Acasă la mine

Azi am mai aflat o veste “bună” : ne putem infecta cu coronavirus chiar în propria mașină!

Nu mă pot lăuda cu o imunitate ieșită din comun, așa că sunt foarte atentă la măsurile de igienă, la alimentație, la un stil de viață sănătos, la orice minim risc care mă pândește pe la colțuri. Cred că ați constatat vânzoleala legată de măștile de protecție, de pe pagina mea de Facebook! Nu mă descurc nici cu imunitatea la idioți, tâlhari, leneși și ticăloși, dar asta e deja o altă problemă.
Oi avea eu o imunitate subțirică, însă, fiind un om studios și dornic de cunoaștere, sunt foarte sensibilă la orice recomandare a specialiștilor, răscolesc cu înfrigurare tot ce se vântură prin presa de pe glob legat de acest “musafir nepoftit” , intitulat “coronavirus”. Le analizez, le pun cap la cap, încerc să găsesc un numitor comun în toate, să elimin bazaconiile și să filtrez deștepții pământului, care se afirmă prin mass-media diferitelor țări ale lumii.
Astăzi, spre exemplu, am mai aflat o “veste bună” : cică nenorocitul ăsta de virus ne atacă inclusiv în propria mașină, acolo unde aveam sentimentul că suntem într-o fortăreață, bine păziți și că nu ne poate tulbura nimeni mersul, în afara agentului care să ne solicite Declarația pe proprie răspundere. Ei, iată nu! Se pare că păcătosul ăsta de coronavirus își vâră coada inclusiv în mașinile noastre.
Am făcut așadar o “colecție de sfaturi”, oferite de specialiștii din lume, și privind ceea ce noi – șoferii și șoferițele care ne călărim “bolizii” chiar și în aceste zile – trebuie să facem, pentru a ține dușmanul departe.
În primul rând, să ne asigurăm că avem și în mașină o soluție antiseptică. Da, știu, e ușor de spus, greu de procurat. Am simțit-o pe propria piele, găsind cu greu, la Mega Image, niște amărâte de șervețele antibacteriene, care au probabil efectul unei frecții la picior de lemn. Specialiștii recomandă dezinfectarea mâinilor, de fiecare dată după ce am deschis /închis ușa de la mașină. Atenție! Concentrația de alcool a gelurilor sau soluțiilor de dezinfectare a mâinilor nu trebuie să depășească 70 grade!
Am găsit, pe site-ul rus avtovzglyad.ru chiar și o rețetă pentru prepararea unei astfel de soluții – asta în cazul celor fără noroc, care nu o găsesc în magazine. Iată : aveți nevoie de apă ( ce ușurare!), săpun ( până acum totul e bine! ) și..spirt! ( aici încep problemele! ). La trei părți de amestec apă+săpun adăugați 7 părți de alcool. Am descoperit, pe balcon, o sticlă de pălincă, de la ultimele noastre filmări în Maramureș, voi încerca s-o investesc în această rețetă. Sper ca agentul care mă va opri, pentru control, să nu mă pună să suflu în fiolă, căci nu-mi dau masca jos nici în ruptul capului!!! Antisepticul rezultat pote fi ținut într-o sticluță de plastic, închisă ermetic. Ce facem cu el?
Simplu : dezinfectăm . Dezinfectăm mânerele ușilor, după ce le atingem, apoi pe noi, pe mâini, ca să nu introducem inamicul în mașină.
Trebuie să folosim obligatoriu mănușile – chiar și cele tricotate de bunica, dacă nu vrem să sacrificăm elegantele mănuși de cauciuc – atunci cand alimentăm, la pompa de benzină. Să nu uităm că pe furtunul de la pompă și-au așezat lăbuțele, înaintea noastră, o mulțime de cetățeni și că nu toți sunt la fel de responsabili ca subsemnata și ca voi, firește.
Cred că nu mai e cazul să vă atenționez că trebuie să uitați de banii “materiali”! Plățile se fac cu cardul ( sau telefonul mobil) iar cei clasici – adevărate vehicole pentru viruși – puneți-i “la ciorap”. Acolo nici nu se infectează, nici nu se cheltuiesc! 😁
Mai recomandă specialiștii schimbarea filtrului de aer din habitaclul mașinii. Aici, fiind vorba deja de investiții și de chestiuni tehnice care mă depășesc, trec peste. Rămân la apă, săpun și spirt!
O mare atenție trebuie să o dăm – zic cam toți cei pe care i-am citit – interiorului mașinii. Mai cu seamă dacă mașina respectivă este share-uită între mai mulți șoferi. Aici intră în acțiune șervețelele antibacteriale. Ele sunt ideale pentru a igieniza în special acele locuri din mașină care sunt cele mai “accesate”. Și asta pentru că, se pare că virusul buclucaș se va lăfăi și câte două-trei zile pe suprafețele metalice și din plastic. Am descoperit și o recomandare utilă, în acest sens : o eficientă alternativă la șervețelele antibacteriene o reprezintă acele șervețele destinate curățării geamurilor de mașină, a farurilor și oglinzilor. Substanța cu care sunt impregnate șervetelele respective conține o însemnată concentrație de spirt. În lipsă de altceva, putem folosi aceste șervețele inclusiv pentru igienizarea interiorului mașinii.
Despre dezinfectarea roților de mașină n-am găsit nicio indicație. Așa că, preventiv, e bine să le dați jos înainte de a porni la drum! 😂😂😂