Aveți molii? Nicio noutate! Și noi avem!
Nu-i așa că majoritatea produselor anti-molii din magazine sunt frecție la picior de lemn? E și părerea noastră. După ce că sunt ineficiente, sunt și al naibii de toxice. Drept care…tot bunica vine să ne salveze!
In primul rând – ne învață bunica – este mult mai ușor să previi apariția moliilor, decât sa lupți împotriva lor. De aceea, trebuie să avem grijă ca atunci când depozităm lucrurile în șifoniere, ele să nu fie murdare. Moliile criminale sunt atrase de locurile murdare, îmbibate cu grăsime și miros de transpirație. Ideal ar fi să ne aerisim cât mai des dulapurile, dar și hainele de iarnă, blănurile și chiar și covoarele.
În acele șifoniere în care păstrăm pulovere de iarnă, căciuli și haine de blană și pleduri din lână, este bine să strecurăm bucățele de coajă uscată de lămâie și portocală , dar și săculeți din tifon, plini cu semințe de lavandă, frunze de eucalipt, crenguțe de pelin, flori și frunze de sunătoare. Este indicat să împrospătăm, din când în când, conținutul săculeților. Este bine să ținem săculeții respectivi în buzunarele paltoanelor și în interiorul încălțămintei de iarnă.
Chiar și castanele pot deveni o armă eficientă în luota împotriva moliilor. Le vom culege toamna, le vom usca și le vom răspândi prin șifoniere. Dar atenție! Castanele crude pot fi folosite doar în locurile care se aerisesc, altminteri ele vor prinde mucegai.
Mai există un element care le provoacă bătăi de cap nepoftitelor molii : mirosul banalului săpun de mâini. Vă amintiți? Pe vremuri, gospodinele ascundeau prin lenjeria de pat săpunuri parfumate : și nu o făceau numai pentru a-și parfuma așternuturile, ci și pentru a combate moliile.
Dar moliile, se știe, nu atacă doar șifonierele noastre, ci și cămările cu alimente! În acest caz, inamicul nr.1 al moliilor este usturoiul. Cel mai bun mod de păstrare pentru cereale, fructe și mazăre uscate îl reprezintă borcanele închise etanș în care ați introdus, în prealabil, 1-2 căței de usturoi.
Vă mai vindem un pont : moliile își fac foarte rar apariția în locuințele în care se află mușcata englezească ( geranium). Frunzele și crenguțele sale, în momentul ruperii lor, eliberează un miros puternic, care pune moliile pe fugă.
În final, vă rugăm să rețineți un aspect : moliile se înmulțesc mult mai repede în anotimpul cald. Pornind de la acest amănunt, dacă aveți posibilitatea să vă păstrați hainele sau alimentele într-un loc rece și uscat, ele vor fi ferite de agresiunea musafirilor nepoftiți!
Comentează