Sănătate

Apa și hrana. Oamenii de știință au precizat când e bine să bem apă, fără să facem rău stomacului nostru

 

Apa este izvorul vieții și e demult  demonstrat că, fără mâncare, omul poate rezista  chiar și două luni, însă fără apă, nu mai mult de 5-7 zile.  

Despre importanța celor 2 l de apă pe zi nu vom mai insista.

Foarte multe întrebări însă stau pe buzele noastre, legate de cât de sănătos este să bem apă in timpul mesei? Cum acționează acest gest asupra digestiei noastre? 

Potrivit dieteticienilor , sucul gastric reprezintă un amestec al unor diferite substanțe, create de celulele stomacului, foecare cu rolul său precis. Toate aceste componente sunt dizolvate în apă . Într-un litru de suc gastric se află 995 ml apă. 

Pentru a scădea aciditatea stomacului e necesar să consumăm 2 l de apă pe zi. Dar chiar și în aceste condiții, concentrația nu scade cu mai mult de un punct. Dar chiar și această scădere nesemnificativă nu se va reflecta în starea stomacului și în digestie, și asta pentru ca în organismul nostru totul se află sub control. Dacă aciditatea sucului gastric scade, celulele stomacului vor face în așa fel încât nivelul pH-ului să atingă din nou valoarea necesară. Astfel încât procesul de digestie nu va avea de suferit. 

Hrana din interiorul stomacului se digeră în cca 4 ore, în timp ce apa doar îl tranzitează, îndreptându-se direct în intestin. În 15 minute ea se va afla deja acolo. Așa că, dacă ni se face sete în timpul mesei, atunci trebuie să puneți la loc de cinste apa plată și nu pe cea minerală, pe ceai sau pe sucuri.

Ce temperatură trebuie să aibă apa pe care o bem? 

Agenția internațională de studiu a cancerului a stabilit niște normative foarte clare. Temperatura lichidelor mai mică  de 65 de grade, este inofensivă pentru celulele epiteliale. Dacă însă ea depășește 65 de grade, există riscul unor efecte secundare nefaste. 

Mitul atât de răspândit, potrivit căruia apa și măncarea rece tranzitează mai repede stomacul și de aceea nu se crează senzația de sațietate, nu este decât  un simplu mit. Cercetările pe această temă au evidențiat că, in timpul consumului de apă și alimente reci, temperatura stomacului scădea, cu adevărat, însă doar pentru câteva minute, după aceea revenid la normal. De aici se poate deduce că viteza de digerare a alimentelor nu ține de temperatură. 

Apa este necesară pentru funcționarea în condiții optime a tuturor celulelor din organismul nostru. Așa că, beți atunci cand  vă vine, înainte, in timpul sau după masă. Este de o mie de ori mai sănătos decât să nu beți.  

Singura nuanță este aceea că nu este indicat să beți după ce mestecați, îmghițind cu apă bolil alimentar. Acesta trebuie să se impregneze cu fermenți și salivă, absolut necesare digestiei. 

Așadar, consumați lichide și fiți sănătoși!

Sursa : zen.yandex.ru 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.