Femei de 10

Cândva, demult, de Paști…

Sărbătorile de Paști vin peste noi cu întregul lor alai de simboluri, prețuite încă din copilărie, acolo unde se adună amintirile cele mai frumoase ale tuturor, legate de năstrușnicii iepurași, ouăle multicolore, cozonacii aromați, mielul aburind din cuptor, drobul , pasca și atâtea alte bunătăți, pregătite de gospodinele casei, fie ele mame, fie bunici, mătuși, vecine și altele asemenea lor. Înainte de a păși într-o nouă poveste, legată de minunea din acest an a Învierii, vedetele s-au oprit pentru o clipă din drum și, la rugămintea noastră, au privit peste umăr, înapoi. Ce își amintesc, așadar, ele despre sărbătorile de Paști ale copilăriei?
image

Sofia Vicoveanca

Fiecare sărbătoare vine cu o minune pentru mine, mă ajută să mă curăț pe dinafară și în interior. Așa am simțit eu dintotdeauna fiecare sărbătoare a Sfintelor Paști : ca o curățire a sufletului și trupului.Eu am fost crescută în acest spirit al Sărbătorii Paștelui, cu pioșenie și credință.În Bucovina oamenii respectă tradițiile,postul și sfintele sărbători.În privința cadourilor,mi-a plăcut să ofer eu, mai mult decât să primesc și să văd bucuria în ochii celui care primește, pentru că de Paști toți trebuie să fim mai buni și mai generoși, lumina vine din inima fiecăruia.Paște fericit!

 

Mirabela Dauer

image

Toate Sărbătorile de Sfintele Paști au fost foarte speciale pentru mine.E o sărbătoare pe care o iubesc foarte tare și o așteptam cu mare emoție în fiecare an, de când eram mică. Țin minte și acum mirosul de cozonac care răzbătea din bucătărie! Despre cadouri.. nu-mi mai amintesc,dar am primit și-am dăruit la rândul meu. Paște fericit tuturor!

 

 
image

Crina Matei

Cea mai frumoasă amintire a mea din copilărie,de Sfintele sărbători de Paști,este vizita în fiecare an la magazinul Romarta Copiilor, unde părinții îmi cumpărau pantofiori de lac, roșii, albi, negri, apoi ciorăpei albi,rochiță și pardesiu de primăvară.Orice “dulce” avea o valoare inestimabilă în acea perioadă, era ceva care nu se poate explica în cuvinte.Īmi aduc aminte ciocolata Africana,bomboanele cubaneze,mirosul specific de bunătăți, acea senzație vizuală,olfactivă și gustativă .În privința cadourilor,îmi aduc aminte că era un magazin cu jucării rusești,vizavi de Bucur Obor,în acel magazin ma impresionat o broscuță de metal cu cheiță care țopăia,sărea,atunci când o învârteam cu cheița.Vă doresc un Paște Fericit tuturor!

 

Iuliana Tudorimage

De Sfintele Sărbători de Paști,în copilărie,eu făceam parte din corul bisericii și ne adunam mai mulți să cântăm în noaptea de Înviere,ținând în mână lumânări aprinse în cinstea Învierii Domnului.După care ciocneam ouă,mâncam cozonaci și alte preparate tradiționale de Paști.Noi copiii,eram educați în acest spirit de sărbători, am de atunci amintiri emiționante, frumoase.Vă mărturisesc că întâlnirea sufletului meu a fost în noaptea de Înviere! Paște Fericit tuturor!

 

 

Gabriela Szabo

image

 

În Ardeal,mai exact la Bistrița,erau sfinte sărbătorile Paștelui.Ne adunam toată familia în jurul mesei cu bunătăți,ciocneam ouă și ne bucuram cu toții de această sfântă sărbătoare.În Bistrița era un obicei : să te înoiești de Paști, să-ți pui lucruri noi.Părinții îmi cumpărau haine noi,pantofiori de lac,în fiecare an altă culoare:albi,rosii sau bleumarin,asortați mereu cu ciorăpei albi.Îmi aduc aminte că noi fetele,așteptam udătorii(băieții), ca să ne stropească cu apă de toaletă, cu miros de lăcrămioare ; ne stropeau în timp ce intonau “am auzit că aveți o floare,ne primiți la udătoare?” . Apoi noi fetele,îi serveam cu ouă vopsite și cozonaci.Eram udă și plină de apă de toaletă cu miros de lăcrămioare, iar seara abia așteptam o baie bună.Era o tradiție,la noi,în Ardeal acest ritual,amintirile îmi sunt dragi.Vă doresc tuturor un Paște Fericit!

Uscatoare rufe