Nutriție

Cum să alegem pepenii? Cum să ne ferim de nitrați?

 

Înainte de a ne repezi să cumpărăm un ditamai pepenele, e bine să cunoaștem niște reguli de bază, de fapt, niște mici trucuri care ne vor feri să alegem un pepene mustind a…nitrați!

A afla, din simplul aspect exterior, daca un pepene are sau nu nitrați, este practic imposibil. Însă după ce-l taiați, puteți afla lesne acest lucru, chiar și fără să apelați la specialiști.
Rețineți, odată pentru totdeauna : dacă în miezul de pepene descoperiți niște striațiuni groase, de culoare galbenă, renunțați la a-l mai mânca : înseamnă că a fost tratat cu nitrați, pentru o creștere rapidă.
Și mai există un semnal de alarmă, în acest sens: prezența simultană a sâmburilor negri și albi. Nimic bun nu aduce nici crăpătura uriașă din interiorul miezului de pepene: ea semnifică faptul că acesta a fost tratat cu nitrați și a crescut într-un mod nefiresc.

Cum se aleg, de fapt, pepenii?

1.Studiind pata de pe învelișul pepenelui, se poate deduce cât de copt este. Dacă pata este albă, pepenele încă nu sxa copt. Dacă e galbenă – îl puteți cumpăra liniștite.
2.Sub nicio formă nu luați un pepene turtit sau crăpat. Astfel de pepeni înmagazinează rapid mizerie, praf și bacterii.
3.Nu sunt indicați pepenii foarte mari, alegeți pepeni mijlocii, de circa 5-7 kg.
4. Un pepene răscopt are un miros ușor acrișor. Cât de copt este, puteți afla după documentele pe care le deține vânzătorul. Nu vă jenați să i le cereți.
5. Mai există o modalitate de a depista un pepene copt: să străpungeți coaja unui astfel de pepene este aproape imposibil, pe când unul necopt îl puteți străpunge cu unghia.

NOTĂ : Un pepene, crescut fără notrați, are un puternic efect diuretic, antiinflamator, antitermic, purgativ și de creștere a imunității. Așadar, dragelor, acum că știți cum să-i alegeți pe cei mai buni, năvăliți la pepeni!

Sursa:  hochu.ua

Publicitate