
Pentru a extrage maximum de beneficiu din cinele târziu, apelați cu încredere la cântarul de bucuătărie, care vă va ajuta să vă monitorizați porțiile. Și, veți vedea, somnul va va fi mai liniștit, starea de sănătate – mult mai bună , iar cântarul de la baie vă va da, foarte curând, vești bune! 😉
Sursa : parents.ru
Comentează