Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 185. Santa Maria, nu… Santa MARINA! 

 

Valiza LAMONZA, in care-mi păstrez amintirile din călătorie, mă trage deseori de mânecă, vârându-mi sub nas cate-o amintire rătăcită prin străfundurile sale. Bunăoară azi mi-a reamintit de o ploioasă zi în Lisabona, in care, împreună cu cameramanul meu preferat – l-am numit aici pe Dragoș Imireanu – străbăteam străduțele orașului, înghițind cu camera de filmat imagini de o rară frumusețe. Nu știu cum se face, dar pe atunci nu căzusem încă în patima fotografiatului și amintirile mele nu păstrează prea multe imagini ale Catedrala Lisabona, oficial numită Santa Maria Maior de Lisboa.

Locul ce se vede în spatele nostru este cel mai vechi locaş de cult din Lisabona. Având în vedere vechimea sa , dar și multiplele lucrări de restaurare executate în timp, clădirea reprezintă, în prezent, o expresie compozită a mai multor stiluri arhitecturale: romanic, gotic, baroc şi neoclasic, combinate într-o structură robustă,  aureolată de o atotcuprinzătoare alură medievală.

Priviți fațada edificiului! Nu-i așa că aduce cu o fortăreaţă? Ea este unul dintre elementele originale ale bisericii și datează  de la jumătatea secolului al XII-lea , când construcţia a fost ctitorită de primul rege al Portugaliei, Afonso Henriques, pe situl unei foste moschee.

De la inaugurarea sa, pierdută în negura timpului, și până în prezent, catedrala Santa Maria Maior a fost sediul episcopiei oraşului Lisabona, primul episcop fiind Gilbert de Hastings, un cruciat englez.

Mi-e rușine să vă spun, dar goana unui program turbat de filmări ne-a oprit să pătrundem în interiorul Catedralei. Am citit însă că unele dintre elementele de interes din interior se referă la trei morminte gotice situate în arcada bisericii şi care datează din secolul al XIX-lea,  apoi la sacristia în stil baroc – din secolul al XVII-lea şi la capela neoclasică -capela principală, și  care prezintă notabile tuşe neoclasice. Aici se află mormântul Regelui Afonso. 

Nu-mi rămane decât să aștept o a doua revenire la Lisabona, pentru a cerceta , cum se cuvine, acest obiectiv de top! 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

 

Etichete