Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 201. Grădinile Mirabell. 

 

Extrag, cu emoție, din valiza LAMONZA, câteva fotografii la care țin enorm de mult. Da, știu, ținuta mea din ele nu rimează deloc cu arșița de afară, dar poate că tocami asta e și soluția! Nu degeaba se spune “Cui pe cui se scoate”! 

Va invit așadar să ma urmați într-unul dintre cele mai frumoase parcuri din lume. La Salzburg se află el și i se spune “ Grădinile Mirabell” . În imaginea alăturrată vedeți doar o frântură din acest colț de poveste, aparținând – dacă tot am pomenit de poveste –  Castelului Hohensalzburg.

 

 

 Mirabellgarten  ( așa sună numele lor, în limba țării-mumă) sunt alcătuite din mai multe secțiuni : Parterul mare și mic este reprezentat de  axa mică și cea mare a parterului cu fântâni arteziene

Vine apoi Rozariul ( Rosengarten, cum îi spun austriecii) – fosta orangerie mare, urmată de Orangeria  propriu-zisă, alias fosta orangerie mică.

Apoi urmează Grădina Teatrului , cea a Piticilor,apoi a bastionului. Li se adaugă câteva construcții înalțate chiar în parc. 

Fântâna lui Pegas este una dintre cele mai fotografiate zone ale parcului. Aici vin, in primul rand, nuntașii, în ziua care le-a pecetluit destinul. Pozele de nuntă ies admirabil, avand în fundal  armăsarul realizat în 1661, de artistul în metal din Innsbruck Kaspar Gras,  la comanda arhiepiscopului Guidobald von Thun. Armăsarul înaripat a rămas în Kapitelplatz până în jurul anului 1700, când a fost mutat în Piața Mirabell din partea de vest a fațadei baroce a palatului.

….Locurile prin care eu și colega mea Dana, fotoreporterul echipei noastre de “doi”! , colindăm , sunt atât de frumoase, încât vorbele mele, oricât de meșteșugite ar fi, nu reușesc să le îmbrace perfect.  Mă voi mai referi însă  punctual la Grădina piticilor, care m-a amuzat maxim! 

Grădina piticilor din Salzburg a fost proiectată în 1690-1701 ca parte a renovărilor baroc ale Grădinilor Mirabell de către Johann Bernhard Fischer von Erlach. Grădina piticilor era formată inițial din 28 de pitici din marmură albă de Unterberger. Ludovic I i-au displăcut piticii și a vrut să-i arunce într-un cuptor de var. Statuile au fost scoase la licitație în 1811.

Piticii au intrat în uitare timp de peste o sută de ani. Consiliul orășenesc a decis în octombrie 1919 să reamenajeze grădina. Piticii au fost căutați și au fost găsiți în grădina unei case din Salzburg. Astăzi se mai află doar 15 pitici în Grădina piticilor, dar și în Grădina bastionului. Intuil sa vă spun că grădina cu pricina a devenit repede, pentru mine, locul ideal pentru un foto-shooting in care m-am simtit oarecum ca…Albă ca Zăpada! 😂😂

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/