Best seller Timp liber

“Singurătatea nu este lipsa Iubirii, ci completarea ei”, Paulo Coelho

carte

Manuscrisul găsit la Accra este o altă carte purtând semnătura lui Paulo Coelho menită să te pună pe gînduri. Cartea încearcă să răspundă la întrebări legate de iubire, suferință, înfrângere, pierdere, teamă, loialitate, sex, viitor. Astăzi vă prezentăm un fragment legat de singurătate. Vom reveni în zilele următoare cu alte cugetări ale scriitorului cu cea mai mare comunitate online.

Paulo Coelho”Fără singurătate, iubirea nu va rămâne mult timp lângă tine. Fără singurătate, nicio plantă și niciun animal nu supraviețuiește, niciun pământ nu dă roade, niciun copil nu poate învăța despre viață, niciun artist nu reușește să creeze. Singurătatea nu este lipsa Iubirii, ci completarea ei. Singurătatea nu înseamnă lipsa companiei, ci clipa în care sufletul nostru are libertatea să stea de vorbă cu noi înșine și să ne ajute să hotărâm cursul vieții noastre. Binecuvântați sunt cei care nu se tem de singurătate, care nu se sperie să-și țină singuri de urât, care nu caută disperați ceva cu care să se ocupe, să se distreze sau să judece.

În singurătate, ei vor descoperi iubirea care ar fi putut să rămână neobservată. În singurătate, vor învăța că a spune ”nu” nu înseamnă lipsa de generozitate și că a spune ”da” nu este întotdeauna o virtute.

Iar celor copleșiți de singurătate trebuie să le amintim: în clipele cele mai însemnate ale vieții vom fi întotdeauna singuri. Precum copilul când iese din pântec: indiferent câți oameni sunt în jurul său, el trebuie să hotărască dacă va trăi. Precum artistul în fața operei sale: el trebuie să tacă și să asculte doar vocea îngerilor. Așa cum noi ne vom găsi într-o zi în fața morții: vom fi singuri în cel mai însemnat și temut moment al vieții noastre.”

Paulo Coelho, Manuscrisul găsit la Accra, Ed Humanitas Fiction, 2017