Bombănelile Marinei Editoriale

Bărbații de sub papuc

 

Recunoaștem sau nu, dar ne cam place să-i știm “sub papuc”. 

Intensitatea plăcerii variază, desigur, de la femeie la femeie. Unele funcționeaza în tonuri rezonabile. Nu că nu le-ar plăcea să dețină controlul , să știe tot ce face jumătatea lor, să li se ceară mereu sfatul și eventual să se și țină cont de el. Însă totul cu măsură. Ele mârâie în gând,  atunci când soții ies la o bere cu amicii, dar nu se opun. Cică “le lasă libertate”. În schimb, “just in case”, le dau câte un telefon, când le e berea mai dragă, ca să le amintească să ia pâine, în drumul către casă. Adică, să le amintească – mai bine zis – că au o casă, care-i așteaptă. In acest caz, vorbim de un “papuc” mai confortabil, cu talpa moale și fără un toc care să se înfigă prea dureros în creierul băbatului, sufocându-l. 

Există însă și papuci distructivi. Sub care bărbații abia apucă să răsufle. Purtătoarele lor vor să dețină controlul deplin, și nu numai asupra propriei vieți, cât și a celei a partenerului lor. Din punctul lor de vedere, certificatul de naștere este, de fapt, un act de proprietate, care-ți dă o căruță de drepturi asupra celuilalt ; dreptul de a-i ști orice mișcare, dreptul de a-i indica în permanență încotro s-o ia, ce să facă, ce să spună, cum să se îmbrace și încotro să privească, pentru a nu se ciocni accidental de nurii vreunei alte femei, ce ar putea avea un papuc mai atrăgător… Bărbații din această categorie sunt niște martiri. Ei își amintesc că sunt bărbați numai atunci când intră sub duș și se privesc în oglindă. În rest, le-au fost confiscate cam toate proprietățile speciei. Papucul sub care abia răsuflă are talpa grea și un toc ascuțit , care li se-mplântă adânc, în creier. De ce suportă? Unii – din lașitate, poate dintr-o oarecare comoditate, altii – dintr-o inerție dobândită în copilăria în care au fost asupriți de o mamă dominatoare. Unii, cică, din dragoste. Cu toate că mă întreb, cum poți iubi un monstru. Dar…dragostea nu are explicații, ea pur și simplu există. Oarbă, de cele mai multe ori. 

    Mă întreb, deseori, dacă e chiar atât de convenabil să ai un bărbat, sub papucul tău. Într-un fel, să devii TU bărbatul în casă. Să iei TU deciziile, să ai TU totul sub control, începând de la desfundatul chiuvetei și până la administrarea conturilor. Să admiți fusta și fardurile ca rămânând singurele embleme ale feminității tale. Să-ți tratezi soțul ca pe un cățeluș ce nu-ți iese din vorbă, să-i dai câte un os, dacă “face frumos” și câte-un șut în dos, dacă iese din cuvantul tău. Să figurezi, în acte și în ochii prietenelor tale, ca fiind femeie măritată, dar în realitate măritat să fie EL, și nu tu.  

        …Zilele trecute  mă aflam într-un supermarket. Ajunsesem la CASA de marcat și îmi descărcam conștiincioasă coșul, pe bandă. La un moment dat, mi-a atras atenția tonul ridicat al unei femei între două vârste,  înșurubată în coada de la casa vecină. Îi striga celui lângă care, probabil, spera să îmbătrânească : “ Hai odată, mișcă-te, ti-am zis să faci listă, că așa uiți de fiecare dată! Du-te imediat și caută nenorocitele alea de paste, că ne vine rândul la casă! Și vezi să nu te uite Dumnezeu pe-acolo! Tontule…” …Deși ultimul cuvânt fusese spus mai șoptit, așa, ca pentru ea, l-am auzit cu toții. “Tontul” a fost brusc  săgetat de privirile compătimitoare ale tuturor celor angajați în cozile paralele, însă nu părea a fi din cale-afară de afectat. Probabil, pentru el era demult un modus vivendi si se resemnase. I-a șuierat femeii un “Bine, dragă”, după care s-a făcut nevăzut printre raioane. Mi-a lăsat un gust tare amar. Deși ar fi trebuit să fiu solidară cu femeia, m-am simțit mult mai aproape de sufletul celui de sub papuc. O clipă am sperat să nu-l mai văd niciodată întorcându-se… 

     Așadar, gândindu-ne bine la toate cele de mai sus și privindu-ne încă o dată în oglinzi, dar mai ales în ochii bărbaților noștri, e bine să ne întrebăm, în fiecare zi,  cum suntem, cu adevărat. Si, odată începute poveștile noastre “în doi”, să nu uităm să ne descălțăm, la intrare, de papuci. Chiar și de cei ce par a fi, la început, foarte confortabili.

Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA : URINAL AKUT

 

Publicitate