Bombănelile Marinei Editoriale

Când Fostul începe să-ți dea târcoale….

Probabil că ți s-a întâmplat și ție. Abia ce a prins consistență colbul așternut peste certificatul de divorț și…hop! “Fostul” începe brusc să-ți dea târcoale! Discret, la început sub forma unor “like”-uri nevinovate la postările tale, apoi încep să poposească în telefonul tău tot felul de mesaje, picate ca din cer, dar care-ți ciupesc tandru colțul privirii : “Hello! Ce mai faci?” … Ce l-o fi apucat? te întrebi. După care te reîntorci în realitate ta, asta fără el, cu tot ce implică ea, în rest. Inclusiv – un nou partener… Că doar Trecutul a rămas demult în urmă și, mai ales, nu-i datorezi nimic. …Bine-bine, ignori, în aparență, aceste hărtuiri delicate cu parfum de epocă, dar …până la urmă, nu ești nici tu din lemn! O parte din tine tot rămâne înțepenită într-o nebuloasă de incertitudini : oare ce i-o fi venit să te caute, după atâția ani? Oare chiar nu reușește să te uite?…Și chiar dacă mimezi, în fața celor din jur, enervarea, orgoliul din tine se simte gâdilat în mod plăcut : cu siguranță, Fostul încă se mai gândește la tine și , cu siguranță, te regretă…Bărbații pot fi și ei, la urma urmei, niște entități imbibate cu nostalgie și împănate cu slăbiciuni, așa că..da..de ce nu? Poate i s-a făcut iar de tine și ar vrea să reînoade o relație, fie ea și clasată demult…
…Dacă ești prinsă deja zdravăn în mrejele unei noi povești de iubire, nu te complica și ignoră tentaculele trecutului. Povestea cu cei doi iepuri, după care ne mai trezim câteodată alergând simultan, este cât se poate de reală. Vezi-ți, așadar, de Prezentul tău , iubește-l cu toată ființa și nu mai trage cu ochiul către Trecut..
Dacă viața ta insă se află încă în stadiul de cioburi și te-ar tenta să faci pace cu Trecutul, uitand de nemulțumirile ce te-au condus, odinioară, spre Tribunal, atunci…profită de aceste “tachinări” și…știi ce ai de făcut! Mai întâi, convinge-te însă că ceea ce n-a mers atunci, va merge acum…
…Așadar, cum să reactionezi, când, pe nepusă masă, te trezești accesată de musafirii Trecutului? În primul rând, să fie clar : funcționează perfect regula universală “ dans l’amour il y a toujours l’un qui aime et l’autre qui se laisse aime” ( în dragoste, întotdeauna există cineva care iubește și altcineva, care se lasă iubit”) . Prin urmare, în cazul oricarei despărțiri, cel care a iubit, factorul activ deci, va continua să păstreze în suflet pentru celălalt, pasivul, o rezervă de iubire. Din diverse motive, la un moment dat ea se poate reactiva , și… iată cum Foștii revin în actualitate!
Cum e și firesc, ei simt nevoia, pentru început, să “testeze terenul”. Mai e loc de ei, în sufletul tău? Dacă dau de un teren “mișcător”, își aruncă-n luptă întreaga artilerie grea – aceeași care a funcționat impecabil și cu ani în urmă! Iar “terenul miscător” ești chiar tu , draga mea : gâsculița incapabilă să gestioneze fluturii renăscuți in stomac, care șterg, în fâlfâirea lor, toate umbrele trecutului, amintirile cenușii, resentimentele de orice fel… Cucerită de perspectiva de a retrăi romantismul acelor vremuri sau pur și simplu de dorința de a te dezbrăca de singurătate, accepți provocarea, cufundandu-te aproape inconștient în oala cu iluzii.
Dar vin eu, asta care a văzut ( și trăit!) destule la viața ei, și te trag de mânecă : nu e loc de sentimentalisme! Fii înțeleapta, măcar de data asta, și analizează “la rece” situația, oricât de incandescentă nu ți-ar părea ea! Și, mai ales, nu te grăbi! Recapitulează-ți visele, dorințele și așteptările, așează-le pe un taler de balanță. În celălalt așează-l pe EL, revenitul , întrebându-te : va reuși , oare, să ți le îndeplinească cel, caruia i-ai spus deja, cândva, “ Adio!”? Nu degeaba psihologii avertizează : există destule șanse ca o relație reînoită să o pornească fix pe aceeași traiectorie perdantă, ca și prima oară. Eu, ca o bună gospodină ce mă cred, aș aduce în discuție și povestea aceea cu “ciorba reîncălzită”…dar te poți pune, oare, de-a curmezișul omului flămând?..
Așa că … TE ROG! manifestă o oarecare prudență, în a răspunde “Prezent!” unei umbre a trecutului! Un proverb slav ascunde în el un indemn cat se poate de adânc : “Nu te întoarce niciodată la vechile adrese…”

Rubrică oferita de :