Acasă la mine

Oul de Paști, pe toate părțile…

 

….Ok, vopsim ouă, ciocnim ouă, mâncăm ouă la greu în aceste zile, dar știe, oare, lumea ce semnifică, de fapt, oul de Paști?
Simbolurile legate de acesta se pierd în negura timpului, înainte de nașterea lui Hristos. Pe atunci oul era considerat a fi un simbol al creatiei, al vieții și reînoirii naturii, iar obiceiul vopsirii lui se pare că ne vine de la drăguții chinezi, și datează cam …țineți-vă bine! cu 2000 de ani înainte de Hristos!
Legat de ouale de Paști, folclorul păstrează mai multe legende creștine, care explică de ce se înroșesc ouăle de Paști și cum se face că ele au devenit simbolul Învierii Domnului.
Se spune că Maica Domnului, venită să-și plângă fiul răstignit pe cruce, a așezat coșul cu ouă la baza acesteia. Sângele care picura din ouăle lui Iisus a înroșit ouăle din coș, iar Domnul, văzând acest lucru, le-ar fi spus oamenilor dinprejurul său : „De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”.
Nici ciocnitul ouălelor nu se face oricum : regula spune că persoana mai în vârstă ciocnește capul oului de cel al oului ținut de partener, în timp ce rostește tradiționalul ” Hristos a înviat”, primind în schimb răspunsul ” Adevărat a înviat!”.

imageLa noi, la români, se spune că oul roșu de Paști are puteri miraculoase, de vindecare. El îndepărtează răul, fiind purtator de sănătate, frumusețe, vigoare și spor.

Una peste alta, oul este vedeta acestor zile și este așezat la loc de cinste nu numai pe masa de Paști, vopsit în cele mai inspirate feluri, ci și prin casă, sub forma unor inedite ornamente, care exploatează la maxim imaginația și îndemânarea gospodinelor. Pentru că suntem sigure că vreți să vă dați gata musafirii cu felul sărbătoresc în care arată locuința voastră, vă propunem câteva modalitați interesante de a vă decora casa, folosind ca leit-motiv OUL. Ideile ne-au fost sugerate de specialiștii site-ului zhitiebitie.ru.

Publicitate