V-am vorbit ieri despre un loc de poveste din Brăila : Hotelul Boutique SAINT GERMAIN. Desigur, se poate vorbi de fascinația unui loc, dar și mai fascinante găsesc că sunt poveștile din spatele acestui loc. Pornind pe
această potecă mai puțin umblată, curiozitatea m-a adus față-n față cu omul aflat în spatele afacerii. Un bărbat tânăr si rafinat, de profesie…stomatolog! 😳 Da,da, ochii mari ai emoticonului strecurat de mine în text, sunt de fapt ochii mei, la uzul profesiei domnului GHEORGHE VULPE, omul de afaceri din Republica Moldova, ce a însuflețit, prin știința și dăruirea sa acest loc desprins din trecutul Brăilei si pe care l-a adus în topul eleganței și rafinamentului, în domeniul turismului românesc. Și…ce face un jurnalist, atunci când e curios? Pune întrebări!
Marina Almășan : – Prima mea curiozitate, domnule Vulpe, este legată de numele hotelului dvs : de unde și până unde “Saint Germain”?
Gheorghe Vulpe : – Povestea e lungă. Căutând o denumire pentru acest hotel, mi-am dorit să găsesc una care să aibă legătură cu istoria casei. In momentul in care am cumpărat acest edificiu el se afla într-o stare foarte degradată. I-am căutat pe urmașii proprietarilor de odinioară ai clădirii, pentru a-i întreba dacă este în regulă să păstrăm denumirea veche a acesteia : Casa Pana. La început au fost reticenți, apoi au fost de acord, dar doar pe jumătate…Am rugat un istoric al Brăilei, care ne-a spus că, demult, zona din centrul vechi al Brăilei se numea “Cartierul Saint Germain”. Ne-a plăcut, am optat pentru această denumire. Și mă bucur că, iată, ea are astfel legătură directă cu istoricul locului.
Marina Almășan : – Ahaaa, deci așa stau lucrurile! Ei, acum dacă tot am vorbit despre istoricul locului, haideti să vorbim puțin despre istoricul…dumneavoastră! 😊 Vă mărturisesc ca am fost surprinsă să aflu că în spatele unei afaceri atât de bine pusă la punct, se află…un medic stomatolog!
Gheorghe Vulpe : – În momentul în care am achiziționat casa, am pornit cu intenția de a face o locuință pentru familia noastră.
Marina Almășan : – Ah, credeam că o clinică stomatologică! 😁
Gheorghe Vulpe : – Nu, o locuință a familiei. Și asta pentru că, după cum ați văzut, peisajul din jur este foarte frumos. Am vrut la început să demolez și să construiesc ceva nou, pentru că aici era o adevărată paragină. M-am documentat ce înseamnă să demolez, ce înseamnă să construiesc, ce inseamnă să refac. Am ajuns la concluzia că trebuie să mai aștept. Ceva mai târziu, căutând fonduri europene pentru modernizarea clinicii mele, negăsind fonduri pt achiziția de aparatură, consultantul a venit cu ideea să accesăm fondurile care erau atunci disponibile pt domeniul turismului. Am facut un mic proiect , surpriza a fost că a trecut din prima! Și…iată , am realizat ceea ce se vede!
Marina Almășan : – Superb! Iar acum, dacă ar fi să puneți în balanță cele două activitati ale dvs : cea turistică și cea din domeniul medicinei, spre care din ele înclina mai tare balanța sufletului?
Gheorghe Vulpe : ….ei…nu pot să mint, medicina este pasiunea mea. Sunt unul din cei care, făcându-și profesia, o fac din plăcere. Eu nu-mi fac profesia ca pe o afacere, plâcerea e pe primul plan. In afară de turism, am mai dezvoltat multe alte afaceri, dar locul meu “de retragere” și unde mă simt cel mai confortabil, este în cabinet.
Marina Almășan : – Și această aplecare spre medicină este cumva genetică?
Gheorghe Vulpe : – Nicidecum! Sunt primul din familie care a mers pe drumul medicinei. Imi doream inca din școală să îmbrățișez o profesie care să-mi permita să realizez de unul singur ceva. Să fiu propriul meu stăpân. Să nu depind de nimeni. Am ajuns la colegiul medical, am făcut școala de asistente, dupa care am luat-o spre Stomatologie dintr-o întâmplare : in acea perioadă părinții mei își făceau dantura și i-am însoțit pe la medici, m-a fascinat ce am văzut și m-am decis : voi fi și eu stomatolog! Nu regret ce-am ales, imi place ceea ce fac.
Marina Almășan : – Cum ați ajuns în Brăila? V-au cucerit valurile Dunării, sau vreo brăileancă focoasă de prin părțile locului?😁
Gheorghe Vulpe : – Sincer, la Brăila am ajuns printr-o foarte mare întâmplare. Mărturisesc că nu auzisem de Brăila atunci când ma aflam încă in Republica Moldova. Cand eram la rezidențiat, eu și profesorul meu am fost invitați de către un patron ce avea o clinică stomatologică în Galați, să colaborăm cu el. Asadar, primul meu servici in Romania a fost in Galați. După care s-a deschis o filială la Brăila, mi s-a propus să lucrez aici, și …iată-ma brăilean!
Marina Almășan : – Dar acum bănuiesc ca aveți propriul cabinet.
Gheorghe Vulpe : – Da, desigur! Primii trei ani am lucrat ca angajat, dupa care ne-am deschis – eu și același profesor al meu – o clinică in București, nu ne-am acomodat acolo, unde era o nebunie mare ( traficul m-a exasperat, pur și simplu!) și atunci am decis să mă retrag la Brăila, unde mă simțisem foarte bine.
Marina Almășan : – Pornind de la o meserie care are puține tangențe cu lumea afacerilor, ați ajuns, iată, om de afaceri. În Romania de astăzi, în vremuri destul de complicate, ce calităti îți trebuie ca să reziști în lumea afacerilor și să și lași ceva durabil în urma ta?
Gheorghe Vulpe : – Din punctul meu de vedere, cea mai importantă calitate pe care trebuie să o ai este ambiția. Trebuie să fii foarte ambițios, pentru că birocrația și felul cum ești tratat de autorități atunci când vrei să dezvolți ceva, îi descurajează pe mulți.
Marina Almășan : – ..și , zic eu, îți mai trebuie și o mică nebunie, poate…
Gheorghe Vulpe : – Probabil că da : să nu dai înapoi sub nicio formă! Să insiști, să mergi înainte până duci totul la bun sfârșit!
Marina Almășan : – Și acum, dacă-mi permiteți o glumă, v-aș întreba, pornind de la numele dvs, care din calitățile unei vulpi vă caracterizează și pe dvs? 😁
Gheorghe Vulpe : – Nu știu…cred că aceea că știu să supraviețuiesc! Să rezist.
Marina Almășan : – Minunat! Știti ce vreau să vă rog acum? Să-mi vorbiți despre dumneavoastră ca om. Despre parcursul dumneavoastră.
Gheorghe Vulpe : – Cu mare plăcere. Am plecat de acasă la 15 ani. Și de la această vârstă am încercat să mă descurc singur. Am fost tot timpul o persoană mai independentă, nu suportam să mi se ordone. Am absolvit Colegiul medical în Tiraspol, după care, in 1992 am intrat la Facultatea de Medicină din Chișinău, în 2000 am absolvit Rezidențiatul și am venit în Romania. Despre perioada ce-a urmat, v-am povestit deja. Clinica mea din Brăila este, la ora actuală, cea mai mare din zonă. Sunt căsătorit, am patru copii, cel mai mic are abia un an și jumatate. Am două fetițe și doi băieți.
Marina Almășan : – Să vă trăiască! Soția vă este parteneră în afaceri?
Gheorghe Vulpe : – Soția mea este gălățeancă, este o femeie deosebită, foarte frumoasă și nu , nu este parteneră de afaceri, dar mă ajută și mă susține. Însă obiectivul nostru principal este să ne creștem bine copiii, nu doar să facem afaceri!
Marina Almășan : – Ce frumos ați spus! Și, ca pasiuni?
Gheorghe Vulpe : – Am destul de multe! Soția chiar îmi reproșează tot timpul : “Tu ești tot timpul ocupat : dacă nu ești la servici, ești la tenis, dacă nu ești la tenis, ești la pescuit. Dacă nu ești la pescuit, ești la vânătoare! “
Marina Almășan : – Aha, deci am dedus și pasiunile dumneavoastră, din această “nemulțumire” a soției! 😁 Care a fost cea mai mare “captură” din viața dumneavoastră?
Gheorghe Vulpe : – Dacă ar fi să ne referim la vânătoare, un cerb. La pescuit…cred că un pește de 17 kg!
Marina Almășan : – Ooo! Sper că nu sunt niște simple povești pescărești!
Gheorghe Vulpe : – 😁😁Nu, nicidecum!
Marina Almășan : – Ca să încheiem simetric interviul, aș vrea să revenim la aceast afacere a dvs, la Hotelul care ne-a găzduit și impresionat și pe noi : care a fost, de fapt, intenția dvs? Ce ați vrut de la acest hotel, ce notă ați dorit să-i imprimați?
Gheorghe Vulpe : – Știți, mie îmi place foarte mult sa călătoresc. Și niciodată nu m-am dat în vânt după hotelurile sau lucrurile care sunt “standard”. Tot timpul am ales hoteluri gen “boutique”, care au personalitate, in care te simți ca acasă, în care nu există acel aer de business, ci o notă personală, ceva rafinat. Am un bun prieten, care este designer și m-a ajutat să imprim o notă de personalitate hotelului.
Marina Almășan : – V-a reușit perfect! Am spus că este ultima întrebare, dar totuși nu pot încheia, fără să vă întreb care este cel mai mare vis al dumneavoastră.
Gheorghe Vulpe : – Visul meu? Eu am facut multe afaceri, însa visul meu cel mare este sa reușesc sa construiesc o clinică stomatologică de la zero, să reușesc să o aduc la cele mai înalte standarde. Acum un an, bunăoară, am reușit sa inaugurez o clinică de medicină generală, care, zic eu, este la nivel de occident. Acelasi lucru îmi odrec să-l fac și pentru stomatologie.
Marina Almășan : – Dumneavoastră vă ținem pumnii, iar pe cititorii noștri în invităm să intre..la început pe site ( https://www.hotelsg.ro ), iar apoi în hotelul dvs!
Foto : arhiva personală și Marian Grigore
Comentează