Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 81. Sunteți pudici? Atunci n-aveți ce căuta la Muzeul Sexului din Amsterdam! 

 

Pe dulap, valiza mea Lamonza stă cumințică și n-ai zice că , în interiorul său întunecos și …trist fără bagaje, s-ar putea ascunde lucruri care să te facă să roșești! Nuuuu! Și valiza e civilizată și decentă, și stăpâna sa face eforturi uriașe să nu pară chiar prea pudică! Dar…jurnalistul e jurnalist și, în numele meseriei, trebuie de multe ori să facă și ceea ce , de regulă  se află de-a curmezișul felului său de a fi! 

    Bunăoară, cum să tranzitezi Amsterdamul, fără să-ți vâri nasul într-unul dintre cele mai faimoase muzee ale sale, capabil să-ți cutremure, într-o clipă, întreaga construcție interioară de prejudecăți și tabu-uri? Despre el va fi amintirea de astăzi!😉

    ….Ne aflăm aproape de Gara Centrală. Aici ne-a adus trenulețul luat chiar din aeroport, în ideea de a petrece “constructiv”cele aproape 8 are, care ne despărțeau de cursa spre București. Veneam din pudicul Orient îndepărtat… Planul devenise clar, mai ales că eram însoțită de doi bărbați : una bucată cameraman și una bucată fecior. Major.

Așa că, înainte de a descinde – în scopuri informative, firește –  în Cartierul Lampioanelor Roșii, îmbrăcat în interminabilele sale vitrine cu cele mai surprinzătoare și șocante accesorii sexuale , dar și accesorizat cu cluburi care-ți satisfac  cele mai diversificate fanstasme,  am hotărât în unanimitate să vizită, celebrul Muzeu al Sexului….

“Așezământul cultural” 😁 în care intrăm, este de fapt,  cel mai vechi muzeu de acest fel din Europa. Îl putem privi și ca pe o atestare a  “deschiderii” către acest gen de “libertate” și non-pudoare, din care Amsterdamul și-a construit capitalul simbolic și, implicit, capitalul turistic,  de “Mecca a toleranței”. 

Muzeul este foarte interesant, mai cu seamă pentru cei care dau prima oară nas în nas cu genul acesta de așezăminte. Sexualitatea este, iată, expusă în numeroasele  vitrine, prin artefacte și scenarii din diferite epoci, ea devenind, mai ales pentru noi, ăștia, “esticii”, “pudicii”, “încuiații” , un obiect de studiu și detașare, pe care ești invitat să-l cunoști. Obiectele erotice vechi, din perioade romane sau din arsenalurile de delectare ale nu știu căror samurai antici, sunt completate cu fotografii făcând parte din colecții obscure, cu mici scenete butaforice dedicate ”perversiunilor” și fetișurilor. 

…Mergem în tăcere, pe holurile Muzeului, evitând să comentăm : mie, ca mamă, mi-e rușine de fiul meu, lui, ca fiu, nu prea-i vine să se exprime, de față cu mama, iar cameramanul, săracul, se simte stingherit de noi amândoi! În jurul nostru, grupuri de tinere hlizite, cupluri care se apropie de vitrine cu gurile căscate și privirea concentrată, dar și inși  cu ochi sceptici ( venind probabil din țări la fel de “restrictive” in trecut, ca și noi) devin un “spectacol” paralel, pentru un fin oservator cum am pretenția că sunt! Un soi de “carnaval al sexualității” se derulează în jurul meu, intr-un lăcaș inedit al uneia dintre cele mai captivante capitale europene. 

Deși nu sunt foarte mândră de inițiativa lui, îl las totuși pe Victor să mă fotografieze, în timp ce-mi trag sufletul pe un scaun “aparte”. Observ că falusurile, mai mari, mai mici, înglobate în diferite “opere de artă”, sunt un leit-motiv al tuturor sălilor din muzeu. De fapt, fiecare din acestea este denumită după o personalitate istorica remarcabila în arta erotică: Marchiza de Pompadour, Marchizul de Sade, Mata Hari etc. Marylin Monroe este una din muzele de bază ale Muzeului Sexului, care îi rezervă mai multe tributuri în virtutea rolului jucat în deschiderea apetitului pentru emancipare sexuală.

Din vitrine nu lipsesc  bibelourile erotice, care te poartă de la fantasme de garnizoană, la vremuri imemoriale, în care satiri înflăcărați își satisfăceau poftele trupești în prezența unor reprezentante ale sexului frumos. Și nu numai….

Era centurilor de castitate este și ea prezentă intre exponatele care reamintesc  complicatele centuri de metal, care le fereau de femeile din trecut să cadă în păcat…

…Cu ochii pe ceas ( mai mult pentru a mi-i feri de ororile ce continuau să-mi iasă în cale, de după fiecare colț) simt nevoia să-i zoresc pe baieți. Trecem fugitiv prin încăperile în care edilii muzeului te îmbie cu instantanee erotice, ale căror protagoniști par desprinși din scenarii onirice sau din dedesubturile unor bâlciuri misterioase. .. Tragem cu ochiul și prin firidele din muzeu, unde alte manechine repun în scenă fragmente din scenarii pornografice, derulate într-o lumină roșiatică de bordel…

….Deja simt că e prea mult.  “Gata!” – decretez și nu știu de ce, dar parcă mi se pare că și băieții răsuflă ușurați…

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/